Anunţul de scumpire a gigacaloriei a fost primit ca o lovitură de graţie de reprezentanţii asociaţiilor de proprietari, care au criticat, în nenumărate rânduri, decizia Primăriei de reducere a subvenţiei până la minimul posibil. Conform propunerii afişate la transparenţă de Municipalitate, aşa cum vă informam ieri, de la 1 aprilie, noul preţ local al energiei termice propus este de 295,03 lei pe gigacalorie, de la 287,45 lei, cât este în prezent. Concomitent, se propune majorarea preţului de facturare pentru energia termică furnizată populaţiei de la 207,22 lei pe gigacalorie, cât se plăteşte în prezent, la 214,8 lei pe gigacalorie. Deşi există posibilitatea legală de majorare a subvenţiilor oferite din bugetul local, pentru reducerea impactului asupra populaţiei, s-a mers pe cea de a doua variantă prevăzută de lege de majorare a preţului facturat. Primăria a motivat anul trecut reducerea subvenţiilor prin faptul că economia rezultată va fi direcţionată către finanţarea programului de reabilitare termică.
Procedura de majorare a preţului la gigacalorie, deşi este un proces de durată care implică mai multe instituţii, se va finaliza pe masa aleşilor locali. Aceştia sunt puşi în faţa faptului împlinit, deoarece, au sarcina legală de a aproba scumpirea preţului facturat populaţiei pentru energia termică. Fără doar şi poate, însă, „vina” va fi pasată, aşa cum s-a întâmplat şi ieri, şi de fiecare dată, de la o tabără la alta. Mai exact, consilierii şi reprezentanţii CET ar putea scuza decizia prin faptul că propunerea de majorare a primit avizul ANRE (votul CLM fiind doar unul formal), iar Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energetic a dat avizul în urma cererii însoţite de documentaţia prealabilă înaintată de către CET.
Reprezentanţii Municipalităţii ne-au informat ieri că, pentru a primi răspunsuri pe tema scumpirii energiei termice furnizate populaţiei trebuie să ne adresăm fie Autorităţii Naţionale de Reglementare, fie conducerii CET. „Primăria nu a făcut decât să facă informarea asupra deciziei ANRE, după ce la rândul lor, reprezentanţii CET ne-au informat. Cei care sunt în măsură să răpundă sunt cei de la ANRE, care, în fiecare an, primăvara şi toamna, cer indicatorii de la Centralele Termice şi fac recalcularea preţului de referinţă. Recalcularea se face în toată ţara. Primăria nu face parte din discuţia aceasta”, ne-a declarat ieri primarul Gheorghe Falcă. Pentru a primi, totuşi, răspunsuri privind motivele care au stat la baza majorării preţului gigacaloriei, am încercat să ne adresăm membrilor din conducerea celor două centrale arădene. Aceştia, însă, nu au putut fi contactaţi.Preşedintele Consiliului de administraţie, aşijderea.
Trei cereri de ieftinire
Uniunea Locală a Asociaţiilor Locative Arad a depus, la Primărie, nu mai puţin de trei cereri scrise de ieftinire a gigacaloriei. Niciuna nu s-a bucurat, însă, de răspuns pozitiv, iar cea mai recentă solicitare, făcută la dezbaterea publică a proiectului de buget, a trecut aproape fără a fi observată de aleşii locali. „În momentul în care am depus una dintre solicitări de ieftinire, chiar complotau să o scumpească, avizul de scumpire fiind obţinut în 23 decembrie 2009. Nu au avut tupeul să scumpească căldura în această iarnă. Decizia afectează nivelul de trai al arădenilor, deoarece 80% dintre arădeni locuiesc în condominii. Aleşii s-au întors împotriva populaţiei”, ne-a declarat Vasile Arion, vicepreşedintele ULALA.
Bugete de supravieţuire?
CET Arad, cel care a cerut scumpirea căldurii, s-a divizat, de la începutul acestui an, în două societăţi. În urma divizării, la CET Lignit câştigul mediu pe salariat a crescut de la 3.273 lei, în 2009, la 3.343 lei în 2010. La CET Hidrocarburi, câştigul mediu pe salariat a scăzut de la 3.273 lei la 2.938 lei în 2010, iar productivitatea muncii înregistrează o creştere la ambele societăţi. În bugetul CET Lignit sunt alocaţi peste 756.000 lei pentru plata salariilor compensatorii către cei care vor fi disponibilizaţi, dar şi 175.000 lei cu tilul de „premii stimulare”, pentru angajaţi. Niciunul dintre directorii centralelor termice arădene nu şi-au prevăzut bani în buget pentru a beneficia de premiul anual. Totuşi, cheltuielile de protocol au crescut substanţial. Dacă în 2009, cele două centrale au avut în buget, împreună, 33.333 lei, în acest an CET Lignit are alocaţi 10.000 lei, iar CET Hidrocarburi – 50.000 lei.
În top
„Suntem în top la preţul gigacaloriei în ţară, comparativ cu oraşe de rangul Aradului”, ne-a declarat ieri Vasile Arion, vicepreşedintele ULALA.
S.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!