ARAD. Tamas Peter Papp este elev în clasa XI-a A la Colegiul Național „Moise Nicoară” și și-a câștigat deja un renume prin zecile de premii obținute la concursurile și olimpiadele de matematică. Pasiunea lui pentru această disciplină a început de timpuriu: pe când era elev în clasa a III-a, la Școala Gimnazială „Aurel Vlaicu”, a luat primul său premiu – la un concurs internațional de matematică în Ungaria.
Avalanșă de premii
Avalanșa de medalii, diplome, premii, mențiuni, avea să înceapă din gimnaziu (de când a devenit elev al Colegiului Național „M. Nicoară”) și a continuat până acum. Concursurile intejudețene – „Traian Lalescu”, TMMATE, „Pitagora ” – ori naționale – Evaluarea în Educație, „Cangurul matematic” – i-au adus numai succese. Iar din clasa a VI-a, an de an, a fost prezent la toate fazele naționale, unde a obținut cel puțin mențiune.
În acest an, a participat la Concursul internațional „Caius Iacob”, organizat de Universitatea „Aurel Vlaicu” Arad, unde a luat premiul I (la secțiunea „Raționament matematic”). La Concursul interjudețean „Traian Lalescu”, s-a ales doar cu o mențiune iar la Concursul internațional TMMATE de la Timișoara a obținut premiul II. În faza pe țară a Olimpiadei de Matematică (desfășurată la Sibiu) s-a clasat pe locul IV, pentru care a primit mențiune M.E.C. și medalia de aur a S.S.M.R. De asemenea s-a calificat și la barajul pentru lotul național dar, din păcate, nu a intrat în selecționata României pentru Olimpiada Internațională.
Succes peste Ocean
Însă cel mai important succes, din acest an, vine din America: Tamas Peter Papp a fost admis în proiectul PROMYS – Programul „Matematica pentru tinerii cercetători”.
Ce este acest program, ne spune chiar el: „Acesta a fost inițiat în 1989 de către un membru al Facultății de Matematică din Boston, Gleen Steven, pentru tineri din SUA motivați să lucreze în matematică. De câțiva ani, a fost extins și un parteneriat pentru state din Europa dar, probabil firesc, sunt mai puține locuri decât la americani”.
Cum a fost admis? „M-am înscris în proiect, ne explică Tamas Papp, am avut de rezolvat 10 probleme foarte dificite și apoi s-au ales finaliștii, printre care eram și eu. A urmat un interviu și decizia finală prin care eram anunțat că am fost acceptat”.
Când se desfășoară? „Programul de cercetare în matematică din acest an va avea loc în vacanța de vară, între 29 iunie – 9 august (adică șase săptămâni). Din câte știu, vom fi acolo și zece elevi din Europa, care vin din opt țări”.
Spre viitoarea carieră
Tamas Peter Papp consideră că acest proiect „este o oportunitate de a cunoaște sistemul de învățământ american (în special cel universitar), de a înțelege mai bine cum este să lucrezi în matematică, la nivel de cercetare și nu numai”. Mai ales că, după terminarea liceului, vrea să învețe la „o facultate de top din Anglia sau America” și „categoric ceva legat de matematică”.
Recunoștință
Desigur el nu uită de profesoara lui de matematică, Octavia Potocean, cu care face această disciplină din clasa a V-a. „Doamna Octavia Potocean a avut un rol foarte important în toate rezultatele mele – spune Tamas Peter Papp. N-aș fi putut să reușesc fără îndrumarea domniei sale”.
„Cred că va fi o experiență foarte utilă mai ales că voi cunoaște atâția matematicieni”
Citiți principiile noastre de moderare aici!