O serie de facilități fiscale au intrat în vigoare având ca scop susținerea educației prin implicarea firmelor. Practic, angajatorul poate acorda anumite sume de bani angajatului, sume pe care le va deduce mai mai din impozitul pe profit. Conform informațiilor oficiale publicate de Fisc în broșura „Facilități fiscale aferente cheltuielilor cu educația timpurie, învățământul profesional și tehnic și învățământul dual”, prin Legea nr. 239/2020 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, au fost introduse unele facilități fiscale pentru operatorii economici-persoane juridice, dar și pentru entitățile care determină venitul net anual în sistem real, pe baza datelor din contabilitate, care efectuează cheltuieli cu educaţia timpurie sau pentru organizarea și desfășurarea învățământului profesional și tehnic, învățământului dual preuniversitar și universitar. De asemenea, în ceea ce privește investițiile și mijloacele fixe deținute și utilizate pentru organizarea și desfășurarea învățământului profesional și tehnic, învățământului dual preuniversitar și universitar, potrivit reglementărilor legale din domeniul educației naționale, acestea reprezintă mijloace fixe amortizabile, a căror valoare se recuperează din punct de vedere fiscal prin deducerea amortizării.
Totodată, în același act normativ, sunt prevăzute și unele facilități fiscale în sensul neimpozitării unor venituri ale elevilor pe parcursul învăţământului dual preuniversitar și universitar, potrivit reglementărilor legale din domeniul educaţiei naţionale sau ale salariaților pentru educaţia timpurie a copiilor acestora.
„Contribuabilii care efectuează cheltuieli cu educaţia timpurie scad din impozitul pe profit datorat cheltuielile cu educaţia timpurie, dar nu mai mult de 1.500 lei/lună pentru fiecare copil. În cazul în care suma depăşeşte impozitul pe profit datorat, diferenţa va fi scăzută, în ordine, din impozitul pe salarii reţinut de contribuabil pentru angajaţi, din taxa pe valoarea adăugată datorată sau din accizele datorate. Pentru determinarea rezultatului fiscal sunt cheltuieli deductibile inclusiv cheltuielile efectuate pentru organizarea şi desfăşurarea învățământului profesional și tehnic, învăţământului dual preuniversitar şi universitar, potrivit reglementărilor legale din domeniul educaţiei naţionale. Investiţiile efectuate, precum și mijloacele fixe deţinute şi utilizate pentru organizarea şi desfăşurarea învăţământului profesional și tehnic, învăţământului dual preuniversitar şi universitar, potrivit reglementărilor legale din domeniul educaţiei naţionale, sunt considerate mijloace fixe amortizabile”, se stipulează în documentele Fiscului.
În ceea ce privește impozitarea, ANAF face următoarele precizări: *sunt cheltuieli deductibile în stabilirea venitului net anual din activități independente, determinat în sistem real pe baza datelor din contabilitate, inclusiv cheltuielile efectuate pentru organizarea şi desfăşurarea învăţământului profesional și tehnic, învăţământului dual preuniversitar şi universitar, în conformitate cu reglementările legale din domeniul educaţiei naţionale, cu excepţia cheltuielilor cu amortizarea care sunt deductibile în limitele legii; *în înțelesul impozitului sunt venituri neimpozabile inclusiv bursele, premiile şi alte drepturi sub formă de cazare, masă, transport, echipamente de lucru/protecţie şi altele asemenea primite de elevi pe parcursul învăţământului dual preuniversitar/universitar, potrivit reglementărilor legale din domeniul educaţiei naţionale; *nu sunt venituri impozabile în sensul impozitului pe venit sumele plătite de angajator pentru educaţia timpurie a copiilor angajaţilor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!