Gicaloriile care au trecut prin caloriferele arădenilor au ajuns invariabil pe listele de cheltuieli. Şi nu au fost puţine şi nici ieftine. Din datele puse la dispoziţie de reprezentanţii CET Hidrocarburi până acum cea mai costisitoare lună a fost ianuarie în care s-a consumat 36. 884 de gicalorii faţă de, spre exemplu luna noiembrie când au trecut prin conducte doar 26. 946 Gca. Nici luna decembrie nu a fost prea generoasă cu buzunarele şi a facturat 32.884 Gca pentru populaţie. Maximum este aşteptat la factura lunii februarie când temperaturile scăzute au pulsat din nou mai multă căldură în apartamente şi implicit listele de chletuieli ale blocurilor îi vor şoca din nou pe proprietarii apartamentelor.
Preţuri fără subvenţii
Aşa cum s-a stabilit în urma deciziei CLM, arădenii au suportat un preţ mult mai mare al gigacaloriei: 307, 42 lei, faţă de anii anteriori când subvenţia de la stat a mai scăzut puţin din preţul pus pe umerii populaţiei. Dezbătut de multe ori, preţul deocamdată e plătit pe de-a întregul. Adică, o factură totală de peste 11. 000.000 lei pe luna ianuarie faţă de puţin peste 8. 000.000 pe luna noiembrie.
Cât priveşte ajutorul de la Primărie acordat celor „vulnerabili” cum au fost numiţi cei care beneficiau de diferite procente din cuantumul facturilor la căldură, acesta nu a depăşit în nici una din cele trei luni luate în calcul 10% din totalul sumei pe gicacaloriile consumate de arădeni. În aceste condiţii, greu de estimat în cât timp va încasa societatea de termoficare facturile de la căldura arădenilor. Dat fiind sumele foarte mari ale cheltuielilor există riscul ca acestea să rămânâ o bună bucată de timp neplătite.
Statistica ajutorului
Mai exact din cei 8.283.739 lei valoarea încălzirii populaţiei pe luna noiembrie, 574.435 a reprezentat ajutorul de încălzire. În decembrie, factura s-a ridicat la 9.839. 284 lei iar ajutorul a fost de 814.962 lei iar în ianuarie din cei 11. 338.879 , doar 952.696 lei au fost suportaţi de autoritatea locală.
Citiți principiile noastre de moderare aici!