Majorarea Taxei pe Valoarea Adăugată a adus scumpiri pe care nimeni nu le anticipa. Facturile aferente utilităţilor pentru consumul din luna iunie, care au fost emise după data de 1 iulie cu care s-a modificat Codul Fiscal, au fost umflate cu cinci procente.
Practic, Executivul a prevăzut în conţinutul articolelor din Codul Fiscal ca utilităţile să fie achitate la data facturării, indiferent de perioada în care a fost raportat consumul. În aceste condiţii arădenii s-au văzut nevoiţi să scoate mai mulţi bani din buzunar pentru a-şi putea achita obligaţiile faţă de firmele furnizoare, iar o parte dintre ei au decis să apeleze chiar la Protecţia Consumatorilor pentru a-şi face dreptate. Arădenii au invocat logica şi au sperat că „poate cineva ne va apăra şi pe noi”.
Instituţia nu a putut face altceva decât să se adreseze Autorităţii Naţionale, cu scopul de a primi un răspuns definitiv, în scris, privind aplicarea normelor din Codul Fiscal şi legalitatea acestora. Răspunsul a fost unul clar: TVA majorat se aplică la toate facturile! anticipat. Logica invocată de cei care au modificat Codul Fiscal ar fi că, în cazul unei reduceri a procentului TVA, se va plăti mai puţin pentru lunile de consum anterior diminuării, fapt ce nu pare însă credibil în condiţiile economiei actuale.
Facturile pentru luna iunie au venit cu o mare surpiză pentru arădeni: TVA majorat de la 19 procente la 24. „Nu pot să înţeleg de ce plătim o factură cu taxă pe valoarea adăugată mai mare, dat fiind faptul că doar de la 1 iulie a fost majorată această taxă. Pe factură se poate vedea clar: perioada de facturare 3 iunie – 2 iulie. Se aplică un TVA mai mare pentru toată acea perioadă când normal am fi plătit fără cele cinci procente”, ne-a sesizat cititorul nostru P.D. din Arad.
Cititorul nostru s-a adresat şi Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor, care la rându-i a făcut o adresă către Autoritatea Naţională. „În răspunsul primit ni s-a transmis că noile prevederi ale Codului Fiscal fac ca facturile pentru lunile anterioare, care însă sunt facturate după 1 iulie, să fie taxate cu TVA de 24%. Am fost sesizaţi atât telefonic cât şi personal de mai mulţi arădeni, însă nu putem face nimic, decizia fiind una conform legilor în vigoare”, ne-a explicat directorul Lorena Barbă – CJPC Arad.
Prevederile Codului Fiscal
Articolul 134, aliniatul 1, punctul 1 din Condul Fiscal spune că: „Faptul generator intervine la data livrării bunurilor sau la data prestării serviciilor, cu excepţiile prevăzute în prezentul capitol”, iar la punctul 8 se completează: „În cazul livrarilor de bunuri si al prestarilor de servicii care se efectuează continuu, altele decât cele prevăzute la alin. (7), cum sunt: livrările de gaze naturale, de apă, serviciile de telefonie, livrările de energie electrică şi altele asemenea, se consideră că livrarea/prestarea este efectuată la datele specificate în contract pentru plata bunurilor livrate sau a serviciilor prestate sau la data emiterii unei facturi, dar perioada de decontare nu poate depăşi un an”. La aliniatul 2 din cadrul aceluiaşi articol se punctează şi că „Exigibilitatea taxei intervine la data la care are loc faptul generator”.
A.P.
Citiți principiile noastre de moderare aici!