ARAD. Rețele vechi, pierderi mari. Cam așa se poate rezuma situaţia din domeniul distribuţiei apei potabile la nivelul judeţului Arad. Ca noutate absolută, Compania oferă consumatorilor posibilitatea de a măsura pierderile din instalaţiile interioare! Cât despre pierderile din reţea… săptămâna trecută a fost publicat un amplu document, în care sunt prevăzute, negru pe alb, care erau pierderile înainte de începerea masterplanului de apă la nivelul judeţului. Cel mai mare procent a fost înregistrat la nivelul municipiului Arad, 42,5% din totalul volumului intrat în sistem. Aproape jumătate din apa intrată pe reţele s-a pierdut. Din 2011 şi până acum, în 2014, situaţia probabil că s-a îmbunătăţit datorită proiectului „Reabilitare reţele de alimentare cu apă în municipiul Arad” unde sunt vizați 49.195 km lungime, dar nu au fost prezentate date oficiale în cadrul documentului. Date ceva mai noi și mai bune sunt la capitolul canalizare. Aici, pierderile aferente reţelelor se ridică doar la 29% din totalul volumului intrat în sistem, la nivelul anului 2013. Cine a plătit toată această apă pierdută în sistem?! Cea mai mare parte, probabil că noi, consumatorii, prin facturile la apă rece care vin lună de lună. Un fapt deja consumat. Să sperăm ca, măcar după noile investiții, banii noștri vor acoperi mai mult din cantitatea de apă folosită de fiecare și nu din cea pierdută în sistem.
Aşa cum spuneam, în prezent, Compania de Apă derulează un amplu proiect, care beneficiază de finanţare europeană, pentru „Extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Arad”, care va avea ca efect reducerea pierderilor din reţea. După finalizarea acestui proiect, va începe un altul, pentru care Compania a pregătit deja documentaţia. Caietul de sarcini pregătit pentru această nouă licitaţie care va avea loc în septembrie, include și un documentul de peste 200 de pagini în care se face şi o radiografie a situaţiei sistemelor de alimentare cu apa, a pierderilor din rețeaua de distribuție, la nivelul anului 2011 și a celor din rețeaua de canalizare la nivelul anului 2013.
Cum stăm cu pierderile?
Potrivit acestor date, în județ situația este aproape similară cu cea din municipiu. Cu o singură excepție: în zona de alimentare Şagu din care fac parte localităţile Şagu, Firiteaz, Fiscut şi Hunedoara Timişeană, unde până în prezent doar Şagu deţine infrastructura de apa potabilă, nu s-au înregistrat pierderi. Conform documentului în celelalte localități pierderile sunt între 15% și 48%.
„La nivelul oraşului Pecica, pierderile reale aferente aducţiunilor şi reţelelor de distribuţie au reprezentat aproximativ 42.2 %”, se precizează în document. La nivelul localităţilor Lipova şi Radna, pierderile reale aferente aducţiunilor şi reţelelor de distribuţie au reprezentat aproximativ 28%. În zona Vinga şi Cruceni s-au inregistrat 22.6 % pierderi. În Zona de alimentare Gurahonţ, „la nivelul acestui sistem, în anul 2011 s-au înregistrat 48.1% pierderi raportate la întreg volumul de apă intrat în sistem”. În zona de alimentare cu apă Păiuşeni s-au înregistrat 15% pierderi, iar la Bocsig – 20.6%. În Zona de alimentare Pâncota în anul 2011 s-au înregistrat 34% pierderi raportate la întreg volumul de apă intrat în sistem, la Ineu, au fost de 33.9%, la Cermei – 29.7% pierderi totale, la Şepreuş – 18.4%. La nivelul sistemului de alimentare de la Zăbrani s-au înregistrat 22% pierderi, în timp ce la Vărşand „nu se cunoaşte nivelul pierderilor”. În Zona de alimentare Felnac s-au înregistrat 48.2% pierderi raportate la întreg volumul de apă intrat în sistem.Nu în ultimul rând, în Zona de alimentare Zărand s-au înregistrat 29.5% pierderi totale.
Depistarea pierderilor, pe bani
Și pentru cei care doresc să știe și care sunt pierderile din rețelele interioare, Compania de Apă oferă, contra cost, verificări ale instalației. „SC Compania de Apă Arad SA aduce la cunoştinţa utilizatorilor că începând cu data de 01.07.2014, utilizatorii pot solicita verificări ale instalaţiei interioare în ceea ce priveşte pierderile de apă. Tarifele pentru aceste servicii sunt: tarif depistare pierdere: 4,50 lei/ ml+TVA; tarif deplasare 3,61 lei/km +TVA”, se anunţă într-un comunicat al firmei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!