Târgul Ecomediu de la Expo Arad, ce și-a deschis porțile miercuri, 14 octombrie, a fost locul în care mai marii orașului și-au dat întâlnire. Motivul, lansarea candidaturii la titlul de „Capitală Verde a Europei” în 2018, ocazie cu care primarul Gheorghe Falcă a vorbit vreme de 40 minute celor aproximativ 150 de arădeni prezenți. Aradul este singurul oraș din România care și-a anunțat candidatura la acest titlu. Primarul a reamintit despre realizarea unui inel al parcurilor, care să fie legat de pistele de biciclete, a mai vorbit despre transportul în comun, despre realizarea unei centrale de producere a energiei electrice și termice pe biomasă, dar și despre posibilitatea de a face râul Mureș navigabil. A mai declarat că investițiile totale aflate în derulare sau care vor fi realizate în următorii ani și care au legătură cu protejarea mediului se ridică la peste 100 de milioane de euro în Arad. Dosarul candidaturii va fi trimis la Bruxelles în noiembrie, iar ulterior va veni în Arad o comisie pentru evaluare.
85 mp de spațiu verde/locuitor
”Investițiile din ultimii ani în infrastructura de transport public și spațiile verzi sunt vizibile. Deținem 85 de metri pătrați de spațiu verde pe cap de locuitor. Ne interesează să punem în valoare Mureșul, care pentru noi este cea mai frumoasă «stradă», să reușim să-l facem navigabil, să realizăm grădinile pe faleză, iar în final să avem un parc central în relația Mureș-Cetate (Cetatea Aradului – n.r.). Vrem să realizăm un inel al parcurilor, care să fie legat de pistele de biciclete. Evident, la noi saltul este foarte mare. În România, suntem singura administrație care avem șase tramvaie moderne (Imperio, fabricate la Astra Vagoane Călători – n.r.) și care, după București, am realizat reabilitarea celei mai mari lungimi de cale de rulare pentru tramvaie”, a declarat Falcă.
Centrală pe biomasă
Un alt proiect ”verde” anunțat pentru oraș este realizarea unei centrale de producere a energiei electrice și termice pe biomasă. Investiția se derulează în cadrul unui program privind reabilitarea reţelei de transport și distribuţie a energiei termice, a cărui valoare se ridică la 9,3 milioane de euro. Administrația locală arată că un avantaj major al Aradului este cea mai mare rețea de piste de biciclete din România, respectiv 135 de kilometri, care va fi inaugurată la finele acestui an, după investiții de peste șapte milioane de euro. În Marea Britanie, la Bristol (oraș care în 2015 este Capitala Verde a Europei) va avea loc, peste câteva zile, o întâlnire cu oficialii din 20 de orașe europene candidate, între care Arad. ”Suntem invitați pentru a ne pregăti dosarul de candidatură. Funcționarii din Arad au fost chemați și la Bruxelles pentru pregătire”, a adăugat Falcă.
Impact redus asupra mediului
Titlul ”Capitală Verde a Europei” este acordat anual de Comisia Europeană oraşelor ale căror activităţi urbane au un impact cât mai redus asupra mediului. ”Principalul scop este acela de a încuraja oraşele europene să se mobilizeze pentru a deveni cât mai atractive şi mai sănătoase, pornind de la premisa că o calitate înaltă a mediului urban contribuie la creşterea nivelului de trai şi va pregăti un viitor mai bun pentru generaţiile următoare”, precizează un comunicat al Primăriei Arad.
Competiția este adresată orașelor cu peste 100.000 de locuitori, iar inițiativa a fost formulată pentru prima dată în anul 2006, în cadrul unei reuniuni internaționale desfășurate la Tallinn, în Estonia, când cincisprezece orașe europene au semnat un Memorandum pentru instituirea acestui premiu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!