ARAD. 50 de academicieni au aflat vineri, la amiază, cum ar putea arăta Aradul dacă planurile administraţiei locale se vor pune efectiv în practică. Prezentarea a fost făcută de primarul Aradului, Gheorghe Falcă, auditoriul fiind format din academicienii prezenţi la Arad cu ocazia „Zilele academice”, organizate de UVVG.
Prezentarea a început cu situaţia economică a Aradului şi a regiunii, a trecut la comparaţii cu alte judeţe şi alte regiuni, pentru a scoate în evidenţă poziţia privilegiată a judeţului nostru şi a regiunii, atuurile şi ofertele de nerefuzat ale acestora. A trecut, mai apoi, la importanţa realizării unui pol de dezvoltare Timişoara- Arad, făcând precizarea faptului că, pe moment, România are un singur pol de dezvoltare, la o mie de kilometri depărtare de cei mai apropiaţi poli de dezvoltare din Europa, în condiţiile în care distanţa medie dintre poli în Uniunea Europeană este de doar 400 km. Edilul local a insistat mult pe polul de dezvoltare, pe condiţiile existente deja pentru crearea acestuia (autostrada, transportul feroviar, avantajele aduse de culoarul IV pan-european, proiectul Nabuco etc.), a subliniat, mai apoi, importanţa realizării unui aeroport regional şi şi-a exprimat convingerea că, în 2030, acest pol de dezvoltare ar fi deja finalizat şi ar putea avea influenţă dinspre vest şi spre vest.
De ce ar fi importantă o prezentare a situaţiei economice, actuale şi viitoare, a Aradului pentru academicienii prezenţi la Zilele Academice? Pentru că, în viziunea primarului, există o legătură indisolubilă între economie şi învăţământ, acesta din urmă putându-se mula perfect pe oferta economică a regiunii.
Edilul a continuat prezentarea sa cu proiectele locale care le are gândite pentru Arad. A început cu intenţia executivului local de a transforma Aradul într-un oraş verde, a amintit de cele zece direcţii care trebuie urmate pentru a se ajunge aici şi a precizat faptul că o parte din paşi s-au făcut deja, alţii urmând a fi făcuţi în viitorul apropiat.
Un Mureş navigabil
Cel mai îndrăzneţ dintre planuri a fost şi el expus de Falcă, pentru prima dată, tot în faţa academicienilor. Edilul a nominalizat proiectul „Aradul, oraş-port”, a amintit faptul că municipiul a fost cândva un oraş port dar de transport cu plute, a indicat faptul că intenţia administraţiei e aceea de a face Mureşul navigabil şi a adus argumente europene în susţinerea acestui nou proiect. Falcă a vorbit de faptul că la nivelul Europei există 37.000 de kilometri de căi navigabile, dar, din acest total, România deţine doar 1.200 km. „Avem o lege pentru a putea crea aşa ceva şi suntem dispuşi să lansăm o provocare”, a subliniat edilul. Academicienii au aflat şi care au fost soluţiile propuse de cei care au participat la un concurs de idei pe temă, dar şi faptul că una dintre intenţiile Municipalităţii este de a lega Primăria Arad printr-un platou pietonal direct de Mureşul navigabil.
O invitaţie la sprijin
Un alt proiect prezentat de primar a fost cel al reconversiei civile a Cetăţii Aradului. A urmat o prezentare a ofertei de nerefuzat a Luncii Mureşului, finalul aparţinându-i, cum era de aşteptat, proiectului legat de încercarea de a obţine, pentru Arad, în 2021, titlul de Capitală culturală europeană. La final, academicienii prezenţi la Arad au fost invitaţi să ia parte la acest proiect şi să întindă o mână de ajutor oraşului în această provocare.
CITESTE SI:
Aradul nu mai face fata inundatiilor
Aradul, pe harta investitiilor
Citiți principiile noastre de moderare aici!