Primarul Aradului acuză în continuare Guvernul şi conducerea CET că vor să bage pe gâtul companiei de termoficare o firmă privată, care să se ocupe mai apoi de destinele căldurii din oraş, cu toate beneficiile ce ar putea decurge de aici. Edilul spune că afacerea care s-a dorit încropită la centrala din Arad a fost îngropată doar pentru că el a semnalat acest fapt în şedinţele publice ale CLM, de curând. În susţinerea afirmaţiilor sale, edilul a amintit de licitaţia ce a avut loc de curând la CET Arad, la care în cele din urmă nici o firmă nu şi-a depus oferta, deşi caietul de sarcini a fost cumpărat de şase companii. Primarul a afirmat, în cadrul unei conferinţe de presă de săptămâna trecută, că una dintre companiile care a cumpărat caietul de sarcini pentru a participa la cea de a doua etapă a modernizării CET Arad a fost tocmai firma la care făcea referire anterior, în şedinţele CLM, dar că probabil nu a mai depus oferta după ce edilul a tras semnale de alarmă pe subiect.
Falcă crede că cei care au dorit să pună pe picioare o afacere privată la CET, ca ulterior să se folosească de banii europeni puşi deoparte încă din anul 2013 special pentru centrala arădeană, s-au speriat de faptul că au devenit vizibili.
„Cine are interesul să saboteze acest CET? De ce nu se dau banii europeni care sunt puşi deoparte şi care doar Aradul îi poate accesa? De ce se doreşte mai degrabă aducerea unei firme private? Oare nu vorbim tot de aceiaşi oameni care au refuzat să dea Aradului ajutorul de stat pentru încălzire în anii 2012 şi 2013, după ce în 2008 s-au primit zece mii de lei, în 2010 s-au dat 81 de mii de lei, iar în 2011 alţi 48 de mii de lei. Nu e vorba de aceiaşi oameni care au dat bani de ajutor de încălzire în anul 2014 doar după ce am făcut scandal (7,7 mii lei)? De ce se doreşte o intervenţie rapidă a privaţilor la CET şi s-a organizat licitaţie în acest sens când pentru lucrările propuse sunt puşi deoparte bani europeni iar studiile au fost realizate? De ce nu se insistă la Ministerul Economiei să ne dea banii care nouă ne sunt dedicaţi? Eu nu sunt împotriva privaţilor la CET, dar cred că este normal mai întâi să cheltuim banii pe care Uniunea Europeană ni i-a dat şi după aceea, dacă mai rămâne ceva de făcut, pot veni privaţii”, a declarat Gheorghe Falcă.
UE sau privaţii?
Edilul spune că Guvernul, prin Ministerul Economiei, din certificatele verzi, ar trebui să dea Aradului, minimum 10 milioane de euro, bani pe care oraşul îi aşteaptă de doi ani, dar care sunt ţinuţi într-un coş de care oricum nimeni nu se pot folosi decât Aradul. Şase centrale au primit bani pentru modernizare, dar niciuna nu a văzut sumele puse deoparte. Aradul se află în cel mai avansat stadiu, prima etapă a modernizării fiind deja realizată pe banii Primăriei Arad (finalizarea cazului doi, care a şi intrat în funcţiune din iarna anului trecut).
Ce se va întâmpla în viitor? Va licita CET încă o dată cea de a doua etapă de modernizare a centralei (construirea unei turbine pe gaz), chemându-i pe privaţi să investească bani în centrala de la ieşirea din Arad sau va aştepta mult promişii bani de la Guvern pe care nimeni nu pare să se grăbească să-i dea? Vom vedea. Aşa cum vom vedea dacă firma despre care primarul Falcă spune că este cea pentru care a fost pregătită licitaţia cu pricina îşi va mai face simţită prezenţa prin Arad. Edilul local nu a vrut, în cadrul conferinţei, să nominalizeze firma în cauză, dar a spus că va face public, probabil în viitor, numele acesteia.
Ce crede edilul despre situaţia de la CET Arad? „Trebuie să strigăm în continuare: Daţi-ne banii aprobaţi de Comisia Europeană!”. Şi mai crede că ceva nu e curat în faptul că tocmai când s-a organizat licitaţia pe care a considerat-o cu cântec, directorul CET Arad s-a aflat în concediu.
Despre banii Aradului
Investiţia la CET Arad a fost calculată la 48,9 milioane de euro, din care urmau să se primească de la minister minimum 25%. Finanţarea ar fi trebuit să înceapă în anul 2013, după încheierea contractului, aplicaţia fiind depusă încă din 9 aprilie 2012. Şase centrale au fost selectate în acest proiect: CET Turceni, centrala electrică Rovinari, Blocul 4 şi 5 Işalniţa (Craiova), Petrom Blocul Nou şi CET Arad.
Citiți principiile noastre de moderare aici!