ARAD. Declaraţia a fost făcută de edilul local aproape de finalul prezentării sale legate de spaţiile verzi din oraş, cei trei poli importanţi de atracţie ai Aradului (Cetatea, Malul Mureşului şi zona centrală protejată) şi modul în care trebuie rezolvate problemele de trafic pentru a ajunge aici, precum şi soluţiile propuse pentru Parcul Eminescu şi alte zone verzi.
Falcă a vorbit de curajul pe care trebuie să-l ai pentru a schimba faţa Aradului, despre curajul din trecut al arădenilor, care au venit cu soluţii inovative la acea vreme, despre opozanţii săi pe care i-a numit încă o dată ucigaşii spaţiilor verzi din oraş, dar şi despre faptul că soluţia propusă de Primărie nu a avut decât un minus, copacii (pentru care erau chemaţi arhitecţii să-şi spună cuvântul în cadrul studiului de fezabilitate).
A aflat (de la reprezentantul Mișcării arădene, Adela Cristea) că, în pofida retragerii proiectului, până nu se indică şi pune în aplicare soluţia tehnică legală pentru această decizie, protestele vor continua, cel de sâmbătă din parc nefiind amânat.
Din cartier în cartier pentru parc
Cea mai importantă declaraţie făcută de edil cu ocazia prezentării organizate vineri în faţa a mai puţin de 100 de arădeni (!) a fost cea referitoare la retragerea proiectului de realizarea a unei parcări în Parcul Eminescu, urmând ca peste parcare să fie amenajat parcul. După ce a anunţat că „vom retrage proiectul, dar nu retragem ideea”, Gheorghe Falcă a detaliat: „Vă garantez însă că voi merge să le explic locuitorilor din fiecare cartier că, pe lângă ce vom face în fiecare dintre cartiere, e nevoie ca şi în această zonă (zona centrală -n.r.) să facem ceva. Nu o să mai accept vreodată, aşa cum s-a întâmplat cu Podul Traian, când am pierdut banii pentru realizarea celui de al doilea pod, pentru că cineva ne-a pârât pe nedrept la Bruxelles, să fim criticaţi pe nedrept şi să fim etichetaţi că tocmai noi suntem cei împotriva spaţiilor verzi, deşi suntem singurii care am mărit suprafaţa acestuia şi am întreţinut-o. Voi retrage proiectul, dar nu ideea pentru că sunt convins că, peste 5 sau 6 ani, societatea o să ceară realizarea lui”.
Falcă a insistat pe faptul că aici „în România, cine strigă primul are dreptate”, precizând că Primăria Arad este cea care a greşit în acest proiect pentru că nu a mediatizat din start intenţiile sale (prima informaţie primită de arădeni a venit de la Jurnal arădean şi www.aradon.ro), fapt ce nu se va mai întâmpla („Voi comunica mult mai bine cu cetăţenii, vă asigur”).
Proiect bun
Un lucru e cert în condiţiile date. Primăria consideră proiectul unul foarte bun, a renunţat la el doar pe moment, pentru a putea comunica mai bine intenţiile sale cetăţenilor oraşului şi îl va relua atunci când va considera că acesta va fi mai uşor acceptat, fără a mai declanşa conflicte şi proteste de masă.
Prezentarea proiectului a fost una amplă. Edilul a pornit de la ideea că, în ultimii ani, administraţia a crescut suprafaţa de spaţii verzi. Directorul tehnic al Primăriei, Elena Portar, a prezentat mai apoi toate proiectele pe spaţii verzi pe care le-a realizat Primăria din 2004 încoace, cu suprafeţele create sau regenerate. A urmat, din nou ,la microfon edilul local, care a vorbit despre Cetate, cu siguranţa că aceasta va intra în scurt timp (imediat după reabilitarea unităţii militare din Gai) în circuitul civil, moment de la care drumul spre acest viitor punct de atracţie şi parcarea din vecinătatea lui vor fi probleme care trebuie rezolvate. Falcă a vorbit apoi şi de ceilalţi doi poli de atracţie, Malul Mureşului şi centrul Aradului, ducând discuţia ulterior spre recomandările făcute de experţii germani în studiu de trafic, pentru a preîntâmpina un posibil dezastru în 2025 (blocajul în trafic, generat de creşterea constantă a numărului de maşini).
Ce spun specialiştii
Primarul a insistat pe faptul că toate aceste idei nu-i aparţin, ci sunt luate de la specialişti, că la concursul de idei pentru amenajarea malului Mureşului toţi au luat în studiu zona Parcului Eminescu şi au propus schimbări acolo (fapt ce demonstrează că este pe moment o zonă cu probleme) şi că soluţia parcării cu realizarea legăturilor subterane cu strada Praporgescu şi Dragalina a fost întrevăzută încă din 1993. „Chiar nu putem proiecta în Arad un parc mai mare şi mai frumos în secolul 21??? Ce mici sunt unii oameni pentru nivelul acestui secol! În lumea asta totul se poate clinti dacă faci mai bine şi mai frumos”, a precizat, printre altele, Falcă. Edilul a indicat faptul că proiectanţii au fost chemaţi tocmai să găsească soluţii pentru acest parc central cu parcare în care copacii valoroşi să fie salvaţi şi că pentru astfel de soluţii sunt plătiţi arhitecţii şi peisagiştii, nu doar să spună că nu se poate.
Care e viitorul? În 2025 ar trebui, conform edilului, la recomandările experţilor germani (care, susţine Falcă, până acum au fost urmate şi vor fi şi pe viitor), să avem o singură bandă de mers pe fiecare sens pe Bulevardul Revoluţiei şi câte o pistă de biciclete. Pentru un astfel de deziderat e nevoie de parcări subterane şi supraterane, de drumuri noi şi alte investiţii. Deci, de câteva proiecte. Unul ar fi parcarea de pe terenurile actuale de sport de la Constructorul. Un altul ar fi realizarea a încă două pasarele peste Mureş, care să faciliteze accesul spre Cetate. Dar despre suprafaţa de spaţiu verde creată, despre Cetate şi viitorul ei, despre malul Mureşului şi altele, vom reveni cu detalii în următoarele materiale.
Intervenţii scurte
Au intervenit pe subiect Adela Cristea (care a precizat că protestele nu se vor opri, cum este cazul celui de sâmbătă, până când proiectul nu va fi cu adevărat retras), Marin Lupaş, pentru a-i indica primarului alte minusuri ale proiectului dincolo de cel al copacilor (istoria lui, sentimentele care îi leagă pe arădeni de acest parc), Sorin Ghilea care i-a sugerat edilului un referendum local pe acest subiect, Lazăr Faur, care a întrebat cu ce va fi înlocuit acest proiect, viceprimarul Bognar pentru a indica situaţia din alte oraşe europene în privinţa parcărilor etc. Toate intervenţiile au fost, însă, scurte şi fără acuze (grave), cel mai probabil din cauza faptului că, încă din start, Gheorghe Falcă a precizat că cei care nu au fost invitaţi la eveniment vor putea participa dacă vor accepta condiţiile de derulare. Iar prima condiţie a fost (deşi nu precizată, ci mai degrabă intuită) aceea de a-l asculta cu atenţie şi în linişte pe primar.
Citiți principiile noastre de moderare aici!