JA. Domnule europarlamentar, cum vedeți actuala situație din Europa, la mai bine de un an și jumătate de la intrarea în pandemie și în criza sanitară cauzată de coronavirus?
Gheorghe Falcă. În primul rând trebuie să o spunem direct: lumea este într-o perioadă de schimbare profundă. Această perioadă de pandemie, criză sanitară și iată, acum, criza energetică, vin să confirme că avem nevoie de o altă abordare, de o viziune nouă în ceea ce privește viitorul și dezvoltarea Uniunii Europene ca întreg și a fiecărui stat membru în parte. Vorbim astăzi de digitalizare, globalizare, migrație, dezvoltare demografică, noi provocări de securitate. Toate au afectat Europa, iar modul în care înțelegem să facem față acestor provocări va fi definitoriu.
Aici aș vrea să mă refer în mod special la Grupul Popular European (PPE) din care fac parte, cel mai numeros grup de tradiție din Parlamentul European. Misiunea noastră, ca europarlamentari din Grupul PPE este să muncim astăzi, împreună, pentru a ne păstra șansele în lumea de mâine. Domnul președinte PPE, Manfred Weber, a sintetizat exact ceea ce trebuie să avem în primul rând în vedere: în vremuri pline de provocări, vom fi o forță în apărarea valorilor noastre europene.
Alături de colegii mei am militat pentru o politică de redresare axată pe principiile creștin-democrate, scopul final fiind crearea unei Europe mai puternice, de încredere care să își servească cetățenii. Astfel că astăzi avem cel mai mare pachet de stimulente din istorie.
JA. Dacă ați amintit de acest pachet de redresare, ce vizează în mod special acest mecanism de redresare europeană și care sunt țintele generale ale sale?
G.F. Bugetul pe termen lung al UE 2021-2027 și NextGenerationEU, așa numitul NGEU, este instrumentul temporar conceput pentru a stimula redresarea, formând cel mai mare pachet de stimulente finanțat vreodată în Europa. Reconstruirea Europei după perioada COVID-19 este o muncă pe care o vom duce integrat și solidar, cuantumul total al alocărilor fiind de 2.018 miliarde euro. Este o reconstrucție prin care Europa trebuie să devină mai reziliență, ecologică și digitalizată.
Desigur, noul buget pe termen lung consolidează și mecanismele de flexibilitate, pentru ca atunci când alte situații neprevăzute vor apărea, Europa să poate reacționa mult mai rapid și eficient. Poate cel mai important lucru despre aceste buget conceput să relanseze Europa este că a fost proiectat astfel încât să răspundă nu numai realităților actuale, ci și incertitudinilor viitoare.
JA. Concret, în ce direcții vor fi investite cele peste două mii de miliarde de euro?
G.F. Mai mult de jumătate din sumă merge pentru modernizare, referindu-mă în special la cercetare și inovare, prin intermediul Orizont Europa, la o tranziție climatică și o tranziție digitală echitabile, prin intermediul Fondului pentru o tranziție justă și al programului Europa digitală, sau la pregătirea, redresarea și reziliența prevăzute în Mecanismului de redresare și reziliență, al rescEU și al unui nou program în domeniul sănătății: „UE pentru sănătate”.
Dar nu doar aceste direcții sunt vizate. Pachetul se concentrează și pe modernizarea politicilor tradiționale, cum ar fi politica de coeziune și politica agricolă comună, pentru a maximiza contribuția acestora la prioritățile Uniunii, combaterea schimbărilor climatice, cu 30 % din fondurile UE, cea mai mare pondere din bugetul european de până acum, dar și pe protecția biodiversității și egalitatea de gen. Rezumând, bugetul european este un buget al viziunii și a viitorului, fiind o oportunitate extrem de mare pentru fiecare stat membru în parte să facă astăzi pașii decisivi pentru generația de mâine.
JA. Dacă ne referim la România, care sunt punctele forte ale Planului Național de Redresare și Reziliență și ce care ar trebui să fie direcția pe care țara noastră să o urmeze?
G.F. România a reușit să vină în fața instituțiilor europene cu un Plan Național de Redresare și Reziliență extrem de bine structurat, un plan care dacă va fi implementat așa cum a fost el gândit va fi punctul din care țara noastră poate începe o dezvoltare și transformare fără precedent. PNRR-ul României are o valoare totală de 29,2 miliarde euro și cuprinde reforme și investiții în sectoare cheie: educație, protecția mediului și biodiversitate, managementul deșeurilor, transporturi sustenabile și infrastructură conectată, energie regenerabilă, politici publice de digitalizare și interconectare, sănătate și administrație. Toate aceste obiective pe care țara noastră și le-a propus sunt integrate în viziunea europeană, având un impact pe termen lung și se adresează atât nevoilor specifice identificate de noi, cât și celor comunitare. Având acest plan aprobat și de la nivel european, de toate forurile, nu rămâne decât punerea lui în aplicare.
Subliniez încă o dată, este extrem de important să înțelegem oportunitățile pe care Europa, și implicit România, le au în acest moment, fiecare criză fiind și un impuls dat spre dezvoltare. Europa este un continent al valorilor și al demnității umane, valori care stau la baza programelor pe care Grupul PPE le susține și le promovează la toate nivelurile.
„România a reușit să vină în fața instituțiilor europene cu un Plan Național de Redresare și Reziliență extrem de bine structurat”
Trimite articolul
XAre viziuni, da, de “Divide et impera”… NON STOP!
Care criza sanitara? Care criza energetica? inca nu am vazut nici un dosar penal deschis pentru mastile cumparate anul trecut cu 7 ron/bucata in timp ce altii cumparau cu 2-3 ron. S-a furat ca in codru, nimeni nu raspunde pentru asta. Cad despre criza energetica, de unde criza? Ca lasati voi tot felul de ticalosi sa umfle facturile??? Avem undeva la 90 la suta gaz productie proprie, ati vandut tot. trebuie sa vina neamtul sa imi vanda benzina produsa din titeiul romanesc? Sau gazul? Sau curentul? Sau APA???? Nu va este rusine, imbuibatilor… Ati vandut si pielea de pe noi si acuma in ceasul al 12 lea inca mai vreti bani? Cele mai mari orase ale tarii nu au caldura, sunt ca in epoca de piatra si voi vreti sa interziceti focul cu lemne? Oricum caldura este un lux pentru multa lume, puneti taxa pe lux, pe caldura…. Si apropos, domnule europarlamentar, ce facusi cu sacii de rafie cumparati de primaria arad, in timpul mandatului tau. Saci care peste tot erau maxim 1 ron? cateva sute de mii de ron, asa din pix…nu-i mult, pe langa terenul de la fabrica de zahar, teren la autostrada, etc… Doar ca este gainarie…
-
Exact cum zici… gunoiul are si tupeu… ia sa vad eu cate fapte nu se prescriu in perioada urmatoare… sa-l “testam” pe nenea divide et impera
Putin minte bolnava… in rest pastor… e OK
Numai bla bla bla bla bla….! Reclamă! Pt ce? Pt cine!? Comentariotii și ei pe lângă! La multi ani Romanica! Vai de capul vostru!
-
nealcosule, trag concluzia ca tu esti mai bla… bla…bla… Ai facut ceva in viatza ta? Eu i-am dat un nup, in curand avem cercetare… neacoshule
Bai falcao, ce tupeu, dupa ce ai divizat CET-ul… cati idioti mai ai… care asculta textele tale?! De fapt… prostii numa’ se inmultesc, ca mama lor e vesnic gravida…
De-acord cu grandioasa idee desprinsă din magistrala cuvântare, care e întrucâtva mișto, dar irelevantă, descinsă din somnul națiunii care naște monștri, respectiv, pă matale.
nealcoshule… chiar tu erai?! scize de deranj…
PNRR-ul României are o valoare totală de 29,2 miliarde euro
1-sa vedem cit din banii astia stim sa folosim
2-da nu era mai bine daca nu ne lasam jefuiti de curva asta europa?
3-cite sute de miliarde au furat de la noi?evident cu largul concurs al haimanaleleor pe care i-am votat,gen mataluta
Falka la tine urmează criza pulii.cea energetică și sanitară nu contează,gunoiule
Kaufland, LIDL 2 magazine introdu-se in Arad de jegosul asta! Banii nostri in loc sa ii dam intre noi ii trimitem la EU! Apoi UE ne d-au banii nostri inapoi cu dobanda si cu solicitari aberante auzi ma ca cica s-au gadit ei gata cuvantul Craciun trebuie eliminat acum Sarbatoare….
Mr.Falca ar trebui să te preocupe mai mult nivelul pânzei freatice că de ani de zile tot scade și Aradul exportă apa buna de băut la Ungaria prin conducta transfrontalie ra la fel și cu energia electrică și cu gazele CET Arad l-ai privatizat bine și acum despre ce vorbim domnul falca vinzi castraveți la grădinari vrei cumva niste poze cum se fura din conductele CET din Grădiște zona depou CFR drumuri municipale pe butuci doar bălării ești inginer de drumuri și poduri ai adus poor lucreze în Arad cu muncitori sezonieri din moldova și muncitori calificați n-au de lucru în Arad…asta a-ți făcut domni parlamentari mai bine te-ai duce la scalda la lacul de la Podgoria sa te speli la arteziana ta frumoasă și puturoasa la fel ca și contractele semafoare in Ar. Nou pe galben intermitent doar bani cheltuiți pasaje CFR ne finalizate…foarte frumos…arata foarte bine centura Aradului….se vede că suntem conduși de posedați …
Nu ne trebuie digitalizare ca bunicii nu se descurca cu așa ceva să vi-o implantați pe creier digitalizarea vedeți că ați făcut doar pustiu pe unde a-ți digitalizat doar contractele dece nu le face-ti publice cu ajutor digitalului a-ți făcut doar siteuri greu accesibile gen SEAP daca dam un goagle serch vedem că prețurile saltă cam multișor de obicei după adjudecare dece se mai fac rectificare de buget pt. firmele agreate ….😶 Crezi că suntem prosti…spune…
Cred că îi slujești lui Baal mai bine te-ai întoarce acolo la el da mana cu el și stai acolo nu mai veni cu idei de la el … Pocăința nu prea se vede in ochii tai macar lasă loc la alții pe aici …
Fălc-ilă, o definiție la Reziliență – Capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc ( emoțional, economic ș.a.m.d. Tu si cu șleahta de praduit-ori ” cotr-opit-ori ” ai lumii nu vă mai reveniți decât poate cu un ’89. Așa să vă ajuta Dumnezeu cum ” ajutați ” voi. Amin.
Dupa ce sa aliat cu cei ce in tot mandatul botoxatului era doar sloganul din cauza PSD nu am facut nimic in Arad.
Acum vine pe la site-urile, de reclama si isi da cu parerea de idei futuriste si năstrușnice, cum de fapt a mai avut el.
Ca va fi un singur oras de la Arad pan la Chimisoara adica metropola falconista.
Doamme cum stau la bruxeles acolo si la fel nu fac nimic doar vand tara asta cu totul.
Cred că voi face eu cea mai mare criză de nervi dacă-l mai văd pe ne-barberitul ăsta !
Pe noi ne apucă criza de BORÂT numai când î-ți vedem botoxulăla de gunoi împuțit.