ARAD. Două zile la Bruxelles, pentru primarul Aradului, Gheorghe Falcă, care participă, în perioada 31 ianuarie-1 februarie, la cea de-a 99-a Sesiune Plenară a Comitetului Regiunilor la Bruxelles. În cursul zilei de joi, edilul a luat parte la reuniunea Grupului Partidului Popular European (PPE), la sedința Delegației Naționale a României, precum și la prima zi a Sesiunii plenare a Comitetului Regiunilor.
Falcă a avut o intervenţie în cadrul şedinţei Delegației Naționale a României, în cadrul căreia a supus atenției principiul subsidiarității și nevoia existenței și functionalității acestuia.
“Este foarte clar că noi, autoritățile locale, ne dorim aplicarea noțiunii de subsidiaritate, dar autoritățile centrale nu vor în mod real acest lucru. Prin decizii luate la centru, s-au distrus capacitățile de producție din teritoriu, o formă de conducere descentralizată, ar fi în beneficiul nostru, al comunităților locale, dar nu ar fi agreată de cei de la centru. Aici trebuie să intervenim noi și să aducem decizia mai aproape de cetățean”, a afirmat Gheorghe Falcă. Acesta a mai ridicat și un alt subiect legat de Strategia Dunării, sector în care țara noastră ar putea să atragă fonduri consistente. “Suma vehiculată pentru aceste proiecte este de 100 miliarde euro, ceea ce este enorm de mult, mai ales că țara noastră ar putea merge pe axa România-Bulgaria, România-Serbia, România-Ungaria”, a afirmat Falcă.
În cadrul sesiunii plenare de joi de la Bruxelles au fost dezbătute și supuse votului o serie de avize, rapoarte şi rezoluţii privind spațiul european de cercetare, strategia UE pentru perioada 2012-2016, consolidarea cetățeniei Uniunii: promovarea drepturilor electorale ale cetățenilor UE, crearea unor sinergii mai puternice între bugetul UE, bugetele naționale și cele subnaționale etc.
În ceea ce priveşte şedinţa Grupului PPE, aici a avut loc un schimb de opinii privind bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2014-2020. Preşedintele Grupului PPE din cadrul CoR, Michael Schneider, a supus atenției celor prezenți afirmațiile premierului David Cameron, care a anunţat organizarea unui referendum, la orizontul lui 2017, asupra menţinerii Marii Britanii în UE. Acesta a avertizat asupra pericolului ca bugetul UE pentru perioada 2014-2020 să nu fie aprobat la timp și să existe îndelungi dezbateri.
“Există o îngrijorare la nivelul Grupului Partidului Popular European asupra impactului declarațiilor premierului britanic, declarații care pot amplifica disensiunile pe marginea Cadrului Financiar Multianual, precum și creșterea scepticisimului cetățenilor europeni vis-à-vis de Uniunea Europeană. În această perioadă eforturile noastre trebuie să se concentreze spre recredibilizarea UE, conform sondajelor existând un grad mare de scepticism al oamenilor față de Uniune. Declarațiile premierului britanic nu fac decât să alimenteze această neîncredere”, a afirmat Gheorghe Falcă, membru în Comitetul Regiunilor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!