JURNAL ARĂDEAN. Aradul va candida pentru obţinerea titlului de Capitală Culturală Europeană în anul 2021. Ce demersuri face municipalitatea în acest sens?
GHEORGHE FALCĂ. Ne-am înscris într-un proiect extrem de ambiţios care reprezintă, pentru noi arădenii, o provocare, dar, în egală măsură, reprezintă şi marea şansă de a arăta întregii lumi tradiţiile, cultura şi frumuseţile Aradului. În atenţia municipalităţii sunt, în acest an, proiectele menite să sprijine demersul nostru pentru a obţine acest onorant titlul, cu tot ce ţine de investiţii în domeniul cultural, infrastructură, sistem de învăţământ. Să deţii titulatura de Capitală Culturală Europeană este o miză foarte mare care poate ajuta enorm Aradul. De aceea şi eforturile noastre vor fi susţinute şi concentrate, astfel încât să exploatăm la maxim tot ce poate promova oraşul nostru. In ceea ce priveşte demersurile organizatorice, eu cred ca am făcut paşii corecţi. Pe 27 martie, pe masa consilierilor municipali se va afla proiectul de hotărâre pentru participarea Municipiului Arad ca membru fondator în cadrul Asociaţiei „Arad Capitală Culturală Europeană 2021”, în curând vom avea finalizată maparea resurselor culturale ale Aradului, urmează apoi elaborarea strategiei culurale pe termen lung.
Cum arată agenda evenimentelor cultural-artistice în 2014?
G.F. Numai în acest an, avem programate aproape 70 de acţiuni şi evenimente, cu un buget alocat de 5 milioane de lei, aproape un sfert din sumă fiind destinată acţiunilor în premieră în Arad şi se vor adăuga manifestărilor tradiţionale aflate deja în calendarul cultural al municipiului. Vor fi organizate festivaluri internaţionale de teatru, muzică, literatură, cu invitaţi din România, Ungaria, Germania, Irlanda, Republica Moldova, dar şi concursuri şi simpozioane de artă şi sculptură în aer liber, un festival internaţional de fotografie şi artă vizuală contemporană. Acestea vin să susţină instituţional demersul nostru de a candida, îl profesionalizează şi îl promovează. Sunt evenimente care vor propune studii de caz, exemple de succes, colaborare instituţională prin promovarea profesionistă a ofertei arădene. Vom mai avea o conferinţă pe teme de arhitectură pentru spaţiul public, la care vor fi expuse modele de bune practici, soluţii administrative, exemple de succes româneşti şi europene în reabilitarea şi revigorarea spaţiului public ca spaţiu de manifestare identitară a comunităţii. Apoi, în luna mai, Aradul va participa cu un stand de promovare şi prezentare la Bruxelles, în cadrul manifestării „Open Doors Day – Ziua porţilor deschise la instituţiile europene din Bruxelles”, organizată de Comitetul Regiunilor.
De asemenea, vom iniţia o serie de întâlniri cu profesionişti care vor susţine conferinţe şi dezbateri publice cu invitaţi ce sunt lideri în domenii precum: branding al oraşelor, strategii de comunicare, noile media, politici şi instituţii europene şi vom colabora cu institute culturale europene. Există acorduri de principiu cu Institutul Cultural Francez şi Institutul Goethe – prin Centrul Cultural German din Timişoara, pentru a aduce la noi, în Arad, evenimente din programul cultural al acestora şi vom desfăşura, în continuare, schimburi cultural cu oraşe înfrăţite şi partenere.
Cursa aceasta este o provocare pentru orice oraş din lume. Dar haideţi să vedem ce câştig real ar avea Aradul dacă ar deveni Capitala Culturală Europeană?
G.F. În primul rând, câştigarea titulaturii va atrage, în Arad, importante finanţări europene. Oraşul poate deveni atracţia turistică a Europei, fapt ce va duce la o vizibilitate maximă pentru comunitatea locală. Pentru a putea spera la astfel de avantaje, avem nevoie de o strategie bine gândită, de proiecte viabile şi investiţii pe măsură. Primii paşi au fost deja făcuţi prin constituirea asociaţiei şi organizarea conferinţei cu participare internaţională dedicată profesioniştilor vieţii culturale, cu oaspeţi din ţară, dar şi din Ungaria, Olanda şi Scoţia, cu competenţe dovedite în proiecte culturale internaţionale. Dar vorbim aici de necesitatea mobilizării tuturor factorilor locali care au un cuvânt de spus în ceea ce ţine de activitatea culturală şi artistică din Arad.
Avem două instituţii importante cu tradiţie care promovează actul cultural de calitate – Teatrul Clasic Ioan Slavici Arad şi Filarmonica de Stat Arad. De curând, Teatrul a înregistrat un succes extraordinar peste hotare: a fost singurul teatru profesionist din România care a fost invitat să participe în Turcia la Festivalul Internaţional al ţărilor Balcanice. Totodată, Palatul Cultural se află pe lista de investiţii în acest an şi va intra în ample lucrări de reabilitare. Din bugetul local se vor aloca, în acest an şi anul viitor, aproape 19 milioane de lei pentru lucrările ample care se vor derula pe timp de doi ani. Vor fi refăcute faţada şi interioarele Filarmonicii, inclusiv sala de concerte, unde va fi montat mobilier nou. De asemenea, printr-un alt proiect, vor fi reabilitate şi interioarele Complexului Muzeal Arad.
De modernizare este vorba şi în cazul Parcului Reconcilierii Romano-Ungare. Ce lucrări sunt vizate?
G.F. Parcul va fi modernizat, dar şi extins, până la Turnul de Apă, astfel încat această construcţie reprezentativă a oraşului, care datează de la sfârşitul anilor 1800, să fie pusă cât mai bine în valoare. Turnul de Apă va fi unit printr-o alee pietonală cu actualul parc, în zonă se vor planta copaci, se vor monta bănci, vor fi amenajate pergola şi fântana arteziană cu jeturi care vor ţâşni din pavaj.
Care este argumentul cu care intră Aradul în această competiţie europeană pentru anul 2021?
G.F. Noi ştim că avem un oraş frumos, aşezat într-o poziţie strategică, ce ne avantajează, suntem poarta de intrare în România. Aradul este un oraş multicultural, multietnic, avem o istorie, arhitectură, instituţii şi obiective de interes turistic pe care le apreciază oricine ajunge să ne fie oaspete. Avem multe motive de mândrie şi noi, arădenii, merităm să trăim într-o capitală culturală a continentului. Cred că cea mai bună carte de vizită a urbei noastre suntem fiecare dintre noi. Iar dacă vocile noastre se vor face auzite, aşa cum noi toţi suntem conştienţi de frumuseţea Aradului, îi vom convinge şi pe alţii să descopere pe malul Mureşului cel mai frumos oraş ce poate reprezenta România în cursa culturală europeană cu o miză atât de mare pentru anul 2021!
„Cred că cea mai bună carte de vizită a urbei noastre suntem fiecare dintre noi”
Citiți principiile noastre de moderare aici!