Acestea au fost unele dintre primele cuvinte împrumutate de primarul Aradului, Gheorghe Falcă, de la Cicero, la prezentarea studiului la care edilul lucrează de luni bune. Un studiu despre statul român, motivele actuale ale crizei, greşelile făcute şi despre ce ar trebui făcut ca să ne salvăm: „Statul român, analiză structurală şi funcţională”. Locaţia prezentării a fost aleasă cu grijă. S-a optat pentru cea mai modernă sală din Arad, cea a Universităţii „Aurel Vlaicu”.
La eveniment au fost invitaţi să participe şi nu au lipsit cei mai cunoscuţi oameni de afaceri şi politici din Arad. Gazda a fost nimeni alta decât rectorul Universităţii Aurel Vlaicu, Lizica Mihuţ. Cei prezenţi au fost şi ei implicaţi în prezentare: au completat, pe rând, răspunsuri la un chestionar privind acelaşi stat: câţi cetăţeni credeţi că avem în ţară, câţi bugetari ar trebui să fie la mia de locuitori, care ar trebui să fie populaţia minimă pentru o comună/oraş etc.
Comparaţii
Datele prezentate de edil s-au dovedit dintre cele mai interesante. Zeci de analize şi comparaţii între datele statului român şi cele din alte state europene au indicat motivele situaţiei în care s-a ajuns acum. Gheorghe Falcă a susţinut faptul că avem de 20 de ori mai mulţi bugetari decât, de pildă, în Germania, că dacă rămâneam la 60 de angajaţi la mia de locuitori am fi avut banii pentru jumătate din autostrada Arad- Bucureşti, că 33% din bugetul României merge pe salarizare, că în România marea majoritate a comunelor nu se pot susţine singure (nu pot nici măcar plăti salariile angajaţilor) etc.
Viziuni
Falcă a prezentat nu doar comparaţii, ci şi viziuni asupra administraţiei locale, pornind de la numărul de locuitori pe care ar trebui să îi aibă o comună (5.000), la cum ar trebui să arate învăţământul, cultura, sănătatea, sistemul social etc.
JA- M.M.
Citiți principiile noastre de moderare aici!