De vorbă cu primarul Aradului despre sondajele Puterii şi Opoziţiei, procentele edilului şi notorietatea.
În ultima vreme au apărut mai multe sondaje de opinie, haideţi să le numim controversate. Cei de la USL spun că au depăşit pragul de 50% în sondaje. PDL vine cu alte procente, care contrazic cifrele opoziţiei. Unde e adevărul?
Gheorghe Falcă. Cred ca pentru USL aceste sondaje reprezintă începutul sfârşitului. Ele sunt mere otrăvite pe care şi le oferă liderii PSD şi PNL unii altora în dipserarea de a-şi împărţi funcţii în statul român pe care nu le au.
Cred că tocmai aceste sondaje vor aprinde fitilul.
Dar de ce aveau nevoie de ele? Ideea sondajelor măsluite a pornit de la nevoia de legitimare a USL ca şi produs de succes, chiar dacă toate datele arătau că o astfel de construcţie, cu doi lideri necopţi, nu are cum să crească şi să reziste pe termen lung. Cu tot respectul pentru Crin Antonescu şi Victor Ponta, nu pot să nu observ că rezultatele şi experienţa lor în administraţie ca şi în materie de bătălii electorale sunt minore. Luaţi toţi preşedinţii de partide de după 1990 şi veţi vedea că până a ajunge în fruntea partidelor, fie că vorbim de Traian Băsescu, Adrian Năstase, Theodor Stolojan, Valeriu Stoica, inclusiv Emil Boc etc. aveau deja o mapă profesională şi politică extrem de bogată. Fiecare dintre aceştia performase fără dubiu în administraţie şi câştigase bătălii politice importante.
Or, cum spuneam, liderii USL de azi au început o campanie de manipulare prin aceste sondaje cu trei obiective: să se păcălească între ei, să-şi păcălească activul de partid şi, în final, să păcălească populaţia. Nu mai are sens să ne obosim încercând ca în fiecare zonă în care mai scot câte un asemenea sondaj să venim să facem unul real pentru a le arăta ca mint.
Dovada a fost făcută deja chiar de către liderii USL prin faptul că nici măcar nu se pun de acord asupra cifrelor. O zi iese pesedistul Liviu Dragnea şi spune că USL e la 60-66%, în altă zi vine Crin Antonescu şi vorbeşte de 55 la sută. Eu înţeleg că în USL e o bătălie aprigă pentru desemnarea candidaţilor, dar tocmai de aceea spun că aceste sondaje reprezintă fitilul despărţirii PSD de PNL. Uitaţi-vă ce se întâmplă la Iaşi. Unul din oamenii influenţi în PNL, Relu Fenechiu, a anunţat deja că nu va respecta regula desemnării pe bază de sondaj.
Realitatea e că USL a scăzut în sondaje sub 50%. Am văzut cercetări profesioniste făcute, care ne arată acest lucru fără nici un dubiu. Şi mai importat, se confirmă din ce în ce mai tare că PNL a virat total spre stânga, astfel că, din păcate pentru ei, mulţi liberali, şi din activul de partid, dar şi dintre simpatizanţi, nu se mai simt reprezentaţi de această formaţiune.
PDL e undeva la 22% şi îşi asumă costurile măsurilor pe care le-a luat pentru a scoate România din criză. Vom continua să creştem pentru că, în curând, rezultatele măsurilor se vor vedea şi în viaţa oamenilor şi pentru că am rămas singurul partid de dreapta autentic.
Aţi afirmat că, în cazul dumneavoastră, nu vă raportaţi la sondaje. Mai susţineţi acest lucru?
G.F. În ceea ce mă priveşte, eu ştiu ce am făcut la Arad şi cum mă privesc oamenii. Pentru mine există o singură secţiune din sondaje care mi se pare interesantă. Aceea în care respondenţii identifică problemele cu care se confruntă. Ca primar reperul trebuie să fie oamenii nu partidele. Sigur, e normal ca om politic să urmăresc evoluţiile partidelor, dar ştiu foarte bine că într-un ciclu electoral sondajele nu sunt întotdeauna relevante. Dacă PDL stătea cu ochii la sondaje, acum România avea soarta Greciei. Nu s-a întâmplat aşa şi poate ca de aici va veni şi creşterea partidului, pentru că oamenii au inţeles efortul făcut şi de noi şi de ei.
Aveţi un procent impresionant în intenţia de vot a arădenilor pentru la anul şi în sondajele Opoziţiei. Totuşi, reprezentanţii acesteia susţin că aceste procente sunt avantajul notorietăţii după 7 ani de mandat şi al unor realizări ce nu pot fi contestate, dar că lucrurile se vor schimba până la alegeri. Vă va oferi notorietatea încă o dată fotoliul de primar?
G.F. Este uşor jenantă analiza lor. Pare că e făcută de oameni care nu înţeleg prea bine cum se citeşte un sondaj. Notorietatea este condiţia necesară, dar nu şi suficientă pentru un politician. Poţi să fii foarte cunoscut, dar nu în mod obligatoriu şi iubit. Or, drama PNL şi PSD la noi, la Arad, este tocmai aceasta. Toţi le ştim liderii, dar nimeni nu-i votează tocmai pentru că îi cunosc. Procentele pe care le am sunt muncite. Sunt rezultatul muncii mele de 7 ani în interesul arădenilor. Dacă faci lucruri bune în administraţie nu-ţi mai trebuie sondaj. Ca primar, cred că am reuşit să schimb faţa oraşului şi cred ca oamenii apreciază mai mult aceasta decât orice discurs le-aş ţine eu ca politician. De la locurile de parcare al cărui număr a crescut, până la cele 272 de locuinţe ANL construite, există lucruri făcute şi de care oamenii beneficiază zilnic. Nu e mai puţin adevărat că arădenii sunt oameni harnici şi nu o spun fără să mă bazez pe cifre. Gândiţi-vă că într-un an am ajuns pe locul 3 la creştere economică. Anul trecut doar 7 judeţe au avut o asemenea creştere. Adversarii politici care spun că Aradul nu a ieşit din recesiune nu ştiu ce vorbesc, nu ştiu că în zona industrială au venit investitori chiar şi în plină criză.
Să trecem de la dvs. la partidul pe care îl reprezentaţi. E destul de greu să porţi un război cu votul negativ al românului. Vă e teamă că PD-L va avea parte anul viitor de un eşec răsunător?
G.F. Nu am asemenea temeri. Cred că o surpriză neplăcută vor avea cei din opoziţia socialistă care visează cu ochii deschişi că ajung la putere şi se lasă îmbătaţi de sondaje măsluite. Cum am mai spus: Crin Antonescu, Victor Ponta şi Dan Voiculescu nu au anvergura politică necesară să creeze un construct politic alternativ la actuala coaliţie.
Opoziţia nu uită să amintească că PD-L Arad e părtaş la măsurile anti-sociale luate de Guvern, care au dus la sărăcirea populaţiei. E o armă puternică cu care USL vrea să cucerească judeţul. Cum îl mai poate apăra PD-L?
Alianţa Socialistă nu are nicio şansă la Arad şi ştie foarte bine acest lucru. Cred ca noi am reuşit la Arad să reducem la minim efectele crizei faţă de multe alte judeţe. Cum vă spuneam şi mai devreme, am reuşit să aducem investitori şi în timpul crizei economice. Dacă PSD şi PNL s-ar fi aflat la guvernare azi, şi la Arad şi în toată ţara am fi trăit experienţa grecească.
Sigur că a fost nevoie de măsuri dure şi trebuie în fiecare zi să mulţumim românilor că au acceptat să facă sacrificii, dar aşa am ajuns să evităm situaţii grave în care se află acum economii considerate mai puternice decât cea a României, situaţii vecine cu falimentul precum în Grecia, Irlanda sau Portugalia. Organismele europene ne felicită pentru că am fost gospodari şi am luat măsurile de austeritate la timp, numai opoziţia care s-a opus tuturor măsurilor, care a încercat să genereze doar violenţă şi de limbaj, dar chiar şi de stradă, astăzi încă mai contestă ceea ce este evident: PDL a făcut ce trebuia.
Opoziţia îşi va nominaliza, în curând, candidaţii pentru cele mai importante fotolii din judeţul Arad, iar agitaţia e mare în rândul partidelor care formează uniunea. La PDL e linişte. E o linişte democratică? E calmul învingătorului, sau resemnarea învinsului?
La PDL domneşte siguranţa celor care ştiu că au condus bine acest judeţ. La USL Arad e agitaţie aşa cum e în toate filialele lor din ţară. În majoritatea filialelor opoziţiei socialiste se ceartă pe funcţii, pe cele ipotetice desigur. E normal să se întâmple aşa, într-o construcţie lipsită de orice fundament ideologic, de orice principiu moral. Noi avem treabă în administraţie, facem zilnic lucruri pentru oameni. N-avem atât de mult timp să stăm la suete şi să ne împărţim funcţii. Ne vom stabili candidaţii la timpul potrivit. Acum prioritară este relansarea economică a României, consolidarea creşterii economice în aşa fel încât beneficiile să înceapă să fie resimţite concret de români.
Şi, totuşi, cu cine credeţi că vă veţi lupta la alegerile din 2012?
Nu ştiu şi, repet, are puţină importanţă. Eu îmi văd în continuare de proiectele mele şi am grijă ca lucrurile să meargă pe drumul cel bun. Sunt convins că asta îi interesează pe arădeni.
Citiți principiile noastre de moderare aici!