Majoritatea localurilor din Arad au pierdut clienți și venituri importante după ce fumatul a fost interzis în spațiile publice închise. În medie, conform declarațiilor oferite de către mai mulți patroni arădeni, vânzările au scăzut cu 50 la sută, însă, în cazul cafenelelor, scăderile sunt și mai mari și ajuns chiar la 90 la sută, dacă sunt plasate în mall-uri.
De exemplu, unul dintre cei mai cunoscuți oameni de afaceri din domeniu, Călin Costea, spune că în această vară a închis un club renumit și o cafenea situată într-unul din cele două mall-uri din oraș. În cazul cafenelei din mall, vânzările au scăzut cu 90 la sută după apariția legii anti-fumat. ”În mall, toți proprietarii de astfel de afaceri au fost grav afectați. Clienții practic nu au unde să iasă să fumeze, cum se întâmplă în cazul unei cafenele aflată pe o stradă. Mai merg cafenelele de la parterul mall-ului, unde oamenii pot ieși la o țigară. Eu am închis pentru că de la 600 de clienți pe zi în cursul săptămânii și la 1.500 de clienți duminica, am ajuns la câteva zeci de persoane pe zi”, a declarat Costea. În cazul clubului pe care l-a închis, omul de afaceri a spus că vânzările au scăzut la aproximativ jumătate.
Proprietara unui cafe-bar cunoscut în Arad spune că vânzările generale au scăzut cu 50 la sută, dar firma mai merge datorită unei mici terase pe care o are în centrul orașului. ”Dacă nu am avea terasa, probabil ar fi mult mai rău, pentru că de la apariția legii anti-fumat, 95 la sută din vânzări le avem la terasă. Îmi e groază să mă gândesc ce va fi în sezonul rece. Conform reglementărilor locale din Arad, după 1 octombrie terasele trebuie desființate, dacă sunt provizorii”, a spus proprietara localului.
Ies la fumat și nu se mai întorc
Un alt om de afaceri din domeniu spune că vânzările au scăzut cu 40 – 50 la sută, în principal pentru că timpul petrecut de clienți în local este mult mai scurt. ”Înainte de apariția legii mai comandau după o cafea alta, sau o băutură, mai stăteau prietenii la povești, la țigară, dar acum beau o cafea scurtă și pleacă, pentru că nu pot fuma. Unii ies să fumeze și nu mai revin, lasă cafeaua neterminată pe masă, iar pe deasupra sunt și cazuri în care nu mai plătesc. Nu putem fugi după ei când ies, pentru că majoritatea doar pentru a fuma ies și e jenant să îi pui să plătească înainte de a-și termina comanda”, a spus patronul.
Soluții propuse
În general, patronii arădeni susțin legea anti-fumat, dar consideră că este perfectibilă. ”Legea a fost scrisă pe genunchi și poate fi îmbunătățită. O soluție ar fi ca pe timp de noapte să se poată fuma în cluburi. Noaptea, nimeni nu te obligă să mergi în club. Dacă localul are minimum 300 de metri pătrați, cred că se poate fuma. Alcoolul e oricum o problemă mai gravă decât țigara”, spune Călin Costea, a cărui propunere este susținută și de alți oameni de afaceri.
Cer sprijinul autorităților
În condițiile în care sezonul rece se apropie, iar majoritatea teraselor se vor închide, patronii se gândesc că ar putea ajunge la faliment. ”E cumplit ce se întâmplă în business în acest moment, suntem în picaj abrupt. Poate că ar fi bine ca autoritățile locale să compenseze efectele acestei legi prin sprijinirea înființării teraselor. Acum, taxele către administrația locală din Arad sunt exagerate în raport cu vânzările. Pe bulevardul Revoluției, taxa e de 2,5 lei pe zi pe metrul pătrat de terasă, dar există o discriminare, pentru că după colț, dar tot în Centru, taxa este mult mai mică”, a spus patroana unui cafe-bar. Aceasta crede că administrația locală trebuie să încurajeze înființarea teraselor.
De altfel, Călin Costea spune că va deschide un local în Centru care va avea o terasă închisă cu sticlă iarna și încălzită, fiind singura șansă pentru a menține afacerea.
Amenzi
De la apariția legii anti-fumat, polițiștii locali au amendat 120 de persoane care nu au respectat reglementările, cu o valoare totală a sancțiunilor de 7.400 de lei, dar și o cafenea, care a primit o amendă de 5.000 de lei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!