ULALA cere tăierea cheltuielilor cu Ziua Vecinului şi alocarea banilor în cauză pentru realizarea expertizei la CET, pentru a afla dacă preţul plătit de populaţie este corect. Preţul gicagaloriei, pe care arădenii urmează să îl plătească la nivelul preţului de producţie, în cazul în care Guvernul ia, printre măsurile anti-criză, şi măsura eliminării subvenţiilor, a determinat reprezentanţii ULALA să ceară, încă o dată, realizarea unei expertize la CET. „Prognozatele măsuri ale Guvernului lovesc în locuitorii de la blocuri. Ne-a preocupat ca populaţia beneficiară de acest serviciu să plătească un preţ corect. În cazul în care se taie subvenţiile, preţul gicacaloriei ne va afecta groaznic”, a declarat Vasile Arion, vicepreşedintele ULALA. Metrul cub de apă caldă ar putea ajunge la un preţ de 20 de lei, iar gigacaloria – 295,03 lei (cât este preţul de producţie!), informează reprezentanţii ULALA.
La solicitările făcute de ULALA la Primărie, de realizare a unei expertize la CET, răspunsul a fost ca organizaţia să fie care care plăteşte această expertiză. Vasile Arion a venit ieri cu propunerea de a se tăia cheltuielile prognozate cu manifestările de Ziua Vecinului, de 80.000, „care nu se justifică” şi a aruncat un ochi atent şi peste zecile de sporuri şi prime ale angajaţilor CET.
În completarea fondurilor necesare pentru plata expertizei, ULALA propune alocarea sumei din fondurile pe care Primăria vrea să le cheltuiască cu ziarul instituţiei. O expertiză realizată de Institutul energetic Bucureşti, spun reprezentanţii asociaţiilor de proprietari, costă circa 100.000 lei. Făcând calcule legate de gigacalorie, ULALA a aruncat o privire şi peste cheltuielile de personal de la CET…
Cu sporurile la vedere
„Ce pondere au cheltuielile de personal în formarea preţului de cost al gigacaloriei, având în vedere drepturile salariale pe care le au angajaţii?”, este doar una dintre întrebările lansate mai apoi de reprezentanţii ULALA.
Aceştia au venit „înarmaţi” şi cu o listă de sporuri şi prime care s-ar acorda la CET. Pe lista prezentată se numără 10 tipuri de sporuri, trei feluri de prime jubiliare, respectiv, opt alte tipuri de ajutoare, indemnizaţii, inclusiv salarii compensatorii la disponibilizare. Pe lista sporurilor, se regăsesc: spor de vechime în muncă – între 5 şi 25%, spor pentru anii lucraţi în unităţi producătoare de energie electrică – între 1 şi 10%, spor pentru lucrul în timpul nopţii – 25%, spor pentru ore suplimentare – între 10 şi 25%, spor pentru lucru în zile nelucrătoare – 100%, spor pentru lucru în sărbători legale – 200%, spor pentru consemn la domiciliu – 25%, indemnizaţie de conducere – între 5 şi 90%, spor pentru conducerea echipei de lucru – între 5 şi 10%, respectiv, spor pentru exercitarea atribuţiunilor aferente unei alte funcţii – 50%. Mai sunt şi prime jubiliare pentru vechime neîntreruptă în muncă: la 20 de ani – un salariu brut lunar, la 30 de ani – două salarii brute lunare, la 35 de ani – trei salarii brute lunare. Acestora li se adaugă facilitatea oferită tuturor angajaţilor, de a nu plăti contravaloarea consumului de energie termică, cota anuală fiind stabilită la 3.600 KWh.
Şi primele de vacanţă
Urmează, mai apoi, indemnizaţii pentru concedii de odihnă, prime de sărbători, prima de vacanţă, premii la pensionare, ajutor de căsătorie, ajutor material la naşterea sau înfierea unui copil şi, nu în ultimul rând, salarii compensatorii la disponibilizare.
Cinci intervenţii scrise
Dialogul între ULALA şi Primărie a ajuns deja la cea de a 5-a intervenţie scrisă. „Am întrebat care sunt pierderile, în condiţiile în care se elimină subvenţia de la stat de 45% din valoarea combustibilului şi de 10% din preţul de producţie. Dacă nu mai intervin, să ştim pentru ce dăm banii”, a subliniat Arion.
S.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!