În urmă cu 12 ani, la Fântânele au venit investitori italieni care s-au angajat să construiască un complex imobiliar şi de agrement evaluat la 20 de milioane de euro. După ce lucrările au început, a urmat un blocaj financiar, procese cu creditori, un proces de reorganizare, iar recent investitorul a fost la un pas să fie executat silit de ANAF pentru datorii la bugetul de stat.
Executare silită
ANAF anunţase în luna iulie că va organiza licitaţie pentru a vinde zeci de parcele de teren deţinute la Fântânele de Bellavista Golf Villas & Resort, compania italo-română ce urma să dezvolte complexul “Butterfly Royal Golf Resort”. „În temeiul prevederilor art. 250 alin. (2) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, vă facem cunoscut că în ziua de 04, luna AUGUST anul 2022, ora 15:00, în localitatea Arad, str. B-dul Revoluţiei, nr. 77, camera 35, jud. Arad, se vor vinde la licitaţie, următoarele bunuri imobile, proprietatea debitorului BELLAVISTA GOLF VILLAS & RESORT SRL, prima licitatie: Teren care nu este aferent cladirii/partii de cladire/ansamblu de clădiri”, se anunţa în 7 iulie.
ANAF preciza că Tehnodomus SRL (firma din Arad angajată pentru realizarea lucrărilor) avea o ipotecă legală de 61.461.513 lei pentru zece dintre loturile de teren ale companiei italo-române.
Totuşi, reprezentanţii investitorilor ne-au declarat că toate datoriile către Tehnodomus au fost achitate şi că mai există doar datorii către ANAF.
Potrivit site-ului Ministerului de Finanţe, obligaţiile restante către bugetul de stat ale investitorilor de la Fântânele se ridică la 7.155.371 lei, dar se precizeacă că cea mai mare parte din aceste datorii (6.954.313 lei) sunt contestate de Bellavista.
Evaluarea ANAF
Cu doar două zile înainte de licitaţie, aceasta a fost anulată “în temeiul art. 220 alin. (6) si art. 233 alin. (1) lit. e) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, coroborate cu prevederile art.15, alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 6/2019 cu modificarile si completarile ulterioare, privind instituirea unor facilitati fiscale”.
Procedura de executare silită scoate în evidenţă valoarea terenurilor deţinute de Bellavista. ANAF anunţa că porneşte licitaţia de la suma de 55.151.737 lei pentru 167,7 hectare. Adică aproape 329.000 de lei pe hectar (circa 66.000 de euro).
“Teren construibil în curs de amenajare ca teren de agrement, situat la ieșirea din localitatea Fântânele, jud. Arad, în suprafaţă totală de 1.677.360 mp având preț de pornire a licitatiei de 55.151.737 lei, cota TVA 19 %”, se preciza în anunţul licitaţiei ulterior anulată.
Incertitudini
I-am întrebat pe reprezentanţii investitorilor care sunt noutăţile legate de proiectul de la Fântânele, însă nu ne-au oferit niciun răspuns. Este încă neclar când vor fi reluate lucrările, pentru că intenţia ar fi de a se continua proiectul odată ce se va obţine finanţare.
Compania este în momentul de faţă activă, după procesul de reoganizare ieşind din starea de insolvenţă, însă caută parteneri care să vină cu capitalul necesar finalizării proiectului.
În luna aprilie, surse din administraţia locală ne spuneau că este posibil ca proiectul să fie redus în dimensiuni, pentru că preţurile au crescut foarte mult în ultimii 12 ani, iar cei 20 de milioane de euro prevăzuţi pentru investiţii nu ar mai ajunge. Pe o parte din teren ar urma să se construiacă un parc fotovoltaic.
Insolvenţa
Complexul de la Fântânele ar fi trebuit inaugurat în 2013, dar compania nu a mai primit fondurile europene la care spera. În 2010, investitorii anunțau că jumătate din suma necesară proiectului este nerambursabilă, provenind de la Uniunea Europeană, prin Programul Operaţional Regional. Astfel, din bugetul prevăzut atunci, în sumă de 84.567.356 lei, 43.628.095 lei ar fi trebit să reprezinte valoarea finanţării europene.
Compania a intrat în insolvență în martie 2013, iar după un proces care a durat aproape şase ani, Tribunalul Arad a decis închiderea procedurii insolvenţei, la cererea administratorului judiciar.
De ani de zile, compania se judecă cu ANAF, contestând anumite taxe.
Proiectul
Pe lângă un teren de golf cu toate facilităţile, inclusiv lacuri, proiectul cuprinde o zonă rezidenţială cu peste 400 de vile, între care unele de lux. „În zona de locuinţe vor mai exista spaţii comerciale, agenţii bancare, ateliere de producere şi desfacere artizanat, internet cafe, bowling, dar şi spaţii pentru dotări şi servicii de interes zonal”, se arată în în Planul Urbanistic Zonal (PUZ). Conform planurilor, în complex ar urma să locuiască peste 3.000 de persoane, adică mai mult decât populaţia actuală a comunei Fântânele.
O suprafaţă de 51 de hectare este destinată terenului de golf, care ar fi unul dintre cele mai mari din Europa şi ar avea o formă de fluture, de unde vine și numele complexului – “Butterfly Royal Golf Resort”.
Ar trebui să mai fie construite un hotel de lux, restaurante şi un SPA. O altă zonă ar cuprinde locuinţe de serviciu, terenuri de tenis, magazine şi locuinţe personale.
Până în urmă cu opt ani, când au fost oprite lucrările, s-au realizat fundaţii și amenajări de terenuri reprezentând o treime din proiect.
Trimite articolul
XAu vrut sa facă harcea parcea o bucata ,de 50 ha ,fertila din Câmpia vestului.Nici culturi agricole nici pomisori.Huooo bogatanii
-
In total, sunt 290 de hectare. 50 de ha reprezinta doar suprafata terenului de Golf.
Mias picioru… deja am paianjeni pe crosele de golf, cumparate de peste 10 ani. Dar asa e cand lucrezi cu italienii… aia is mai mincinosi si mai papagali decat noi romanii. Probabil au vrut sa dea un tun si nu a iesit.