LIPOVA. Apa minerală este considerată cea mai importantă resursă a oraşului Lipova, fiind cunoscută de turişti mai ales datorită staţiunii. A fost descoperită în perioada secolului al XVI-lea, iar în 1928 a primit medalia de aur la o expoziţie de apă minerală de la Bucureşti, când Lipova a devenit furnizorul Curţii Regale sub brandul „Borvizul de Lipova”.
Decenii la rând, turiştii au avut acces la două surse publice, unde erau amenajate fântâni. Ei îşi puteau lua în sticle apă minerală fără restricţii. De câteva luni, însă, accesul liber la această resursă, prin cele două instalaţii aflate în parcul staţiunii Băile Lipova, a fost blocat. Robinetele au fost închise, iar în fântâni şi în jurul acestora se pot găsi doar gunoaie. În zona uneia dintre fântâni, vizitatorii dezamăgiţi că nu mai pot lua apă îşi abandonează sticlele, formându-se un loc de depozitare a sutelor de PET-uri în mijlocul parcului.
Primarul oraşului, Iosif Jichici, spune că situaţia a fost creată de administratorul forajelor, statul, prin Societatea Naţională a Apelor Minerale (SNAM). Reprezentanţii societăţii de stat ar fi închis temporar robinetele şi în alţi ani, dar de data aceasta pare ceva permanent. Cel puţin din primăvară nu a mai curs apă minerală prin ţevile de la cele două fântâni.
„Am luat legătura cu fosta RAMIN (Regia Autonomă a Apelor Minerale – n.r.), pentru că ei administrează aceste foraje. Ei au mai închis robinetele şi în anii trecuţi, dar mi-au dat un răspuns uluitor, afirmând că au oprit risipa. Ei spun că se pierdea multă apă minerală prin faptul că aceste fântâni funcţionau permanent. Oricât am încercat să obţin redeschiderea robinetelor, nu s-a întâmplat”, a declarat Iosif Jichici.
Reprezentanţii SNAM – Sucursala Deva nu au putut fi contactaţi pentru a exprima un punct de vedere.
În acest moment, apa minerală din zonă este exploatată de două companii care o îmbuteliază şi o trimit în magazine din toată ţara, una dintre acestea fiind înfiinţată la sfârşitul anilor 70. Ambele societăţi comerciale plătesc redevenţe către SNAM.
Trimite articolul
XDe ce sa avem grija, sa investim in ceva ce ne reprezenta odata, cand putem importa si apa.
Delasare tipica romaneasca.
Statul Roman cel mai mare hot .
Ce tot atata apa? Da-i cu tzuica!
Despre ce risipa se vorbeste? Decenii la rand oamenii cand treceau prin Lipova,aveau posibilitatea sa guste apa sí sa-si umple 1-2 sticle pt.acasa(mai multe nu avea sens ca-si pierdea calitatile).Motivatia mai probabila este “tremuriciul” dupa bani,cauza pt.care s-au inchis sí multe cismele din oras.
Cei care își abandonează peturile să fie amendați deoarece o fac intenționat. Mă întreb dacă și acasă tot așa fac, își aruncă peturile prin toată ograda. Iar cei cu fântânile să se facă un sistem care să nu se mai risipească apa adică, un sistem automat de închidere a robinetului după ce și-a umplut cetățeanul ” petul (îl)” cu apă.
Poate nu e o idee rea ca nu se mai exploateaza apele minerale din zona.
Dealurile din jurul lipovei sunt pline de uraniu(milova, cladoava) , in zona datorita acestui fapt incidenta cancerelor si nasterea copiilor cu probleme este foarte mult peste media judetului.
Nuu apă…
Eu cred ca e un abuz!cetatenii au dreptul sa bea apa minerala proaspata cei care trec pe acolo!puteau sa puna un robinet !ar trebui un ong sa dea in judecata snam si sa ceara daune!
Pana și comuniștii zgarcitului Ceausescu le au permis sa funcționeze, comuniștii lui mos Iliescu sunt mai rai?
gunoiul cine il face? tot voi janghinosilor!
Atentie mare Satana a ieșit la atac o să fie din cel cel mai rău conducătorii țărilor și autorităților suni de partea diavolului câinii care atacă oameni sau copii diavolul face lucrul acesta ca voi oamenilor se cumpăra apă de la magazin la diavol nu convine ca voi să beți apă gratis
Cine a forat acolo demult a facut-o ptr oameni , sa se foloseasca de bogatiile pamantului romanesc. Eu incep incet , incet sa ma satur de tara asta. Pacat, ca nu e ea de vina.
Si un robinet de-ala smecher e greu de pus? Nenoricitilor, hotilor!
Sunt 2.aspecte:
-prima.este igenizarea punctelor de colectare.O investitie nu foarte costisitoare,dar indiferent de culoarea politica ajunsa la conducerea orasului, i-a durut in cot de aceasta resursa naturala .
-risipa :))rau e sa ajungi senil si sa oferi un.asemenea raspuns , si mai rau sa crezi ceea ce afirmi.Izvoarele naturale nu pot fi oprite cu , robinet, isi croiesc alt drum si ies la suprafata ,sau se revarsa in altele .
Daca primarul a reprodus exact raspunsul celor de la SNAM ,.a fost tinut de fraier.Personal cred ca, este vb de igenizarea puturilor
La Mocrea nu ii risipa?