Pentru a se realiza investiţiile necesare la Centrala arădeană este nevoie de o decizie curajoasă a administraţiei locale, a subliniat primarul Gheorghe Falcă. Problema este că în istoria recentă a centralei, când s-a semnat un contract între administraţie şi un investitor american, partenerul afacerii nu s-a dovedit unul serios. Fapt care dă „palpitaţii” autorităţilor în momentul în care se mai pune problema semnării de contracte similare.
Ce se întâmplă cu CET, ce se va întâmpla cu preţul gigacaloriei, care sunt variantele pentru obţinerea de bani pentru realizarea unor investiţii la CET, sunt doar câteva dintre lucruruile aduse în discuţie de primarul Gheorghe Falcă în cadrul dezbaterii publice pe marginea bugetului local.
Discuţiile au pornit de la o întrebare a reprezentanţilor Uniunii Locale a Asociaţiilor Locative Arad, legată de evoluţia preţului la gigacalorie. Totodată, conducerea ULALA a solicitat pentru a patra oară, cel puţin, realizarea unui audit, pentru a răspunde la o întrebare a acestora – dacă preţul gigacaloriei este justificat.
Primarul Gheorghe Falcă a început discuţia despre CET din anii 2000, spunând că problema a apărut „prin faptul că am fost singurul municipiu din ţară care a cerut CET-ul, fără a avea posibilitatea de a investi. Noi nu trebuia să luăm atunci CET-ul”, a subliniat primarul.
Curtat de investitori
Gheorghe Falcă a precizat că una dintre puţinele opţiuni valabile pentru a se realiza investiţiile necesare în modernizarea Centralei Termice este realizarea unui parteneriat public-privat. A precizat că se poartă deja discuţii, de mai multă vreme, cu investitori interesaţi de o asemenea asociere. „Sunt câţiva investitori care participă la discuţii cu CET. Acum, însă, administraţia nu are nici curajul, nici dispoziţia, să intre într-un parteneriat după eşecul cu Centurymarc. Oraşul a trecut printr-o experienţă neserioasă şi avem o teamă”, a declarat primarul. S-au purtat deja discuţii cu o serie de firme care vor sa investească în modernizarea CET. Sunt firme din Belgia, Germania, Franţa, Finlanda, Spania, chiar şi România.
30 de milioane euro
A fost avansată şi o sumă minimă necesară pentru realizarea investiţiilor în modernizare. Este vorba despre 30 de milioane euro, bani care nu sunt disponibili în buget. Întrebat de Vasile Arion, vicepreşedintele ULALA, dacă CET nu este o prioritate pentru Primărie, primarul a răspuns: „Nu putem face investiţii acum, de exemplu, de 10 milioane de euro, când necesarul este de 30 de milioane de euro. Cu 30 de milioane de euro am rezolvat infrastructura din jumătate din oraş”.
Presaţi de timp
Potrivit edilului, nici nu mai ne prea permitem tergiversări. Asta deoarece, din 2013, se impun condiţii de mediu extrem de stricte, pe care va trebui să le respecte CET. De aceea s-a făcut şi divizarea Centralei, în cea pe lignit şi cea pe hidrocarburi. CET Hidrocarburi doreşte accesarea sumei de 20 de milioane de euro pe un proiect depus pe mediu.
Referendum
Vasile Arion i-a solicitat primarului să organizeze un referendum, în municipiu, pentru a afla dacă arădenii sunt dispuşi să se realizeze investiţiile necesare la CET.
S.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!