Turiştii care vin în judeţ sunt tot mai puţini, spre disperarea operatorilor din domeniul hotelier. Situaţia dramatică este confirmată de către Direcţia Judeţeană pentru Statistică Arad prin ultimul raport dat publicităţii. Astfel că, dacă în iunie 2011 se reuşea o utilizare netă a locurilor de cazare de 29,2 procente, în aceeași lună a acestui an procentul a fost de doar 22%.
Plus la sosiri, minus la înnoptări
Comparând luna mai a acestui an cu luna iunie concluzia ar fi una singură: turiştii au venit, au văzut ce era de văzut, dar nu au dorit să petreacă vreo noapte la una dintre structurile de cazare disponibile. Practic, sosirile în principalele structuri de primire turistică au fost în luna iunie în uşoară creştere faţă de luna mai – 18.926 faţă de 18.468. Cu toate acestea înnoptările au suferit o scădere semnificativă. Dacă în luna mai peste 32 de mii de turişti au decis să petreacă cel puţin o noapte în judeţ, în luna iunie numărul acestora a depăşit cu puţin 31,6 mii. În cazul celor două luni, însă, diferenţa faţă de cifrele din 2011 este extrem de mare. În luna iunie 2011, spre exemplu, Aradul reuşea să asigure cazare pentru peste 35 mii de turişti, lunile iulie şi august aducând creşteri explozive – recordul fiind în august cu 44.371 turişti cazaţi peste noapte în judeţ.
Pe categorii
În ceea ce priveşte bugetul pe care turiştii l-au alocat cazărilor, acesta este în scădere. Deşi încă în fruntea preferinţelor, hotelurile nu mai au acelaşi grad de ocupare ca în trecut. Din totalul de 31.665 înnoptări, 23.983 au fost în cadrul hotelurilor, cu mai bine de patru mii mai puţine decât în aceeaşi lună a anului trecut. În contrabalanţă pensiunile turistice şi cele agroturistice par să câştige tot mai mult teren. Peste 5.400 de turişti au decis să petreacă cel puţin o noapte într-o astfel de structură de cazare, cifre ce indică o creştere susţinută faţă de lunile precedente.
Dezastrul din februarie
Luna februarie a fost cea mai slabă din punct de vedere turistic. Potrivit raportului statistic, doar 13,5 la sută din locurile de cazare au fost ocupate, în timp ce în alte perioade ale anului procentul tinde să ajungă sau chiar să depăşească 20%.
andreea.pintea@informmedia.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!