ARAD. Neîncăpătoare s-a dovedit a fi biserica „Sfânta Parascheva” din curtea Spitalului Clinic Județean la slujba de parastas, de sâmbătă, 1 februarie, menită a-l pomeni pe cel care a fost preot dr. Pevel Vesa, care a trecut la cele veșnice a doua zi a sărbătorii Nașterii Domnului a anului 2013. Multă lume a ținut în felul acesta să-l comemoreze pe cel care a ctitorit biserica după îndelungat și susținut efort, mutând-o din locul unde s-a „născut”, satul Groșeni, și unde a dăinuit două veacuri și jumătate, făcând din ea cel mai vechi monument de cult al Aradului. Mulți au venit la biserică și pentru că se lansa către cititori ultima carte a regretatului și reputatului istoric ecleziastic, Pavel Vesa, intitulată „Eparhia Aradului în timpul episcopului Sinesie Jivanovici (1751-1768)”.
Profesorul univ. dr. Corneliu Pădurean, președintele Asociației „Dr. Ștefan Cicio Pop” a istoricilor arădeni, care a organizat și condus acțiunea culturală de prezentare și lansare către cititori a cărții, și-a exprimat regretul, în cuvântul introductiv, că „pentru prima dată prezint într-adevăr ultima carte a unui confrate istoric și tot acum autorul nu mai poate oferi autografe cititorilor săi”.
În cuvântul său, Înaltpreasfințitul arhiepiscop Timotei al Aradului, a prezentat personalitatea preotului și istoricului Pavel Vesa, pe care l-a cunoscut de foarte mulți ani, cu mult înainte ca el să devină istoricul de renume național: „Îl cunosc de mult timp, de zeci de ani, de la începutul cercetărilor sale pentru care l-am încurajat și eu. Pavel Vesa a trăit în mijlocul unor oameni de mare competență, de la care a știut să învețe, impunându-și însă propria metodă”. Înaltpreasfinția sa a apreciat la istoric mai ales „obiectivitatea celor scrise motiv pentru care am acordat un mare credit personalității sale. A știut în același timp să mențină echilibrul în prezentarea faptelor, urmărind ca acestea să constituie un reazem de conduită și acțiune viitoare. A știut, deasemenea, să rețină esențialul, să elimine prin urmare ceea ce nu folosește, el nu s-a împiedicat în mărunțișuri”.
Profesorul Corneliu Pădurean a vorbit despre cartea dedicată unuia dinstre cei mai importanți episcopi ai eparhiei arădene, Sinesie Jivanovici, dar pe care istoricul îl prezintă într-un context foarte larg, dintr-o perspectivă laică. „Citind cartea am aflat foarte multe despre viața particulară a credincioșilor ortodocși de pe cuprinsul eparhiei, viața de zi cu zi dar și despre realități din istoria orașului nostru, precum faptul că, spre exemplu, pe strada Episcopiei a existat un vechi cimitir”. Și domnia sa a remarcat responsabilitatea istoricului, echilibrul de care a dat dovadă și faptul că a scris „sine ira et studio”.
Un punct de reper
Cei prezenți și-au exprimat cu toții regretul că nu vor mai avea prilejul să asiste la lansarea unei cărți a celui care a fost unul dintre cei mai mari istorici arădeni. De aici înainte, istoricii vor vorbi și vor scrie despre personalitatea preotului, omului de cultură și istoricului Pavel Vesa, căruia îi vor dedica monografii și mai ales vor folosi scrierile sale pentru elaborarea altor cărți spre folosul arădenilor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!