ARAD. La șase luni de când primii recenzori și-au început activitatea de asistare a populației
în procesul de autorecenzare, niciun ban nu le-a intrat acestora în conturi pentru munca depusă. Și asta, cu toate că, cel puțin procesul de autorecenzare s-a încheiat pe data de 15 mai! Același lucru este valabil și când vine vorba despre recenzorii care și-au desfășurat activitatea pe teren, în perioada 15 mai-31 iulie.
Acest aspect ne-a fost semnalat de către un cititor al www.aradon.ro/Jurnal arădean, în speranța că autoritățile vor fi mai receptive față de nemulțumirile celor care s-au ocupat luni în șir de recenzare, fără să primească măcar un leu în schimbul muncii depuse.
„Vă scriu în legătură cu plata recenzorilor care au participat din martie până la finele lui iulie la colectarea datelor. Au trecut șase săptămâni de la încheierea acțiunii și noi nu știm încă nimic. Nu știm nici când se vor da banii, dar nu știm nici măcar pe ce sumă putem conta, pentru că nu știm câte dintre chestionarele realizate în urma recenzării pe teren au fost sau vor fi validate. Nu avem nicio dată despre numărul de formulare validate, nu există o bază de date unde putem să verificăm. Direcția Județeană de Statistică nu ne spune nimic pe motiv că nu au date în acest sens. Vorbim de o sumă infimă per chestionar validat – 7 lei – dar sunt bani pentru care am muncit”, ne relatează cititorul nostr
De la Direcția de Statistică Arad am aflat că această problemă se înregistrează la nivel național, nu este o problemă locală, și ține de rapiditatea cu care Executivul va aproba proiectul de hotărâre elaborat în acest sens de către Institutul Național de Statistică.
Potrivit datelor furnizate de Direcția Județeană de Statistică, la nivelul județului Arad, 642 de recenzori, care și-au desfășurat activitatea online sau pe teren, în perioada martie-iulie 2022, își așteaptă plata. Dintre aceștia, cei mai mulți sunt în municipiul Arad, în jur de 150 de recenzori.
Conform proiectului de hotărâre elaborat de Institutul Național de Statistică, Aradul ar trebui să primească 3,8 milioane de lei pentru plata recenzorilor. Cei mai mulți bani sunt alocați municipiului – 1,17 milioane de lei.
Se centralizează
Cât va mai dura însă până la plata efectivă a recenzorilor, nu prea știe nimeni, întrucât INS-ul nu a finalizat centralizarea tuturor datelor. Și sumele cuprinse în proiectul de hotărâre pot suferi modificări, în funcție de numărul final al chestionarelor validate.
Reprezentanții INS au declarat pentru Europa Liberă: „Situațiile de plată nu sunt încă finalizate. Încă nu s-a încheiat procesul de validare a tuturor chestionarelor, vom publica un calendar pe această temă; începând cu 21 septembrie, până în 10 octombrie, vom trimite situațiile de plată către unitățile coordonatoare de la nivel județean și de aici vor merge spre Primării. Virarea banilor a depins și de rectificarea bugetară din august, care a prevăzut bugetul de 192 milioane de lei, pentru plata personalului de la Recensământ”.
Șapte lei
La rectificare, Guvernul a aprobat suma de 192 de milioane de lei pentru plata recenzorilor și a coordonatorilor acestora. INS a calculat sumele de plată către Primării, totalizând aproape 160 de milioane de lei, peste 30 de milioane lei fiind nerepartizați. Recenzorii vor primi 7 lei pentru fiecare chestionar validat.
Trimite articolul
Xalta data sa se invete minte! mearga si lucreze unde se plateste,nu la cei care nu platesc!
Jaf ordinar!
Satana nu plateste pentru serviciile care i se ofera, nu stiati acest lucru?
Numai Dumnezeu este drept si da oamenilor din belsug pentru munca lor. Satana iti ia si sufletul daca poate.
Ati facut lucrarea Satanei prin banca Mondiala impotriva neamului vostru si veti da socoteala la Judecata de Apoi!
Cand va spuneam sa nu colaborati cu ei, ati zis ca nu-i bai.
Statul nazist al plavanului zice ca nu are acces la baza de date cu recensamantul ca aplicatia a scris datele direct la banca mondiala si ca ei nu au acces. Bani ciu-ciu.