ARAD. În ființarea societăților cu răspundere limitată (SRL) ar putea fi mult mai facilă de acum înainte. Potrivit unui proiect de lege care a fost deja adoptat de Senat, la înființarea unui SRL nu va mai fi necesar și un capital social minim. În acest moment un SRL nu poate fi înființat dacă nu se depune și un capital social minim de 200 de lei, dar agenții economici sunt de părere că această procedură nu face decât să-i îngreuneze.
Mai puține cu 30%
Proiectul de lege urmează să ajungă și pe masa deputaților, Camera fiind forul decizional. Obligația unui capital social minim subscris nu există în mai multe țări precum: Belgia, Danemarca, Franţa, Italia, Olanda, Marea Britanie, SUA sau China. Schimbare ar putea, aduce, însă și la o creștere artificială a societăților înființate, fără a fi neapărat o imagine reală a situației economice.
De la începutul acestui an și până la finele lunii august în Arad s-au înființat 986 de SRL-uri. Comparativ cu anul 2019, numărul societăților noi este în scădere, în perioada ianuarie-august 2019 fiind înființate 1456 de societăți cu răspundere limitată. Pe lângă SRL-uri, o altă opțiune de antreprenoriat preferată de arădeni o reprezintă PFA-urile (persoana fizică autorizată) dar și II -urile (întreprinderile individuale). Per total, în Arad numărul diferitelor forme de antreprenoriat înregistrate în primele opt luni a scăzut cu aproape 30% față de aceeași perioadă a anului trecut.
Alte modificări
În această vară legea societăților comerciale a suferit și alte modificări, printre cele mai importante fiind faptul că persoanele fizice sau juridice pot fi asociați unici în mai multe societăți. De asemenea, s-a abrogat prevedere conform căreia într-un imobil, la același sediu, nu puteau funcționa mai multe societăți decât în anumite condiții – numărul societăților nu putea depăși numărul de încăperi sau spații distincte obținute prin partajare.
Trimite articolul
XCa si administrator de societate comerciala acest proiect de lege mie unul mi se pare o absurditate datorita faptului ca va creste evaziunea fiscala. Alte lucruri ar trebui facute si anume:
Plata impositului pe profit sa fie cea lunara si sa nu mai platim impozit si pe dividente.
O data achitata plata impozitului pe profitul net lunar, sa ni se reduca impozitul cu 0,5% pentru fiecare angajat.
Iar daca se continua cu impozitarea dividentelor, atunci pentru fiecare angajat sa ni se scada din impozitul dividentelor macar 10% din brut.