ARAD. Și în Arad există cadre didactice care fac parte din grupa de risc privind infectarea cu noul coronavirus. Totuși, până acum nu ar exista nicio solicitare din partea acestor profesori pentru a-și desfășura activitatea de acasă.
„Atestarea faptului că un cadru didactic e într-o grupă de risc se poate face prin documente medicale oficiale. Fiecare școală are un medic care poate elibera aceste documente, în aceste condiții există varianta unor cursuri online. Până acum, însă, nu am avut solicitări”, a explicat inspector școlar Marius Gondor. Acesta a mai ținut să precizeze că „sunt multe lucruri pe care le vom regla pe parcurs”. „Toți trăim într-o perioadă dificilă și nu știm acum ce probleme pot apărea. Nu cred că este momentul cârcotelilor, ci noi, toți, partenerii din educație, trebuie să luptăm împreună”, a mai specificat inspectorul general IȘJ Arad.
Acces la tehnologie
Potrivit lui Gondor, în ceea ce privește accesul cadrelor didactice la tehnologie pentru a putea susține cursurile online, sunt foarte puține cazuri în care profesorii nu au avut acces la tehnologia necesară. „În primăvară, atunci când a început școala online, am făcut o statistică și erau foarte puțini profesori care nu aveau acces la tablete sau laptopuri. Aceste situații punctuale se pot rezolva destul de simplu ținând cont că școlile, marea lor majoritate, au la dispoziție laptopuri și există varianta unei custodii. Pe această speță nu cred că ar trebui să avem probleme”, a explicat Gondor.
Referitor la dotarea cu device-uri – fie ele tablete sau laptopuri –, inspectorul școlar a specificat că „din câte cunoaștem, după discuțiile cu primarii și directorii de școli, toți elevii care vor trebui să participe online vor avea la dispoziție aceste device-uri. În același timp, trebuie să spun că toate comunitățile locale pot beneficia de efectele Ordonanței 144 prin care ei pot să își facă achiziții și de acest tip – tablete, dezinfectant, măști – și aceste cheltuieli vor fi decontate prin Ministerul Fondurilor Europene atât timp cât vor depune o cerere de finanțare. Achizițiile pot fi făcute atât pentru elevi, cât și pentru cadrele didactice, iar din ce cunosc există foarte multe primării care vor accesa aceste fonduri”.
Trimite articolul
XÎn 2020 apare o problemă din faptul că învățământul românesc nu este bine pregătit pentru învățământ online! E inadmisibil!
A trebuit să vină numitul Covid-19 ca să conștientizăm că nu știm în ce perioadă istorică trăim?
Cum vrem să abordăm viitorul? Cu creta pe tabla de lemn neagră ștearsă cu buretele, geanta de școală plină cu cărți și caiete, cu penarul conținând stilou, pix creioane, carioci și radieră?
Dacă nu vrem să recunoaștem că viitorul implică schimbări radicale în abordarea temei învățământului suntem datori cu eșecul.
Știam de mult că vine mileniul III, sunt evidente viteza de dezvoltare tehnologică și sensul spre care merge aceasta, iar noi rămânem la stau-quo-ul de acum 40 de ani.
Așadar, până acum trebuiau să existe: programe școlare pentru învățământul online, cadre școlare și instrumentele tehnice necesare pregătite în acest scop, Nu acum să dea vina unii pe alții că nu s-a făcut nimic
A exista vreun responsabil în conducerea învățământului care să pună astfel problema? Evident că nu. Toți au fost iresposnabili. Nici nu am avut la cine să avem asemenea retenții.
E evident că această comoditate are un efect distructiv. Deci nu trebuie promovată.
Vor fi solicitări când încep virozele. Deocamdată nu a sosit niciun document oicial de la MEC, ci doar din auzite “s-a auzit” că poți face online. Online înseamnă ce?? Că unii membri CA susțin ca profesorul să vină tit la școală să predea, în sălile pline de SARSCOV 2, pe laptopurile lor, pe abonamentele lor, deci unde e protecția??? Pe sculele personale, așa cum sunt se poate și de acasă.