PECICA. În urmă cu trei săptămâni, Primăria Pecica anunța demararea serviciului de transport public local de persoane pe raza orașului Pecica și a satelor aparținătoare.
Pe 13 septembrie, primarul Petru Antal declara: „cursele locale de autobuze sunt asigurate de Primăria Orașului Pecica, în cadrul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Transport Public, în colaborare cu Compania de Transport Public Arad. Beneficiarii principali ai transportului public local vor fi elevii și copiii preșcolari, care vor putea călători gratuit (pe baza legitimației emise de școlile pecicane), dar serviciul se adresează tuturor cetățenilor din oraș și din satele aparținătoare.”
Dezinteres (și) din partea elevilor
Din păcate, serviciul de transport public nu pare să aibă succesul scontat, fapt care la determinat pe edil să lanseze un apel public către locuitorii orașului, pentru a-i convinge să folosească autobuzele. „Am constatat că, în primele 3 săptămâni de funcționare a transportului public local, foarte puțini oameni au ales acest mijloc de transport. Din păcate, nici elevii nu îl folosesc, cu toate că, pentru ei transportul este gratuit. Trebuie să precizez că funcționarea autovehiculelor, puse la dispoziție, generează costuri pe care noi, toți, trebuie să le plătim din bugetul local, iar dacă autobuzele circulă fără călători sau cu foarte puțini călători vom fi nevoiți să restrângem funcționarea sau să renunțăm la acest serviciu. De aceea vă îndemn să folosiți transportul public local cât mai des posibil”, a scris primarul Pecicăi pe pagina sa de Facebook.
Programul autobuzelor este corelat cu orarul școlilor din oraș, pentru ca elevii să poată ajunge în timp, indiferent de anotimp, la cursuri.
De asemenea, primăria anunța la momentul „inaugurării” serviciului că se va studia și modul de acordare a gratuității totale sau parțiale pentru alte categorii de beneficiari (pensionari, persoanele cu vârsta de peste 70 de ani, persoane cu handicap grav și accentuat, însoțitori și asistenți personali ai acestora, persoane persecutate din motive politice, veterani și văduve de război, invalizi, eroi sau martiri ai Revoluției din 1989, donatori de sânge etc).
Biletul pentru o călătorie costă 3 lei și poate fi cumpărat de la șofer.
Orar modificat
Urmare a lipsei de interes al localnicilor și a faptului că transportul public local trebuie să fie și eficient, programul de funcționare a fost modificat, după cum urmează: “Transportul efectuat între 07:20 și 14:25, este destinat tuturor locuitorilor, inclusiv elevilor. Transportul între orele 16:25 și 18:30 este destinat doar elevilor. Ruta pe care circulă autobuzele este Gara CFR-Juncanu-Str.2 -Str.3-Str.112-Str.1-SMA”, mai precizează Antal.
Trimite articolul
XApropo, nu au ce sa studieze :- acordarea gratuității totale persoanelor cu handicap grav și accentuat, însoțitori și asistenți personali ai acestora, este gratuit conform lege 448/2006.
se dezinfecteaza aceste autobuze zilnic macar de 2 ori sau ba? asta-i intrebarea
-
Nu, ci după fiecare cursă se dă cu extract concentrat de covid.
Acum cand se inceraca evitare aglomerarilor de oameni datorita virusului va-ti gandit sa oferiti gratuitati si sa indemnati oameni sa foloseasca transportul in comun, trebuie sa fi geniu sa intelegi de ce oameni evita transportul in comun! Cand nu a fost aceasta pandemie de ce nu ati oferit atunci acesta facilitate?!
-
Micul Napoleon are limitele sale,plus ca bietul de el e doar o simpla marioneta chiar daca isi traieste iluzia,deciziile se iau cu totul in alt loc de catre fosti chelneri si altii cu competente ridicate. Dupa ce i-am auzit vocea suava din difuzoare saptamani la rand, in loop,spunandu-ne cum si ce sa facem sa ne protejam,acum tot el se asteapta sa ne trimitem copiii sau sa mergem si noi in aglomeratie. Atata putem,atata facem.
Circulă din când în când și câteodată…. un orar de tot falcăcatul
Marele autobuz e de fapt un microbuz de 16 locuri. Sigur il dezinfecteaza dupa fiecare cursa,e mai steril decat o sectie ATI. Ma mir ca ne mai miram.
Sorina Ambrus, ai cazut in ridicol. Nu ai despre ce sa scrii ? iesi in oras si gasesti teme, numai sa ai ochi sa le vezi.
Cand ni se spune pe toate caile sa evitam aglomeratiile si mijloace de transport in comun, cand s-au suspendat activitatile unor firme sau se lucreaza de acasa, cand multi elevi fac scoala online,cand oamenii stiu ce inseamna sa ajungi in spitale, cine si unde vrei sa se plimbe cu autobuzul ? sauai fost platita de primaria respectiva sa scrii aiureala asta ca sa aiba in viitor justificare ca nu sunt legaturi cu orasul si ca nu se iau nici masuri impotriva ,,taximetristilor-pirati,, ce de ani de zile stau la drum si fac transportuuri la negru sub ochii organelor locale.
Foarte bine face populatia . Bravo lor . De ce sa stea inchisi si cu masca pe figura . Mai bine merg 3 km pe jos si respir usor . asa sa faca toata lumea din marile orase . CLUJ , TIMISOARA , IASI , BUCURESTI .
Ar fi interesant de stiut ce suma se plateste lunar pentru acest seviciu de transport public local ( externalizat, evident ) de catre Primaria Pecica. Nu cred ca era necesar transport public local intr-o comuna mare ( cu aere de orasel ) sub pretextul ” sa ajunga copii la scoala” si ” sa merg la magazinul din centru cu autobuzul “, seviciu care genereaza costuri indiferent daca este util sau nu, sub deviza : “comuna ( pardon,…oras ) la standarde de secol XXI”. Se putea incerca un program pilot, cu unul – doua- trei autobuze de transport scolar ( din acelea galbene ) care exista oricum… Dar ,probabil, ADI trebuie sa isi largeasca portofoliul de servicii si sa genereze venituri. Nu stiu, imi dau si eu cu parerea…