ARAD. Ordonanţele de urgenţă care includ prevederi privind simplificarea relațiilor de muncă și digitalizarea acestora a fost adoptată în ultima ședință de Guvern. Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunţat, că Guvernul a adoptat în prima lectură două ordonanţe de urgenţă care simplifică relaţiile de muncă prin digitalizare şi debirocratizare. Printre măsurile prevăzute în aceste ordonanțe se numără și folosirea semnăturii electronice, încheierea contractelor de muncă în relaţiile cu instituţiile statului pentru angajator sau angajaţi şi să posibilitatea angajatorului să achiziţioneze semnătura electronică pentru angajat.
„Am încercat să simplificăm activităţile în telemuncă, ţinând cont de faptul că în momentul de faţă avem declarate aproximativ 400.000 de contracte cu clauză de telemuncă faţă de 50.000 de contracte existente anul trecut în aceeaşi perioadă. Pentru facilitarea relaţiilor de muncă la distanţă astăzi, prin această ordonanţă de urgenţă, dăm posibilitatea pregătirii angajaţilor de la distanţă pentru activitatea de telemuncă. De asemenea, dăm posibilitatea să se folosească semnătura electronică în încheierea contractelor de telemuncă. Nu mai puţin importantă este şi prevederea prin care, în activitatea de telemuncă, instruirea angajaţilor de către angajator să prevadă şi obligativitatea angajaţilor de a păstra confidenţialitatea documentelor pe care le manipulează în activitatea de la distanţă”, a afirmat Turcan, citată de Mediafax.
De asemenea, A fost inclusă şi obligaţia de a arhiva digital contractele de muncă şi alte documente elaborate în relaţiile de muncă.
O altă ordonanţă de urgenţă se referă la aproximativ 445.000 de microîntreprinderi din România care au sub 9 angajaţi. A fost eliminată obligativitatea întocmirii fişei postului, a condicii de prezenţă şi a regulamentului intern.
Trimite articolul
X“A fost eliminată obligativitatea întocmirii fişei postului, a condicii de prezenţă şi a regulamentului intern.” Asta nu e bine, lasa loc de abuzuri pentru patronii care au sub 9 angajati, o sa poata face patronul ce vrea muschii lui cu angajatii si daca nu se supun atunci aus, pana acum macar erau protejati de codul muncii care spune ca nu poate fi angajatul obligat sa efectueze lucrari care nu sunt prevazute in fisa postului.
-
Dar angajatul sa poate face ce vrea?
Cum ar fii:
N-are chef, de maine, nu mai merge la lucru fara sa anunte pe nimeni.
Sa nu mai vorbim de preaviz, cum este civilizat si normal, conform legislatiei in vigoare!!!-
Ce zici tu e prevăzut in lege cu sancțiuni cu tot deci să se aplice legea impotriva salariatului care nu se comportă corect. Ce zic eu e ca fișa postului e necesară ca salariații corecți să nu poata fi abuzați.
-
-
PERFECT ADEVARAT ! Angajatul trebuie sa-si cunoasca atributiile ,drepturile si obligatiile cu privire la activitatea prestata inca de la inceput ,PRIN FISA POSTULUI ! A nu exista o fisa a postului, patronul poate sa-i dicteze ,iN MOD DISCRETIONAR , sa faca ce vor muschii lui ! NU E IN REGULA DELOC, O PROSTIE CE FACE PNL SI TURCANA ! Adevarul ca nici nu ma astept la prea multa inteligenta de la aceasta muiere ! Angajatii trebuie protejati de abuzurile patronilor,ei nu trebuie sa fie tratati precum SLUGILE, asa cum ii si trateaza unii patroni !
-
100% de acord , cu ata mai mult cu cat cele mai multe abuzuri se produc la firmele mici .
-