Cum am putea cere performanţă de la conducerea Aeroportului Arad, când aceasta nu are stabilite criterii de performanţă în planul de management? Practic, directorul general nu trebuie să facă foarte multe ca să îşi merită salariul. Asta reiese din controlul de audit realizat de compartimentul de specialitate din cadrul Consiliului Judeţean Arad. Încă din luna iunie a acestui an Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad (CJA), a anunţat că trimite audit intern la aerogară pentru a stabili în ce măsură a fost respectat contractul de management semnat de conducerea aeroportului şi în ce măsură au fost atinse criteriile de performanţă. Asta în condiţiile în care Wizz Air, singurul operator de transport aerian de persoane a plecat de la noi, iar DHL este aproape de a închide punctul de lucru de la aeroport. La trei luni distanţă au venit şi rezultatele auditului. Iar cel mai frapant lucru este că în contractul de management al conducerii nu apare niciun criteriu clar de performanţă care trebuie îndeplinit, ci numai noţiuni generale. Iar auditul a punctat lipsa unei „ţinte” clare a şefilor aerogării.
Spicuim din raportul de audit: „planul de management al directorului general prevede următoarele obiective generale ale Aeroportului Arad:
1. dezvoltarea unei strategii unitare în domeniul aeroportuar, în vederea deservirii operatorilor aerieni la nivelul standardelor naţionale şi internaţionale aplicabile în aviaţia civilă condiţionată de siguranţa la nivel declarat.
2. dezvoltarea măsurilor de protecţie şi securitate a operaţiunilor aeroportuare.
3. identificarea şi atragerea resurselor financiare, materiale şi umane pentru asigurarea realizării optime (profitabile) a obiectivului principal”.
Ce constatări au tras auditorii?
„Pentru obiectivele generale ale societăţii nu au fost propuse rezultate aşteptate, respectiv nu au fost propuse ţinte de îmbunătăţire a rezultatelor care să fie atinse la finalul celor patru ani, implementarea obiectivelor nu este stabilită în termeni de impact. Nu s-a menţionat un nivel de atins la finele celor patru ani, a indicatorilor de performanţă care să indice o îmbunătăţire constantă a activităţii societăţii. Nu au fost menţionate principalele riscuri corespunzătoare obiectivelor şi activităţilor societăţii, probabilitatea manifestării riscurilor şi impactul/consecinţele asupra realizării activităţii şi nu au fost menţionate acţiunile de prevenire sau atenuare a riscurilor”, se arată în raport. Mai departe, auditorii continuă să prezinte situaţia conducerii Aeroportului Arad: „directorul general nu a elaborat trimestrial şi nu a prezentat consiliului de administraţie raportul cu informaţii privind execuţia mandatului său, schimbările semnificative în situaţia afacerilor şi în aspectele externe care ar putea afecta performanţa întreprinderii publice. În anexa la contractul de mandat încheiat cu directorul general au fost stabilite doar criterii şi obiective de performanţă exprimate prin indicatori economico-financiari, nu s-au stabilit şi obiective/criterii de performanţă specifice activităţii aeroportuare. Pentru obiectivele de performanţă aferente anilor 2014, respectiv 2015, nu au fost încheiate acte adiţionale la contractul de mandat al directorului general”.
Schimbă placa
Contactat pe marginea acestui subiect, vicepreşedintele cu atribuţii de preşedinte al CJA, Adrian Ţolea, a anunţat că va schimba placa. „Odată ce contractul de management va ajunge la sfârşit, vor fi stabilite criterii clare de performanţă care vor trebui atinse. Nu este posibil ca un director al unei instituţii publice să nu aibă un ţel, să nu i se ceară să dezvolte instituţia pe care o conduce. Iar acest lucru va fi valabil pentru toate instituţiile şi societăţile aflate în subordinea CJA. Şi la concursul pentru ocuparea postului de manager al Spitalului Judeţean Arad, care va avea loc în viitorul apropiat, vom solicita clar un contract de management cu ţinte clare de atins. Şi aşa vom face cu toate instituţiile subordonate”, a spus Ţolea.
Un salariu… bunicel
Dacă Dan Bălăcel, directorul general al Aeroportului Arad, nu respecta criteriile de performanţă, putea fi penalizat la salariu. Penalizarea putea ajunge până la 30 la sută din venit. Însă cum criteriile de performanţă „există, dar lipsesc cu desăvârşire”, după cum spune Caragiale, directorul şi-a primit salariul întreg lună de lună: 5.867 de lei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!