Mare parte din oraş va fi eliberată de magazii, coteţe, garaje, în cel mult trei ani. Acesta este una dintre măsurile pe termen scurt pe care le are în vedere administraţia locală, potrivit unui document care cuprinde planurile Municipalităţii, pe mai multe etape, privind în special zona veche a oraşului – reprezentată de centru, Cetate, inclusiv o parte importantă din cartierul Aradul Nou.
Vor fi eliminate chiar şi latrinele, în zonele menţionate, în termen cuprins între unu şi trei ani.
Planul Urbanistic Zonal „Zona Monumente Protejate” este întocmit de SC Proiect SA şi este deja afişat de Primăria Arad la transparenţă, pentru a putea fi consultat de cetăţeni. Măsurile ce vor fi luate, în ceea ce priveşte renovarea şi restaurarea clădirilor din ansamblul urban, sunt destul de multe, ele urmând să fie luate etapizat. Cu toate acestea, pe termen scurt, Primăria are în plan să facă curăţenie generală în zona protejată, înainte de a trece la renovare.
Curăţenia este doar prima etapă din dezideratul general, de a se conserva fondul construit istoric. „Se va pune accent pe conservarea clădirilor, în sensul refacerii tuturor elementelor compoziţionale arhitecturale şi pe consolidarea structurală în sensul restaurării: consolidări, operaţiuni contra umidităţii (de infiltraţie, din precipitaţii şi eroziuni eoliene)”, se prevede în documentaţie.
Negru pe alb, în Planul Urbanistic afişat la transparenţă, este prevăzut, ca reglementări pe termen scurt (1-3 ani): „se vor renova anexele gospodăreşti şi garajele aferente proprietăţilor în mod concomitent cu asanarea fondului construit de construcţiile mici, parazitare: magazii, coteţe, latrine şi salubrizarea proprietăţilor în ordinea de folosinţă a acestora: publică, semipublică, semiprivată şi privată”.
7.168 de garaje
E drept, documentul se referă în special la zona istorică. Cu toate acestea, „construcţiile parazitare” ar putea fi demolate de pe raza întregului oraş. Asta, deoarece de curând, primarul Gheorghe Falcă, în prelegerea susţinută la inaugurarea celei mai moderne săli de conferinţă din Arad, de la Universitatea Aurel Vlaicu, a declarat că „avem chiar mai multe cereri de demolare a garajelor decât putem onora”. În municipiul Arad, potrivit informaţiilor furnizate de reprezentanţii Primăriei, există nu mai puţin de 7.168 de garaje.
Reabilitare etapizată
Potrivit programului de măsuri, peste cinci ani, oraşul va fi adus la un aspect european. În primă fază, în următorii cinci ani, „în mod etapizat şi unitar se vor începe lucrările de restaurare şi renovare a clădirilor aşezate de-a lungul arterelor principale, ce acţionează ca interfaţă pentru toţi locuitorii Aradului şi pentru vizitatori”, se prevede în PUZ. Vor urma clădirile de pe străzile de legătură între arterele principale, respectiv, se are în vedere şi realizarea amenajărilor spaţiilor verzi, a trotuarelor, a scuarurilor, dotarea cu mobilier urban şi realizarea iluminatului arhitectural. Pe o perioadă de 5-10 ani, mai apoi, tot ce ar mai avea administraţia locală de făcut ar fi „încurajarea societăţii civile proprietară de imobile din cadrul zonei protejate şi a factorilor interesaţi să respecte în mod continuu prevederile legale cu privire la protecţia monumentelor”.
Firmele multicolore, în discuţie
Nici firmele tuturor magazinelor din zona centrală nu au scăpat de ochii administraţiei locale. Tot în termen de până la trei ani, se prevede „refacerea signalisticii: firme de pe faţade şi domeniul public”.
S.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!