ARAD. Panfora Oil & Gas, compania care a câştigat dreptul de explorare şi exploatare a resurselor minerale în perimetrul EX-6 Curtici, “se jură” că nu doreşte să exploateze gaze de şist în judeţul nostru. Iar, în acest sens, reprezentanţii societăţii au făcut un pas uriaş care ar putea pune un mare semn de „Stop” protestelor împotriva gazelor de şist. În cadrul unui comunicat de presă, cei de la Panfora anunţă faptul că „pentru a oferi o garanţie suplimentară tuturor părţilor interesate, Panfora Oil & Gas îşi reafirmă disponibilitatea de a semna angajamente legale cu persoane, organizaţii şi instituţii interesate, care să ateste fără echivoc faptul că nu va explora şi nu va exploata gaze de şist, nici prin fracturare hidraulică şi nici prin vreo altă metodă, pe întreaga durată a acordului de concesiune pentru perimetrul EX-6 Curtici”.
Compania petrolieră acceptă, prin aceste angajamente, exact cererile iniţiale ale protestatarilor care au organizat mitinguri în localităţile din perimetrul respectiv. Primarul Curticiului, Nicolae Aaniţei, declara la primul protest că, dacă societatea care are drept de concesiune pe bogăţiile subsolului se angajează prin semnătură că nu va exploata gaze de şist, nu are nimic împotriva exploatării petrolului sau a gazelor naturale convenţionale. Din acest punct de vedere, următoarele proteste care sunt programate să aibă loc în localitatea Andrei Şaguna şi, ulterior, la Arad, ar urma să nu mai aibă legitimitate.
În acelaşi comunicat de presă, Panfora Oil & Gas reiterează faptul că nici terenurile, nici pânza freatică şi nici aerul nu vor avea de suferit de pe urma explorărilor şi, eventual, a exploatărilor. „Măsurătorile de suprafaţă din zona EX-6 Curtici nu presupun extragerea ori utilizarea substanţelor din subsol, ci o <ecografie a pământului>. De asemenea, acestea nu presupun foraje şi excavări, deci nu afectează siguranţa comunităţilor locale. Terenurile sunt utilizate temporar, nefiind afectată starea lor iniţială. Operaţiunile nu afectează mediul (pânza freatică, aerul etc.), fertilitatea solului sau locuinţele localnicilor. Lucrările agricole pe terenurile respective vor putea fi reluate imediat dupa finalizarea măsurărilor”, anunţă compania petrolieră.
Fără ţapi ispăşitori
Contactat pe marginea acestor noi informații venite dinspre direcţia firmei care a concesionat perimetrul EX-6 Curtici, primarul din oraşul arădean, Nicolae Aaniţei, spune că nu înţelege ce ar fi putut duce la această schimbare de idei. „Nu înţeleg exact această schimbare de atitudine. Și asta mai ales că, în urmă cu un an de zile, când le-am cerut prima oară să întocmească aceste angajamente juridice, cei de la Panfora Oil & Gas au refuzat. Oricum, un singur lucru îmi provoacă stres: faptul că reprezentanţii companiei vin la noi, primarii din perimetru, şi ne solicită avize. Noi nu avem nicio putere să dăm avize. Eu sunt ales al oamenilor, nu pot să decid eu asupra proprietăţilor locuitorilor din Curtici, a terenurilor acestora. Cei de la Panfora nu vor să înţeleagă că nu am ce aviz să le dau. Cred că, de fapt, se încearcă obţinerea unei aprobări de la Primărie pentru ca, în cazul în care lucrurile degenerează, să devenim noi, primarii, ţapi ispăşitori. Nu vreau să fiu ţap ispăşitor în această chestiune. Şi tocmai de aceea nu dau niciun aviz. Nu am drept de proprietate pe pământurile oamenilor. Primăria nu administrează terenurile agricole ale curticenilor”, a menţionat Nicolae Aaniţei.
Serie de proteste
Oamenii din localităţile cuprinse în perimetrul EX-6 Curtici au participat la proteste împotriva gazelor de şist, proteste desfăşurate la Curtici, Macea, Şimand şi care ar urma să mai aibă loc la Zimandul Nou, în localitatea Andrei Şaguna, şi la Arad. Aceştia au fost informaţi asupra extragerii gazelor de şist prin fracturare hidraulică, precum şi care ar fi dezavantajele acestei operaţiuni.
CITESTE SI:
Proteste impotriva gazelor de sist la Simand
Citiți principiile noastre de moderare aici!