ARAD. O poliță obligatorie care ar trebui să asigure o minimă despăgubire în urma dezastrelor naturale, o poliță impusă prin reglementări legislative dar pe care românii au respins-o încă de la început. Din 2008 legea privind asigurarea obligatorie a locuinței se zbate să fie pusă în aplicare, dar numărul asiguraților rămâne aproape neschimbat. În Arad, doar doi din zece locuitori și-au asigurat locuințele, numărul polițelor în vigoare la 31 decembrie2022 fiind de 41.504. La nivel național gradul de cuprindere este de 19,25%, ceea ce înseamnă un total de 1.845.208 polițe în vigoare la finalul anului trecut.
Mai multe asigurări, în orașe
Potrivit analizei prezentate de PAID România, arădenii din mediul urban au aproximativ de trei ori mai multe asigurări obligatorii încheiate decât arădenii din mediul rural. Așadar, la finalul lui decembrie erau încheiate 30.393 de asigurări de către arădenii din mediul urban, în timp ce în mediul rural numărul asigurărilor era de 11.111. Tendința este păstrată și la nivel național, asigurările obligatorii din mediul rural fiind de aproximativ 25,1% din totalul polițelor încheiate.
Încheierea polițelor de asigurare obligatorie depinde mult și de regiune. Potrivit PAID România cele mai multe asigurări sunt încheiate în Transilvania – 22% din totalul pe țară, urmează Bucureștiul cu 20,3% și Muntenia cu 18,5%. Polițele din zona Banat – Crișana reprezintă doar 6,5% respectiv 4,6% din numărul total al polițelor.
Ce spune legea?
Potrivit legii privind asigurarea obligatorie a locuințelor (Legea 260/2008) proprietarii de locuințe sunt obligați să încheie polițe de asigurare obligatorie a locuințelor, suma maximă asigurată fiind de 20.000 euro pentru locuințele tip A și de 10.000 euro pentru locuințele tip B. Prima anuală obligatorie este de 10 euro în cazul locuințelor tip B și de 20 euro în cazul locuințelor tip A. Așadar, indiferent de valoarea reală a locuinței asigurate suma nu poate fi mai mare de 20 mii euro, fapt pentru care cei mai mulți proprietari aleg asigurările facultative care le pot da o garanție că în cazul unor nenorociri vor putea recupera o sumă cât mai apropiată de valoarea reală a proprietății.
Ce este PAD?
PAD – Polița de asigurare împotriva dezastrelor naturale – este o poliță de asigurare obligatorie care acoperă daunele produse de inundații, cutremure sau alunecări de teren asupra locuințelor. Prin PAD sunt acoperite daunele produse construcțiilor cu destinația de locuință de oricare din formele de manifestare a dezastrului natural, ca efect direct sau indirect al producerii riscurilor asigurate. Asigurările obligatorii PAD sunt emise exclusiv de societatea de asigurare POOL-UL DE ASIGURARE ÎMPOTRIVA DEZASTRELOR NATURALE S.A. (PAID), înființată în temeiul Legii nr.260/2008 și autorizată de Autoritatea de Supraveghere Financiară (detalii despre societate sunt disponibile pe site-ul www.paidromania.ro).
Trimite articolul
Xsi aici statul face magarii. nu poti face o asigurare facultativa, decat daca faci pad-ul ala obligatoriu care nu te asigura de nimic. e un abuz…. si cei care beneficiaza de ajutoare in cazul inundatiilor si alunecarilor de teren nu platesc niciodata nici o asigurare. e normal sa te simti furat de stat si in cazul asta
Un mare rahat,legea asta cu obligativitatea ar cadea usor daca ar fi atacata pe motiv de neconstitutionalitate…