ARAD. Reabilitarea clădirii teatrului, a unor colegii naționale, regenerarea urbană din cartiere, modernizarea unor rețele termice, câteva sume pentru canalizare, două blocuri de locuințe sociale, acoperirea patinoarului, amenajarea unor staţii de autobuz și noi bani pentru stadionul UTA. În mare, acestea sunt propunerile formulate de mai marii Aradului pentru investițiile din acest an. Votul pentru toate aceste investiții ar urma să fie dat la finele acestei luni. Un buget de investiții, ca atare, deloc spectaculos, fără inovații, fără propuneri curajoase, fără investiții noi gândite, fără riscuri. Sărăcăcios, am mai adăuga. Se continuă ce s-a început sau ce s-a anunțat până acum. Fără să fim răi, bugetul dedicat investițiilor din acest an pare făcut de la sine, cumva pe principiul merge și așa.
102 milioane de lei sunt programate a fi cheltuite pe investiții/cheltuieli de capital în acest an. Dar despre ce este vorba, mai exact? Care sunt, în detaliu, propunerile executivului local pentru cheltuielile de capital din bugetul municipiului Arad pentru anul 2020? Per total, sunt 26 de investiții propuse drept cheltuieli de capital.
Iată-le: 1. Refuncționalizare spații birouri pentru Direcția Venituri; 2. Reabilitare clădire spaţii comerciale str. Ioan Rusu Şirianu; 3. Reabilitare clădire Colegiul Naţional Elena Ghiba Birta Arad; 4. Reabilitare clădire Colegiul Economic Arad; 5. Reabilitare clădiri şi instalaţii Colegiul Csiky Gergely Arad; 6. RK – Reabilitare faţadă ORL, Oftalmologie, Oncologie, Dermatologie; 7. Reabilitare clădire teatrul Clasic Ioan Slavici Arad – etapa II – reabilitare interioară; 8.Realizare şi montare replică bust Ioan Rusu Şirianu pe soclul existent din piața George Enescu; 9. Mărirea capacităţii peluzelor Stadionului UTA – modificări şi completări; 10. Lucrări de amenajare gazon, instalaţie de încălzire şi instalaţie de irigare Stadion UTA; 11. Acoperire Patinoar Municipal Arad, str, Infanteriei FN, Arad; 12. Gazon şi instalaţie de irigat spaţii verzi în municipiul Arad; 13. Amenajare Piaţa de Lemne, str, Poetului, Arad; 14. Bloc de locuinţe socială pe structură metalică – str. Tarafului FN (2 blocuri); 15. Utilităţi zona de locuinţe Micălaca Est III; 16. Modernizare şi extindere sistem de iluminat public din municipiul Arad; 17. Regenerarea urbană a spaţiilor din zona blocurilor de locuinţe din cartierele Alfa, Faleza Mureş, Confecţii, Micălaca, Vlaicu şi Centru, inclusiv zona protejată din municipiul Arad; 18. Asigurare de utilităţi (apă, canal) şi drumuri în Zona Industrială Nord Municipiul Arad – Extindere; 19. Reabilitare canalizare pluvială Pasaj Vonicilor; 20. Canalizare menajeră str. Şelimbăr şi str. Ghică Vodă Arad; 21. Modernizare reţele termice aferente punctelor termice PT 5 Grădişte, PT 2 Lac, PT 4 Macul Roşu, PT Pasaj, PT 6 V, PT Ocsko Terezia, PT Pasaj; 22. Termoficare în Arad – reabilitarea reţelei de transport şi distribuţie a energiei termice şi transformarea punctului termic din cartierul Aradul Nou; 23. Amenajare legătură rutieră între strada Cometei şi centura Nord – Arad; 24. Reparaţii capitale podul Decebal peste râul Mureş în municipiul Arad; 25. Amenajare staţii de autobuz în municipiul Arad; 26. Reabilitare străzi în municipiul Arad – etapa a II-a.
Nimic nou pe frontul de vest
Reabilitarea clădirilor mai sus amintite, regenerarea urbană dintre blocuri, modernizarea rețelelor și punctelor termice sunt investiții propuse încă de anul trecut, dacă nu de peste doi ani. Dincolo de investițiile care se continuă, așa cum e cazul stadionului UTA, care a prins deja prea multe rectificări financiare (pe plus) și tot nu pare a fi gata, vin și cheltuieli de investiții care ar merita mai degrabă să fie transferate la capitolul întreținere – așa cum este cazul reabilitării străzilor, ori a canalizării. Astfel de investiţii nu vin să schimbe faţa şi soarta Aradului, ci se impun ca urmare a trecerii anilor şi a degradării. Nici cele două noi blocuri de locuințe sociale și nici piața de lemne, tot investiții în continuare, nu vor schimba în vreun fel soarta ponosită a orașului nostru. Semn fie că Aradul e lipsit de viziune, fie că bugetul oraşului e tot mai subţire.
Alți bani, alte câteva proiecte
Precizăm, desigur, şi faptul că acestea nu sunt singurele investiţii ale municipalităţii gândite pe 2020. Un număr de 15 investiţii (unele vechi, altele cât de cât noi) sunt propuse a fi realizate din fonduri externe nerambursabile, suma totală alocată acestora fiind de aproape 90 de milioane de lei. Mai mult, în zona la care propunerea de buget pe 2020 este detaliată, lista programului de investiţii pe anul 2020, cu finanţare de la bugetul general al municipiului Arad, detaliat pe ordonatorii de credite, cuprinde per total 170 de poziţii, dar nu toate aceste poziţii reprezintă tot atâtea investiţii, iar uneori e vorba doar de investiţii care nu au prevăzute fonduri în acest an. Alte investiţii sunt acoperite din excedentul bugetar al anului trecut. Dar despre toate aceste, pe rând.
Trimite articolul
XCătunul falconist ………..Arad, …….. administrat de tot kăkatul .
-
faliment!mue pnl arad!
Cand vezi ca Oradea are bugetul mai mare decat Clujul, si aloca cei mai mulți bani din țară pentru investiții, iar la noi, investițiile sunt la nivel de Lugoj sau Sebeș, ca Deva cred ca are mai multe. Cel mai probabil, o sa ma mut, împreună cu familia pe viitor la Oradea, am cunostinte care au facut-o deja, sau care urmează să o facă, înafară de Kaufland, nu ai nimic în orașul ăsta.
-
Cum nu ai?ai stadion nou,ai tramvaie noi,ai un primar nou-cum ai vrea asa peste noapte sa ai de toate.pune mana si munceste lene–
Stiti cati bani isi propune sa cheltuiasca anul acesta Primaria Oradea pe investitii? 785 milioane lei. Comparati singuri cu suma propusa de administratia PNL Arad si ganditi-va bine cu cine votati!