Două mașini abandonate pe spațiul public au devenit motiv de iritare pentru arădenii ce locuiesc în cartierul Micălaca, în dreptul blocului 716 de pe strada Dreptății, de lângă Parcul 23 August. Arădenii ne-au contactat pe adresa redacției, după ce au încercat toate variantele posibile, iar problema lor a rămas tot nerezolvată. La mai bine de un an de zile de când au început să facă sesizări peste sesizări. Cele două autoturisme părăsite stau bine mersi, în continuare, în parcare, într-o stare avansată de degradare.
„Nu mai știm la cine să mergem să ne rezolvăm problema. Am făcut numeroase sesizări și toată lumea ridică din umeri. Cele două mașini <uitate> de proprietari în parcare se degradează tot mai tare. Pică totul de pe ele. Am sunat la Poliția Locală care ne-a trimis la Recons. De la Recons am fost trimiși la Primăria Arad. Din câte vedem, nimeni nu se ocupă în municipiu de ridicarea autoturismelor abandonate de pe spațiul public. Vă rugăm să ne explicați care sunt pașii ce trebuie urmați. Ce trebuie să facem?”, ne spune Virgil C., locuitor supărat din zonă.
A intervenit Avocatul Poporului
„Exista o procedură și un regulament de ridicare a mașinilor abandonate. O procedură care, ce-i drept, necesita timp, trebuiau urmați niște pași. Înștiințarea proprietarilor, somația, iar dacă proprietarul identificat nu va elibera spațiul public abia atunci mașina era ridicată. În urmă cu un an de zile, însă, niște aspecte din legislația care permitea ridicarea mașinilor, la intervenţia Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, au fost declarate neconstituționale. Așadar, să ridici mașina este neconstituțional. Menționez că acest sistem, care a funcționat bine până acum, nu a fost conceput să abuzeze de cineva, ci pentru ca domeniul public să fie curat. Îi îndrumăm pe cetățeni să facă totuşi o sesizare la Primăria Arad, iar noi vom încerca să le rezolvăm problema. Dar acest proces va fi mai lung acum, după intervenţia avocatului poporului”, a declarat pentru Jurnal arădean/Aradon, Corina Drăghici, purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Arad.
Cu sau fără sesizare, același lucru
Ce am adus nou cu acest răspuns? Greu de spus din moment ce arădenii din zonă au făcut deja sesizări iar problema lor nu a fost rezolvată. Dacă mașinile abandonate nu mai pot fi ridicate, pe lege, ce soluţie ar putea găsi primăria pentru a face acest lucru, în mod legal? Legea nu mai permite executivului să intervină la sesizările făcute de arădeni. Cu riscul să avem străzile pline de mașini abandonate, fără ca proprietarii lor să aibă de suferit. Mai rămâne ca cineva să decidă că e momentul să încerce să schimbe legea. Dar o astfel de decizie e mai uşor de luat şi are mai mare impact dacă vine din partea autorităţilor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!