Arad. Reacții la situația prezentată de Irina Ternauciuc pe pagina sa de facebook, poveste preluată de Jurnal arădean și www.aradon.ro. Adela Cristea a reacționat imediat și a prezentat inițial punctul său de vedere despre cele întâmplate la bazinul de polo, iar ulterior o serie de arădeni au intervenit pentru a-și manifesta indignarea și pentru a taxa nedreptatea. O nedreptate care are totul de a face cu încălcarea normelor europene, în fapt, și care ar putea fi îndreptată măcar în ceasul al 12-lea cu un cost minim, dacă de omenie nu poate fi vorba la bazinul din Subcetate.
Vă amintim pe scurt faptul că Irina, care suferă de o dizabilitate motorie dar care înoată foarte bine, a decis să se întoarcă la bazinul de înot, acum că pandemia nu mai este atât de amenințătoare iar bazinele au fost deschise. Doar că aici, noul administrator a hotărât că arădeanca nu are ce căuta singură, ci doar împreună cu un însoțitor care să o ajute să intră și să iasă din bazin (fapt imposibil)! Poate ar mai trebui precizat că Irina a mai fost la bazinul de polo din Subcetate și înainte ca acesta să fie închis, iar fostul administrator, un om cu suflet mare, a ajutat-o întotdeauna cu intrarea și ieșirea din bazin, în condițiile în care clădirea e accesibilă persoanelor cu handicap doar până la bazinul efectiv! Salvamarii au fost prezenți acolo pentru o mână de ajutor.
Cum situația i s-a părut nedreaptă, Irina s-a adresat forurilor superioare, CLM și Recons, însă răspunsul primit de aici, pe care vi l-am prezentat deja, a fost halucinant. Dar nu doar halucinat e răspunsul Recons, ci și în afara legilor europene și celor românești.
Pe subiect a intervenit și arhitectul arădean Michael Iovin, care trăiește acum în Portland și care a proiectat mai multe bazine, toate cu acces pentru persoanele cu deficiente motorii. Iară, spicuit, ce spune arădeanul:
„Scriu revoltat! Doamna Irina suferă de o dizabilitate motorie datorată unui accident dar este o înotătoare foarte bună. La bazinul din Subcetate, când a cerut ajutor ca să intre în apă, i s-a spus ca, dacă vrea apă, să-și aducă de acasă! A făcut plângere către Primărie, la care i s-a răspuns așa cum se vede în primul comentariu de mai jos. Incredibil! Ce este acela un <bazin de înot de polo>? Și apoi e rugată <respectuos> că, dacă vrea să înoate în <programul pentru public>, să-și plătească abonamentul și să-și aducă un <însoțitor personal>. De neînchipuit, acest răspuns <Cu stimă> dar de fapt ilegal (!) poartă parafa CLM Arad și semnătura unui cutare Director General. (…) Bădărănie, insultă, dispreț umilitor și, zic eu, ilegalitate într-o țară membră a UE. Căci administrația, publică, în primul rând, și, apoi, cu program de folosință dedicat publicului, este obligată să asigure acces fără discriminare pe bază de dizabilități fizice. Punct”.
Tot în postarea sa, arhitectul vine cu soluții:
„… când fac o critică, propun și soluții; de obicei, soluții simple și eficiente, și mai puțin costisitoare ca tot ce <se face> scump și prost în oraș.
Eu am proiectat patru sau cinci bazine acoperite în resorturi și complexe rezidențiale. Unde s-a putut, am prevăzut o rampă de acces în prelungirea bazinului, rampa cu mână curentă și loc de staționare a scaunelor cu roțile sub nivelul apei. Unde nu s-a putut, am specificat scaune-lift. Acestea sunt fie portabile, adică tot pe rotile, fie imobile, adică pot fi instalate temporar într-o simplă gaură cu capac din pardoseală. Se află sute de modele pe piață și pot fi mânuite chiar de utilizatori, fără asistență.
Greu de crezut, dar astfel de accesorii costă de la un sfert la jumătatea prețului unei bănci de pe strada Mețianu, pe care <înoată> în mizerie boschetarii orașului. Și dacă s-au găsit binevoitori care să înzestreze poliția locală cu zeci de trotinete, în loc să și le aducă ei <de acasă>, sunt sigur că s-ar găsi un donator și pentru un lift la <bazinul de înot și polo>, dispozitiv care costă 2-4.000 de euro.
Doamnelor și domnilor consilieri CLM, știu că sunteți cufundați până la urechi într-o puzderie de PUZ-uri care, în absența unui PUD valid, sunt ilegale, ca să nu mai vorbim de calitatea lor, care este alt subiect. Începeți să aplicați legea! Începeți să demonstrați grijă pentru Arad (…)”.
Tot Michael Iovin mai scrie că „Ironie: aflu că întreaga clădire este accesibilă, cu excepția bazinului <de înot>. În context, scrisoarea Directorului e de-a dreptul cinică”, iar la final, acesta adaugă și un răspuns primit de la grupul arhitecților români, care indică faptul că legea este clară, Legea 448/2006, cu limbaj concret despre accesibilitate, inclusiv la practicarea sportului de către persoanele cu dizabilități. „De la şmecheri nu ai însă cum să te aștepti la bună-voință, empatie sau decență. S-a comis și se perpetuează o ilegalitate”.
Pentru că este o luptătoare și pentru că situația e greu de imaginat într-o țară din UE, Irina Ternauciuc a decis să nu lase lucrurile așa. A contactat un avocat, iar primul pas va fi o plângere la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.
Amendă de la CNCD
Până la ora la care scriem acest articol, Primăria Arad și CLM au ignorat subiectul. Probabil nu îl vor ignora pentru mult timp, în condițiile în care, în urmă cu câțiva ani, a plătit câteva milioane de lei drept amendă dată de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării pentru lipsa accesului persoanelor cu handicap în mijloacele de transport public în comun. Ce-i drept, din câte ne amintim, amenda a fost plătită atunci din bugetul local, adică… din banii arădenilor.
Persoanele cu dizabilităţi, „interzise” la bazinul din Subcetate
Trimite articolul
XÎn altă țară, primarul își cerea scuze, dădea afară toți incompetenții din subordine, poate își dădea el demisia, plus la o asemenea discriminare ar merita toți amendați, dar pe persoană fizică, nu instituția ca amenda să o plătim noi, prin bugetul local!
Apoi cetățenii Aradului chiar mai înghit mult mizeriile astea?
Chair atât de delăsători suntem, sau toate viniturile astea din sud sau est se urinează pe Arad si nu le pasă deloc, deși de 2 generații sunt mutați aici!?
-
da, mai inghit mult si bine. trecand peste scorul obtinut de penele la locale, pe cine sa pui in loc? derbedeii de la pesede? inaptii de la usr? sau pe astia de HAUR? chiar nu ai cu cine.
Iar daca ar veni cineva, ar trebui starpita toata mafia, de la radacina. ori asta ar inseman iar o masina explodata…..-
asa căî rămân tot gunoaiele ,jegurile,scursurile și dobitocii de la pnl
-
angajati,paznici,salvamari -toti dupa chipul si asemanarea marilor conducatori
Adriana Barbu ce știre de 💩unde ați mai văzut voi ca și un Administraror unei săli de sport sau bazin de înot sa fie însoțitorul unei persoane cu dezabilități(dacă vin 2-3 ce face administratorul)persoana respectivă poate fi o bună înotătoare dar fără însoțitor nu are ce căuta.Așa cum la cumparaturi etc etc merg însoțiti exact asa trebuie sa mearga si la sală ,bazin .Nu vreau sa ma judecați gresit eu ii respect si mă bucur ca vor sa trăiască o viață normale sunt mulți oameni apți de sport și nu fac 😌deci tot respectul pt doamna respectiva 🤝dar trebuie să înteleagă ca nu i se interzice intrarea doar că e nevoie de un însoțitor cu ea atăt…prea mult tam-tam pt nimica .În nici o Țara nu o să vedeți o persoana intru-un cărucior cu rotile sa fie neînsoțita la bazin si administratorul sa se ocupe de ea și aici mă refer la un bazin de înot la cum e cel din Subcetate .
-
scuza ma amice nu e tam tam esti tu idiot…atat
-
Sa-si aduca insotitor, nu poate fi obligat nimeni sa stea dupa curul ei. Muepsd
-
Daca tot e vorba de lege, vreau sa stiu si eu daca are vre-un angajat de acolo scris in fisa postulu ca trebuie sa ajute oamenii cu dizabilitati.
Doar pentru ca pana acum, acea persoana a fost ajutata de un fost angajat, nu ii obliga si pe restul sa o ajute.
Omenia e una, legea e alta.
Discriminare ar fi daca i s-ar interzice accesul, nu daca nu vor sa o ajute (ca nici pe restul nu ii ajuta sa intre si sa iasa din bazin).
Sa fim seriosi acum… Nu e singura persoana cu dizabilitati din Arad. Asa cum restul au insotitor si nu asteapta ajutor de la angajati, asa putea si poate si ea sa mearga la inot linistita.
-
nu conteaza ce scrie fisa postului legea bate orice fisa a postului nu fi prost
-
Esti prost.Stai jos.
-
Stimată (?) Adriana Barbu . Fiți corectă și scrieți ca știre . Dacă Doamna Irina Tenarciuc va mai cinstii cu prezența umila noastră ” Bazinul înot polo ” (hicc) îi cerem un însoțitor special, Cum ar fii Ghiță Falkă – în cazul în care UE din Bruxellesul poate funcționa fără dînsul , Liviu Dragnea – desigur dacă îi aranjați un permis – eventual pe Hanzi Iohannis – dacă nu este la NATO
Ps. Doamna Irina Ternaciuc să nu vă lăsați târîtă într-o mociârlă mediatică a la aradon
-
Prea tarziu!E deja muci!
asa căî rămân tot gunoaiele ,jegurile,scursurile și dobitocii de la pnl
Daca amenda respectivă ar fi plătită direct din salariile dragilor noștri aleși, atunci aceștia s-ar gândi de două ori la ceea ce fac. În situația de față amenda, dacă va fi impusă, va fi plătită de instituția în sine, adică tot de noi fraierii.
de ce permite legea ca amenzile luate din cauza unor angajati incompetenti sa fie platite din bani publici?e noaptea mintii
Sa-si aduca insotitor, nu poate fi obligat nimeni sa stea dupa curul ei.
Ii doare la patină. Nici acolo. Pentru ca, daca vine vorba de amenda, e platita tot din banii contribuabililor, nu din buzunarul lor. Tara lu Papura-Voda! Fiecare face ce vrea, cand are puterea in mana