Şase martori au fost audiaţi marţi, cu începere de la ora 9.00, în sala 104 a Tribunalului Arad, în procesul în care primarul Aradului, Gheorghe Falcă, este acuzat de fapte de corupţie. Doar audierea unuia dintre cei şase a durat ceva mai mult, pentru că unul dintre avocaţi a decis să pună întrebări.
Doar două, însă. În rest, procesul a fost împachetat rapid, nu fără câteva amenzi pentru martorii absenţi nemotivat şi cu programarea următoarei înfăţişări: 9 iunie, ora 9.00.
La acel moment, alţi martori sunt chemaţi la audieri. Cea mai interesantă declaraţie de pe 9 iunie ar putea fi cea a viceprimarului de pe atunci Tiberiu Dekany, în prezent consilier local, cel care fusese şeful comisiei care a negociat vânzarea terenului fabricii de zahăr către firma Elecon. Pe lista celor care sunt chemaţi să depună mărturie pe 9 mai se numără şi Ionel Costin, Traian Vlaicu, Ovidiu Mârza şi directorul executiv al Direcţiei Tehnice a Primăriei, Răzvan Popa.
Fără prea multe complicaţii
Revenind la înfăţişarea de marţi, lucrurile au stat cam aşa: consilierii au povestit de ce au votat vânzarea către firma Elecon a terenului, iar judecătorul s-a arătat interesat, la fiecare dintre martori în parte, dacă cunoşteau activitatea pe care o desfăşura firma Elecon în incinta fabricii, dacă fuseseră înştiinţaţi la acea vreme despre intenţiile care le avea societatea după cumpărarea terenului şi dacă cunosc care este situaţia din prezent a suprafeţei de teren cumpărată de Elecon de la Primărie. Aproape toţi aleşii au precizat că nu îşi mai amintesc ca pe masa de şedinţă să fi poposit vreun material legat de ce au de gând patronii Elecon să facă cu terenul pe care îl solicitau spre cumpărare şi nici nu ştiu cum arată acum terenul. Ba mai mult, nu ştiau nici cu ce se ocupă firma, dar au justificat faptul cu precizarea că, în nici o vânzare de acest gen, astfel de documente, legate de prezent şi viitor, nu erau cerute.
Moisescu, calm şi elegant
Remarcabil poate pentru această înfăţişare este faptul că toţi martorii şi-au menţinut declaraţiile date în timpul urmăririi penale.
Cristian Moisescu, singurul de pe lista matorilor, aflat în conflict cu edilul local, nu s-a grăbit să facă nici o acuză, ci a prezentat situaţia aşa cum a văzut-o la acea dată. A precizat că a votat în plen hotărârea privind vânzarea, după ce s-a abţinut la şedinţa pe comisii, pentru că actul era însoţit de avizul juridic. A mai punctat, la întrebarea adresată de judecător, că nu îşi aduce aminte de vreun alt vot dat de dânsul privind vânzarea de terenuri pe legea 577/2002.
Singurul gest aparte a fost cel de la finalul declaraţiei, moment la care Cristian Moisescu a dat mâna cu primarul.
Despre vânzare
Nici măcar una dintre declaraţiile foştilor consilieri nu a fost notabilă, dezastruoasă pentru unii şi avantajoasă pentru alţii. Consilierii, în frunte cu Marius Ozarchevici (martorul care a fost audiat cel mai mult timp), au vorbit de oportunitatea vânzării terenului, aflat încă de atunci în paragină, de faptul că astfel Primăria urma să încaseze bani nu doar din vânzare, ci şi din impozitele anuale ce urmau să fie percepute pe teren, de legalitatea vânzării, de vânzările anterioare pe aceeaşi lege efectuate de Primăria Arad, de procesul câştigat de firma Tehnometalica, după un an, la momentul la care consilierii au refuzat să mai vândă astfel teren de teama unui nou scandal tip Elecon etc. Adică tematici abordate (cu excepţia ultimului subiect) de mai toţi consilierii locali, foşti şi actuali, care au dat cu subsemnatul în faţa Tribunalului Arad.
Nimeni nu s-a mai grăbit dintre magistraţi şi avocaţi să mai lămurească ceva.
Alt procuror
Procurorul prezent la această înfăţişare nu a pus nici măcar o întrebare celor şase martori audiaţi. Poate şi pentru faptul că acesta nu este unul dintre cei doi procurori care au asistat, pe rând, până acum, la derularea judecăţii în dosarul primarului. Este, în fapt, al treilea procuror, care până în prezent nu a mai luat contact cu dosarul, cel puţin nu în sala de judecată. Singurele cereri ale procurorului în cadrul şedinţei de astăzi au vizat martorii absenţi.
350 de lei amendă, de persoană
Graţian Petlic şi Petru Prohorov, martori în proces, absenţi însă de la înfăţişare, vor trebui să plătească amendă pentru absenţa lor nemotivată (350 de lei de căciulă) şi vor fi citaţi pe 9 iunie cu mandat de aducere. Decizia i-a aparţinut judecătorului, după ce procurorul a insistat asupra faptului că martorii trebuie audiaţi. Un alt martor va da mai multă bătaie de cap justiţiei. Serge Monier a fost citat fără izbândă de Tribunal, procedura de citare fiind imposibil de îndeplinit în condiţiile în care bărbatul este, se pare, în Franţa şi cam greu de găsit.
Relaxare la inculpaţi şi avocaţi
Din cei patru inculpaţi ai dosarului – primarul Gheorghe Falcă, patronii firmei Elecon, Francisc Demeter şi Radu Vasil, şi funcţionarul Primăriei Arad, Florica Popa, doar unul singur a asistat marţi la înfăţişare: edilul local. Nici avocaţii plini ai inculpaţilor nu au fost prezenţi decât prin reprezentare, cu excepţia apărătorului Floricăi Popa. Gheorghiţă Mateuţ şi-a anunţat încă de la înfăţişarea trecută absenţa, iar Cătălin Dancu a devenit o prezenţă scumpă, la Arad, de ceva timp. În ce priveşte avocatul Municipiului, acesta a stat mai mult pe holurile Tribunalului, decât în sala de judecată.
A.B.D.
Citiți principiile noastre de moderare aici!