ZĂRAND. Localitatea Zărand, cu toate întâmplările ei, ar putea fi subiectul unui roman sau chiar al unei lucrări de doctorat, la câte documente și sentințe au fost emise, la cât de mare este încrengătura rețelei care se ocupa cu afaceri dubioase cu pământuri. Primarul de acolo Florin Moţ, este condamnat (cu suspendare) pentru luare de mită. Acest lucru nu a fost o piedică pentru că, imediat după ce a fost eliberat din arest, edilul local a revenit în fruntea localităţii de poveste. Cu tot cu condamnare.
Un alt personaj al aceleași povești este judecătoarea Florița Boloș. În ziarul nostru din 23 iulie povesteam cum celebra judecătoare Boloş, de la Judecătoria Ineu, a emis o sentinţă ce ţine loc de contract de vânzare-cumpărare a unor importante suprafeţe de teren. Doar că vânzătorii nu au încasat niciun ban pentru terenurile care au ajuns în proprietatea unor firme sau persoane fizice. Mai mult, mulţi dintre locuitorii din Zărand şi Cintei nici măcar nu au ştiut că au rămas fără terenuri, Boloş emiţând sentinţe fără nicio bază legală, fără nicio declaraţie, fără niciun martor. Acum, locuitorii din cele două localități s-au trezit că trebuie să returneze subvenţiile luate de la…. APIA.
Locuitorii din Zărand şi din Cintei știau că sunt proprietari de terenuri, cu actele la mână. Şi, la fel ca orice proprietar, au cerut subvenţii de la APIA. Sumele nu sunt exagerat de mari, dar pentru nişte pensionari, cum sunt mulţi dintre locuitorii celor două sate, fiecare leu este drămuit şi calculat. Subvenţiile au fost încasate, au fost folosite pentru a munci terenurile, doar că acum trebuie să dea banii înapoi: inspectorii APIA au descoperit că, de fapt, sătenii… nu au terenuri. Sau, cel puţin, nu sunt singurii care au terenuri. CF-uri suprapuse, întabulări pe baza unor sentinţe discutabile sau chiar a unor sentinţe demonstrate a fi total pe lângă lege, au făcut ca locuitorii din Zărand şi din Cintei să îşi piardă proprietatea şi, implicit, dreptul de a încasa subvenţia. Cei de la APIA au descoperit că au acordat subvenţii pentru suprafeţe mai mici decât cele declarate de săteni, iar acum trebuie să recupereze banii.
„Tatăl meu locuieşte în Zărand. A mers ani de zile la APIA, şi-a declarat suprafeţele şi a încasat subvenţia. Însă primăria Zărand a trimis alte documente, alte parcele, alte CF-uri. Acum oamenii sunt puşi să dea banii înapoi către APIA”, ne-a explicat situaţia Maria Petruş, una dintre persoanele care s-au lovit de problemele din Zărand. „Am fost anunţaţi că trebuie să dăm banii înapoi pentru că terenurile nu sunt ale noastre şi am încasat subvenţia fără să avem pământ. Cum să nu am pământ, când am acte pe el şi îl lucrez de zeci de ani?”, s-a întrebat, retoric, o altă locuitoare din Zărand care a contactat redacţia pentru a-şi spune of-ul. Toată lumea arată cu degetul îndreptat fix către primarul Moţ, însă oamenii se văd neputincioşi.
„A fost prins cu mita în buzunar şi a fost lăsat liber. Mai mult, a venit înapoi la primărie. Cum este posibil aşa ceva?”, a spus un alt locuitor al Zărandului. Din păcate, declaraţiile nu au fost făcute şi în faţa anchetatorilor, ci doar către redacţia Jurnal arădean. Pentru moment, sătenii nu au soluţii. Doar o mobilizare generală ar putea îndrepta situaţia din Zărand. Şi, poate, spun zărăndanii, o atitudine mai fermă a superiorilor lui Florin Moţ, în speţă Prefectura, care tratează cu prea multă distanţă faptul că un infractor condamnat a rămas şef de comună. JA-A.G.
Plângeri peste plângeri
Zărăndanii mai au o soluţie pentru a spera să reintre în proprietatea terenurilor care le-au fost efectiv furate cu ajutorul nemijlocit al primăriei şi al Judecătoriei Ineu: plângeri la organele de anchetă. Un grup de 15 persoane a făcut-o deja, iar plângerea lor a fost trimisă de către Poliţie la DNA pentru soluţionare. Sunt așteptați și alți săteni care să facă același lucru. Poate că procurorii anticorupţie vor reuşi să desluşească iţele care sunt atât de încurcate în Zărand. Iar toate capetele iţelor par că stau într-o singură mână.
Citiți principiile noastre de moderare aici!