Un set de date publicat de Ministerul Educației în urmă cu câteva zile scoate la iveală faptul că aproape 6% dintre profesorii arădeni care au predat în anul școlar 2019-2020 nu aveau nicio pregătire pentru a face acest lucru. Mai mult, un liceu din municipiu se află în top 10 școli cu profesori fără pregătire, la nivel național.
Cadrele didactice fără pregătire sunt profesorii, educatorii sau învățătorii care nu au studii corespunzătoare postului pe care îl ocupă, aceștia putând fi, conform Ministerului Educației, fie cu studii superioare în alt domeniu decât cel al postului, fie studenți în curs de calificare, fie persoane cu studii medii. Aceștia nu pot fi titulari pe posturile pe care le ocupă.
Conform datelor publicate de Ministerul Educației, din cele 145 de instituții de învățământ din județul Arad, 70% au avut cel puțin un cadru didactic fără pregătire. 43 dintre acestea nu au avut niciun cadru didactic în această situație, reprezentând 29.65% din total. Alte 32 de instituții de învățământ au avut un cadru didactic angajat fără pregătire, în timp ce 24 de instituții au avut câte 2 cadre didactice în această situație. Printre instituțiile cu câte 2 cadre didactice fără pregătire se regăsesc Liceul German, Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Arad și Școala Gimnazială „Aurel Vlaicu” Arad.
Câte 3 angajați fără pregătire pentru posturile pe care le-au ocupat în anul școlar 2019-2020 au fost în 17 instituții de învățământ, printre care și Liceul Maghiar și Colegiul de Arte. Alte 10 instituții de învățământ au avut câte 4 cadre didactice fără pregătire – printre ele și liceele din Ineu și Lipova, în timp ce alte 4 unități au avut câte 5 angajați fără pregătire. Două instituții au avut câte 6 angajați în situația menționată, iar alte 4 au avut câte 7 cadre didactice fără pregătire pentru postul ocupat.
Colegiul de Arte Arad este, de altfel, instituția de învățământ cu cei mai mulți profesori, în anul școlar 2019-2020: 161, urmată de Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Arad – 120 de cadre didactice, Școala Gimnazială „Avram Iancu” Arad – 107 cadre didactice și Școala Gimnazială „Iosif Moldovan” Arad, respectiv Colegiul „Mihai Viteazul” Ineu – cu câte 101 cadre didactice. La polul opus se află Școala Primară Peregu Mic, cu doar 5 cadre didactice.
Trimite articolul
XSi atunci ne mai miram de rezultatele de la bac. Cand noi avem profesori analfabeti. Multi dintre aia care au hartiile necesare sa fie profesori cu acte in regula abia au note de trecere. Deci dascalul zilei de azi este un gunoi, profesional vorbind. Cum poti pretinde respect din fata elevilor cand tu esti un analfabet? Din pacate, nu vad cum s-ar putea inverse acest trend al sistemului educational care tinde tot mai mult spre nul.
-
Hop si un frustrat din scoala care generalizeaza. Cand scrii ,,dascalul de azi este un gunoi” , asta faci. Ca absolvent de liceu pot sa-ti dau foarte multe exemple de profesori care nu se incadreaza la ce scrii tu, ci din contra. Dar Romania e tara in care toti se pricep la toate, asa ca nu ma mira comentariul tau care, prin generalizare, devine cretin.
-
v-ați găsit să comentați în nicio calitate! Posturile fără studii corespunzătoare se dau prin concurs în septembrie, fiindcă nu au fost amatori cu studii de licență în materia respectiva! Nu fiindcă nu ar avea studii superioare
Programul trambitat cu surle și trambite de bravul nostru sef,Her Iohan România educata
-
Se lucrează cu materialul clientului. Oare Johannis e de vină că profesorii -care au studiat pe vremea lui Ilici iliescovici- sunt slab pregătiți ?
Este traducerea in viata a principiului Romania educata…doar asa vor putea fi trimisi oamenii la sparanghel si capsuni,pe manoasele campii ale Europei;in fond,cind ai un prim-ministru ce a intrat la liceu pe poarta scolii profesionale,nimic nu mai mira…
Păi la ce salarii au dascălii, e de mirare că mai aleg învățământul.
PARINTI DE CE NU AVETI REACTIE ?!? VI SE PARE NORMAL CA NISTE REPETENTI SA SE OCUPE DE COPIII VOSTRI ? Bine ca iesiti pe strada pt masti, pt ca vreti la club si cafenele si mall, cand e vorba de educatia copiiilor stati cu nasurile in FB !
Pai, sa va spun eu cum este. Repartizarea pe post nu se face in raport cu nota obtinuta la titularizare, ci este la latitudinea directorilor de scoala, care repartizeaza posturile din oras, posturi ce nu apar niciodata vacante, in functie de preferinte. Apar posturi de titular numai la sate, iar cei care iau titularizarea cu nota mare nu au aproape nici o sansa sa prinda un post in oras, desi sunt profesori buni, cu vechime, doctorat, etc. Posturile din oras sunt fie rezervate pentru directori, fie intervine continuitatea, fie se dau in completare orele si o gramada de alte tertipuri. Totul legal si totul doar la mila inspectoratului sau a directorului de scoala.
-
Ati vazut ultimul clasament Shanghai?
Nu va este rusine ? -
Perfect adevărat! Meritocrația nu își are locul în sistemul nostru de învățământ! Regulile de ocupare a posturilor sunt cel puțin aberante! După 28 de ani de muncă la catedră, cu examenul de titularizare luat și gradul I te afli în situația de a nu mai putea profesa chiar dacă nu sunt profesori calificați!
Autor de doi bani .Informatiike sunt eronate