Arad. O şedinţă în limite normale la CLM Arad. Mai puţin animată, dar faptul îl putem pune cu siguranţă pe seama absenţei din şedinţă a primarului Gheorghe Falcă, principala ţintă a acuzelor, ba chiar a simplului dialog din CLM. Nu a fost, însă, linişte în consiliu, iar Opoziţia a arătat că, de regulă, în ultima perioadă, e extrem de unită. Există desigur, şi mici excepţii, căci nu poţi vota orice propunere a oricărui consilier, fie ea şi din tabăra ta, nu-i aşa? Nu s-a intervenit la fiecare din cele 25 de proiecte de pe ordinea de zi, dar s-a discutat mult pe subiectele deja tradiţionale ale CLM: Şcoala Gimnazială nr.1 Mihai Eminescu, Teatrul Vechi, străzile sparte din municipiu versus irigaţiile care înghit prea mulţi bani şi, desigur, despre demagogie, populism şi politică.
Propuneri băneşti
Cele mai lungi discuţii au fost cele de la votul excedentului bugetar, acolo unde Ghilinţă a venit pregătit cu clasicele de pe acum amendamente: 9 milioane de lei pentru cumpărarea imobilului Şcolii Mihai Eminescu şi alte 7 milioane de lei pentru cumpărarea Teatrului Vechi. Totul pentru a arăta arădenilor bunele intenţii ale aleşilor şi faptul că le pasă cu adevărat de şcoală şi cultură. Propuneri care au fost formulate şi la momentul votului bugetului local şi care şi atunci, ca şi acum, au fost respinse (acum obţinând doar 8 voturi „pentru”).
Discuţiile s-au lungit, desigur, pe subiect: au intervenit responsabilii pe buget ai Primăriei, care au precizat că amendamentul nu este pe lege, pentru că nu este indicată sursa de unde vor fi luaţi exact banii; Cătălin Lazurcă, care a catalogat amendamentele lui Ghilinţă populism şi l-a felicitat pe acesta pentru consecvenţa cu care împarte banii altora; Moşneag care a precizat că acest subiect a devenit doar unul politic, în condiţiile în care problema putea fi rezolvată prin simpla bunăvoinţă a Prefecturii; secretarul CLM, Lilioara Stepănescu, care a precizat că pentru astfel de propuneri este nevoie de un proiect de hotărâre care are nevoie de voturile a două treimi dintre consilieri pentru a trece şi că un astfel de proiect, realizat de colegul Ionel Ciupe, se află „în proceduri”. Alte agrumente în favoarea cumpărării imobilelor au venit din partea lui Ghilinţă (faptul că acum însuşi primarul a recunoscut că se pot cumpăra clădirile cu pricina sau faptul că, pentru fundamentarea sumelor, regulamentul CLM îi obligă pe cei din primărie să dea o mână de ajutor consilierilor, fapt ce nu s-a întâmplat). S-a intervenit şi împotriva amendamentelor lui Ghilinţă, Lazurcă punctând, de pildă, că sumele de bani nu au o fundamentare pe baza unei evaluări şi că anunţul public al intenţiei de cumpărare a imobilelor ar face ca orice proprietar care aude că statul vrea să cumpere de la el o clădire cu 9 sau 7 milioane de euro, să renunţe instant la negocierea pentru scăderea acestei sume, ori că se vor găsi samsari imobiliari care vor veni cu propuneri irezistibile către proprietari pentru a negocia ei mai apoi cu statul. La final, excedentul bugetar s-a repartizat aşa cum a dorit puterea din CLM.
Drumurile noastre toate
Ghilinţă, cel mai activ dintre consilieri la şedinţa de ieri, a intervenit şi la rectificarea bugetară în încercarea de a muta unele sume de bani – de la irigaţii sau cultură – spre repararea de străzi şi reabilitarea termică a blocurilor. Discuţiile s-au aprins şi aici, dar la momentul votului amendamentele sale s-au ales cu doar 8 voturi „pentru”.
Puşi să dea explicaţii
Cele opt voturi s-au dovedit suficiente pentru a face ca un proiect de hotărâre să nu treacă de aleşi şi pentru a băga spaima în staff-ul Primăriei. Reevaluarea patrimoniului Municipiului Arad la 31 decembrie 2012 nu a primit voturile Opoziţiei. Votul a decurs normal şi nimeni nu a intervenit pentru a semnala probleme. Lilioara Stepănescu a aşteptat să se ajungă la punctul Diverse pentru a-i anunţa pe consilieri că vor trebui să-şi justifice votul într-un fel sau altul pentru că reevaluarea patrimoniului nu poate fi refuzată pe lege. Le-a cerut aleşilor să explice ce argumente vor în plus pentru a vota reevaluarea sau care este justificarea pentru care nu au acceptat-o acum.
Şi alte probleme
Ce probleme au văzut aleşii prin oraş, ce situaţii vor să fie îndreptate şi care sunt celelalte discuţii purtate în şedinţa ordinară CLM a lunii mai, într-un material viitor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!