„Fiecare kWh contează, fiecare kWh costă și, de aceea, este important să ținem costurile sub control și să adoptăm măsuri pentru eficiență energetică acasă”, spun cei de la E.ON. În acest context, furnizorul principal de gaze natuale a transmis câteva sfaturi consumatorilor.
ARAD. Sezonul rece ne determină să creștem consumul de energie, dar confom celor de la E.ON consumatorii risipesc aproximativ 35% din energia consumată în locuințe. Așadar, se plătește inutil o treime din valoarea facturilor.
1. Transmite indexul autocitit
Plătești doar pentru consumul realizat, fără plăți în avans! Transmiterea indexului autocitit se face gratuit. Consumatorii au la dispoziție un interval lunar de 7 zile pentru transmiterea indexului, numit și perioadă activă.
„Este important să transmiți indexul autocitit și în lunile în care Operatorul de Distribuție (OD) citește indexul de pe contor. În cazul în care nu primim acest index, prioritate la calculul facturii are indexul autocitit, transmis de tine”, mai spun cei de la E.ON.
2. Ai grijă la consumul estimat
Când nu există citire sau autocitire, consumatorul plătește un consum estimat pe baza istoricului tău. Dacă estimarea diferă de consumul realizat, factura de regularizare va aduce fie sume mari de plată, fie valori negative, afectând, astfel, bugetul lunar.
„Setează-ți din cont o convenție de consum, adică stabilește tu cât crezi că vei consuma lunar. Chiar dacă ai setat convenția de consum pentru un număr mai mare de kWh și/sau mc decât cel realizat, o poți modifica oricând din contul tău E.ON Myline. Contul E.ON Myline îți oferă control total asupra costurilor cu energia: poți vizualiza consumul prin grafice detaliate, accesa istoricul facturilor și urmări plățile efectuate”, se mai arată în comunicatul companiei.
3. Alte sfaturi
◾️Înlocuiește echipamentele consumatoare de energie din locuință cu unele eficiente energetic;
◾️Asigură-te că locuința ta este bine izolată. Salvezi astfel 30% din consumul de energie;
◾️Utilizează termostate ambientale inteligente, căci pot scădea încă 8-10% din consumul de energie;
◾️Alege electrocasnice cu clasă energetică ridicată. O mașină de spălat de clasa A consumă cu 48% mai puțin decât una clasa D, în timp ce un frigider clasa A are un consum cu 30% mai scăzut decât unul clasă F;
◾️Elimină „consumul fantomă” generat de aparate în mod stand-by, care reprezintă 20% din consumul total al aparatului. Montează prize inteligente și întrerupătoare smart;
◾️Utilizează becuri LED pentru iluminat. Consumă cu 75% mai puțin față de becurile clasice și au o durată de viață îndelungată.
Așadar, acestea ar fi câteva metode prin care poate fi controlat consumul de nergie al locuinței, iar facturile ar trebui să se reducă, astfel că în final consumatorul să beneficieze de conform și să plătească mai puțin.
Citiți principiile noastre de moderare aici!