ARAD. Ierburi acvatice, alge, tot felul de alte plante. Aşa arată lacul de la Pădurice mai de fiecare dată. O imagine care şterge instant toate cuvintele bune pe care le-ai putea spune despre zona din vecinătatea lacului, amenajată de curând pe câteva milioane de euro (9.365.714,97 lei). Şi o imagine care nu are cum să-ţi scape în condiţiile în care în această zonă au loc din ce în ce mai multe evenimente gratuite cu priză la publicul larg.
Ce e de făcut în condiţiile în care lacul, care ar fi trebuit să aibă un aspect impecabil, atrage mai toate privirile critice ale arădenilor prezenţi în Parcul Pădurice?
NIMIC. Aşa ne spun autorităţile locale, în grija cărora se află lacul cu pricina. Se caută soluţii încă de când lucrarea de reamenajare a zonei de agrement Pădurice a fost finalizată iar parcul inaugurat, pentru că încă de atunci s-au ivit problemele pe luciul de apă. Situaţia e cu atât mai gravă cu cât unul dintre motivele amenajării zonei Pădurice a fost tocmai imaginea indezirabilă a lacului înainte de intervenţia pe bani europeni (ticsit de PET-uri şi alte gunoaie prinse în alge). Nu s-a schimbat mare lucru.
Lacul pare tot murdar în pofida sumelor mari de bani investite în cei 7.667 mp de suprafaţă de apă. Ba, mai mult, acum este în contrast cu celelalte investiţii de aici care au dat viaţă zonei.
Iar ce pare mai grav este faptul că nici nu se va schimba mare lucru, dacă nu va apărea de undeva vreo soluţie miraculoasă. Reprezentanţii Primăriei Arad susţin că problema e creată de însăşi viaţa lacului. Peştii mutaţi acolo pentru a face curat nu îşi fac pe deplin, se pare, datoria, iar în zilele în care fântânile arteziene nu funcţionează (şi acesta e cazul tuturor zilelor în care aici se organizează evenimente) lacul nu este suficient de oxigenat, se spune, pentru ca ierburile avcatice să nu-şi facă apariţia pe suprafaţa sa.
Vinovaţii fără vină?
În condiţiile date, pe cine să dai vina? Ecosistemul lacului de la Pădurice, care produce tot mai multe ierburi, greşelile făcute de cei care au reamenajat lacul din zona Podgoria, lipsa de inspiraţie în proiectarea lucrării, neglijenţa, omisiunea de a vorbi cu specialişti pe acest subiect sau, pur şi simplu, viaţa? „Nu avem încă soluţii. În zilele în care fântânile nu funcţionează, lacul nu se oxigenează suficient şi de aceea se ajunge aici, Atunci când am proiectat fântânile, acestea au fost gândite nu doar pentru înfrumuseţarea zonei, ci şi pentru oxigenarea lacului. Nu avem foarte multe de făcut, din păcate, dar căutăm încă să vedem alte soluţii, alte intervenţii care să contrabalanseze problemele de aici”, ne-a declarat pe acelaşi subiect până şi primarul Gheorghe Falcă. Edil care declara în 2012, la momentul inaugurării parcului reamenajat, că se va analiza dacă numărul fântânilor arteziene este suficient pentru oxigenarea corespunzătoare a lacului sau dacă e nevoie de mai multe.
În viziunea noastră, însă, prima soluţie ar fi intervenţia pe lac şi adunarea acelor alge: cu barca sau cu alte utilaje. O consultare cu specialişti în ecosistemele de pe lacuri de acest gen ar fi poate încă un pas spre rezolvarea problemei. Mai rămâne de rezvolat şi problema celor care vor face curat pe lac, pentru că dacă (cel puţin până acum) parcul din jurul lacului era în grija unei firme care asigura întreţinerea, lacul a rămas uitat în grija Primăriei.
Recomandarea biologilor
Biologii care până acum s-au pronunţat în această problemă au susţinut că astfel de alge se înmulţesc excesiv atunci cand există dezechilibre în ecosistem. Aceştia mai precizează că soluţia cea mai bună pentru Municipalitatea arădeană este să îndepărteze mecanic aceste alge, având în vedere că în cazul tratamentelor chimice trebuie să se ţină cont şi de vietăţile subacvatice sau de alte plante care formează ecosistemul. Cu alte cuvinte, tot ce se poate face şi ar trebui făcut este ca Municipalitatea să pună la treabă bărcile şi oamenii.
JA şi… curăţenia manuală
Se poate, totuşi. Chiar dacă, din păcate, pentru aceasta e nevoie, încă, de intervenţia Jurnal ardean şi www.aradon.ro. Ieri dimineaţă, lacul de la Pădurice a intrat la curăţat, în singurul mod identificat până acum: cu muncitorii pe o plută improvizată. Totul, la o zi de la momentul la care ne-am interesat ce se întmplă cu lacul.
Citiți principiile noastre de moderare aici!