Dacă a fost convocat Comitet Judeţean pentru Situaţii de Urgență, totul pentru problema CET, înseamnă că problema arde. Și arde destul de tare încât toate părțile să fie chemate pentru a se găsi soluția care să ofere arădenilor garanția că vor trece de iarnă cu căldura în case. Toţi s-au întrunit vineri dimineța la Prefectură. Un singur punct pe ordinea de zi, „situația generată de datoriile neachitate ale CET Arad către diverși furnizori ai combustibilului necesar producerii agentului termic pentru sistemul centralizat de încălzire din Municipiul Arad”, se arată în comunicatul Prefecturii.
Din păcate, arde doar în declarații pentru că din acest comitet a lipsit una dintre părți, Primăria Arad. Nici primarul Gheorghe Falcă, cel care a sugerat convocarea unui comitet de urgență, și nici un alt reprezentant al administrației locale nu au fost prezenți, deși, susține Prefectura Arad, „a fost trimisă o invitație oficială adresată conducerii instituției”.
Au stat la discuții aproape două ore și la final a rămas aceeași întrebare: Cine plătește datoriile CET? „Nimeni de la primărie nu a fost prezent, nu a venit nici primarul și nici un alt reprezentant al municipalității. Era greu să luăm o decizie în aceste condiții, mai ales că am fost informați că nu putem primi bani de la Guvern. Singura care poate plăti o parte din datorii este primăria, dar cum nimeni de la primărie nu fost prezent, nu mai avem nicio speranță”, susține Doru Lebădă, lider de sindicat la SC CET SA. „Primăria a fost notificată în vederea identificării soluțiilor pentru rezolvarea situației, ținând cont de legislația în vigoare și de punctul de vedere al Ministerului Finanțelor”, susține prefectul, Cosmin Pribac. Punct de vedere în care, potrivit Prefecturii, se precizează: „potrivit Ministerului de Finanțe, nu s-a putut da curs Proiectului de Hotărâre deoarece Primăria Municipiului Arad nu a putut demonstra pe de o parte că are înregistrată în contabilitate ca datorie suma cerută, iar pe de altă parte nu a putut aduce argumente credibile care să arate de ce nu s-a acoperit datoria respectivă din excedentul bugetar. În conformitate cu legislația în vigoare, respectiv Ordinul 1121/2014 al MDRAP, art. 26, doar autoritatea locală este abilitată să acorde ajutor de stat de la bugetul local către operatorii economici din subordine, în vederea acoperirii pierderilor induse de prestarea serviciilor de producție, transport, distribuție și furnizare a energiei termice pentru populație în sistem centralizat și neaaceptate în calculul prețului sau al tarifului făcut de autoritățile competente în baza Ordonanței Guvernului 36/2006, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 483/2006”, precizează Prefectura.
Încă 15 zile la mila furnizorului de gaz
Din păcate, războiul declarațiilor nu poate aduce bani pentru CET. Și fără bani, din data 31 ianuarie, CET SA intră în perioada de grație. Oricând poate fi oprită furnizarea gazului și atunci tot Aradul va rămâne fără căldură. „Contractul cu furnizorul de gaz expiră la data de 31 ianuarie, când e termenul final pentru plata a 15 milioane de lei. Nu avem acești bani și dacă nu se plătește factura, se taie gazul”, explică liderul de sindicat.
Primăria, singura care poate da bani
Singura soluție identificată de participanții la comitetul de urgență se află la Primărie. „În conformitate cu legislația în vigoare, respectiv Ordinul 1121/2014 al MDRAP, art. 26, doar autoritatea locală este abilitată să acorde ajutor de stat, de la bugetul local către operatorii economici din subordine. Nu este o situație plăcută cea în care ne aflăm, însă repet, și este un fapt asupra căruia toți participanții la ședință am căzut de-acord, din punct de vedere legal doar Primăria Arad poate acționa pentru rezolvarea situației pe termen scurt prin acoperirea datoriilor, iar pe termen mediu și lung prin demararea unui program intensiv de investiții care să reducă din pierderile de agent termic care se produc pe traseul de la CET la beneficiari. Sper ca organele decidente din cadrul Primăriei Arad să aibă înțelepciunea de a judeca acestă situație în beneficiul celor 80.000 de arădeni care ar putea fi afectați de o eventuală oprire a furnizării agentului termic”, a declarat Prefectul Județului Arad, Cosmin Pribac.
Citiți principiile noastre de moderare aici!