Arad. Lumini, faimă, aplauze. Aşa ni-i imaginăm mulți dintre noi pe cei care își dedică viața scenei și ne fac zilele mai frumoase. Ei. Actorii. Puțini, însă, ne gândim ce se întâmplă cu aceștia după ce cade cortina, după ce se sting luminile, după ce aplauzele se opresc. Cum îşi duc traiul de zi ci zi, ce fac dincolo de scenă.
Bani puțini…
Cât este de greu, financiar vorbind, să fii actor în România? Dar în Arad? Sunt întrebări care, din nefericire, nu au răspunsurile pe care ni le-am dori. Pe cât de frumoasă și plină de satisfacții e meseria de actor, pe atât este de prost plătită. Nici vorbă de Hollywood sau Broadway. Un actor începător, de exemplu, primește, la final de lună, puțin peste 600 de lei iar unul cu ”state vechi”, undeva peste 1200 de lei. E drept, pentru a trăi cât de cât decent, unii mai au și alte ocupații care să le completeze veniturile. Aleg să prezinte diferite emisiuni, evenimente locale remunerate, bani care, puşi lângă salariul de la teatru, sunt bineveniţi.
Că cel de al doilea job este salvarea pentru cei care sunt regi pe scenă, e cât se poate mai adevărat pentru actorii arădeni care nu au început tocmai cu dreptul anul 2014. Le-au fost limitate niște sporuri pe care le primeau până acum, adică au rămas fără 15 % din salar. ”Este o limitare a unor sporuri care s-au putut acorda până în acest moment” – vorbeşte despre evidenţă Bogdan Costea, directorul Teatrului Clasic ”Ioan Slavici” din Arad.
Spectacolul merge mai departe
În ciuda neajunsurilor și problemelor de zi cu zi, actorii arădeni își pun sufletul pe scenă, joacă de fiecare dată cu toată ființa pentru a se ridica la înălțimea publicului care așteaptă ce e mai bun de la ei. Nu contează că au probleme, că nu câștigă zeci de milioane, că, poate, sunt bolnavi, atunci când urcă pe scenă. Nimic din toate acestea nu se vede. Spectacolul merge mai departe, publicul aplaudă și pleacă fericit din sală.
Grijă pentru actori
Că tot am vorbit de condiția actorilor și răsplata pe care o primesc după fiecare spectacol, în încheiere, ar merita amintite niște vorbe înțelepte spuse de Poincare (gânditor francez): ”O societate este cu atât mai înaintată, cu cât are mai mare grijă față de bufonii ei”. Mare dreptate avea…
Citiți principiile noastre de moderare aici!