Periodic, Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP) efectuează evaluarea externă a calității educației oferite de instituțiile de învățământ preuniversitar și de alte organizații furnizoare de educație. În urma evaluărilor efectuate de inspectorii ARACIP, unitățile de învățământ pot fi acreditate și autorizate de către agenție, cu condiția să îndeplinească nivelul minimal și obligatoriu pentru indicatorii prevăzuți de Hotărârea de Guvern nr.21 din 2007.
Evaluările ARACIP
În urma evaluării externe periodice a unităților de învățământ, derulată de ARACIP în anul școlar 2018-2019, în baza unui contract încheiat cu Ministerul Educației Naționale, la nivelul județului Arad „au fost identificate 12 unități de învățământ care nu au reușit să îndeplinească nivelul minimal și obligatoriu pentru cel puțin un indicator din cei 43 prevăzuți în HG 21/2007”, se arată într-o adresă trimisă de Ministerul Educației Naționale Inspectoratului Școlar Județean Arad. Cei 43 de indicatori sunt împărțiți în trei categorii: Capacitatea instituțională (structuri instituționale, bază materială și resurse umane), Eficacitate educațională (programe de studiu, rezultatele învățării, activitatea de cercetare și activitatea financiară), respectiv Managementul calității (strategii și proceduri,, accesibilitatea resurselor adecvate învățării, transparența informațiilor publice etc).
Mai multe neconformități
Toate cele 12 unități de învățământ din județ care nu au îndeplinit standardele minime de calitate au în comun un indicator pe care nu îl respectă. Astfel, „Asigurarea securității tuturor celor implicați în activitatea școlară, în timpul desfășurării programului” nu este respectată la Palatul Copiilor Arad, Liceul Tehnologic „Iuliu Moldovan” Arad, „Liceul Tehnologic „Moga Voievod” Hălmagiu, Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi” Arad, Școala Gimnazială „Olosz Lajos” Adea, Grădinița PP „Elefănțelul Alfa” Arad, Școala Gimnazială „Dr. Ioan Danicico” Semlac, Școala Gimnazială „Adam Nicolae” Arad, Școala Gimnazială „Aurel Sebeșan” Felnac, Școala Gimnazială „Cristian Herbei” Vărădia de Mureș, Școala Gimnazială „Pădureni” Chișineu-Criș și Liceul Tehnologic Beliu.
Spațiile școlare, o problemă
Palatul Copiilor din Arad, liceul din Hălmagiu, școlile din Semlac, Felnac, Vărădia, Chișineu-Criș și liceul din Beliu nu îndeplinesc nici indicatorul „Existența și caracteristicile spațiilor școlare”. În cazul liceului din Hălmagiu și al școlilor din Adea, Semlac, Vărădia și Criș nu este îndeplinit nici indicatorul „Existența, caracteristicile și funcționalitatea spațiilor auxiliare”. Școala din Adea nu îndeplinește nici „Asigurarea serviciilor de orientare și consiliere pentru elevi”, nici „Utilizarea spațiilor auxiliare”, în timp ce gimnaziala din Vărădia de Mureș are un minus și la indicatorul „Existența și dezvoltarea fondului bibliotecii școlare/centrului de informare și documentare”.
Termen de un an
Conform Ordonanței de Urgență 75 din 2005, în cazul în care ARACIP constată că nu sunt îndeplinite standardele de calitate, Ministerul Educației Naționale are datoria de a informa Inspectoratele Școlare Județene cu privire la neîndeplinirea standardelor. Unitățile de învățământ au un termen de un an pentru aducerea activității educaționale la nivelul standardelor ARACIP. „Vă rugăm să faceți toate demersurile necesare pentru ca unitățile de învățământ în cauză să remedieze deficiențele semnalate și să asigure îndeplinirea integrală a tuturor indicatorilor din standardele de calitate în vigoare”, se arată în adresa transmisă de Ministerul Educației celor de la IȘJ Arad.
Citiți principiile noastre de moderare aici!