ARAD. Cu siguranță cei interesați, adică șoferii, deja știu că în 12 octombrie 2019 intră în vigoare un set nou de reguli privind circulația pe drumurile publice, acestea fiind prevăzute de Ordonanța nr. 11 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice. Cea mai importantă prevedere a acestei ordonanțe constă în faptul că șoferului îi este interzis să utilizeze telefonul mobil în timp ce se află în trafic, la volan. Mai mult de atât, îi este interzis să îl țină în mână. Pe lângă faptul că minimul amenzii pentru folosirea telefonului mobil în timpul condusului a crescut foarte mult, dacă această contravenție este coroborată cu o alta, permisul de conducere este reținut pentru 30 de zile. Noile prevederi îi includ atât pe conducătorii de autoturisme, cât și pe vatmani, ori pe cei care conduc tractoare agricole sau forestiere. Noile prevederi se referă și la conducătorii de vehicule pentru care nu este prevăzută obligativitatea deținerii permisului de conducere. Aceștia riscă amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni, de la 6 la 8 puncte-amendă, în prezent de la 870 de lei la 1.160 de lei, dacă folosesc telefonul mobil în timp ce conduc.
Inspectorul principal de poliție din cadrul Serviciului Poliției Rutiere Arad, Flavius Merca, explică ce riscă șoferii care nu țin cont de regulile rutiere: „Începând cu 12 octombrie, vor intra în vigoare noile reglementări privind folosirea telefonului mobil în timp ce avem calitatea de conducător auto. Vor fi două cazuri: primul, în care folosim telefonul mobil, clasa de contravenție se va mări de la clasa I la clasa a III-a, respectiv minimul amenzii se va modifica de la 290 de lei la 870 de lei, iar al doilea caz când folosim telefonul mobil, în concurs cu alte abateri la regimul rutier, se va reține permisul de conducere pe 30 de zile, suspendându-se dreptul de a conduce”.
În concurs cu alte abateri
Ce înseamnă în concurs cu alte abateri la regimul rutier? Spre exemplu, ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai aflate în mișcare, a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, concomitent cu: depășirea cu 10-20 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatată, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate și verificate metrologic; circulația pe un sector de drum pe care accesul este interzis; nerespectarea obligației de a folosi luminile de întâlnire și pe timpul zilei ori a luminilor pentru circulația diurnă, pe autostrăzi, drumuri expres și pe drumuri naționale europene (E); depășirea cu 21-30 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatată, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate și verificate metrologic; nerespectarea regulilor privind manevra de întoarcere, mersul înapoi, schimbarea benzii de circulație sau a direcției de mers, dacă prin aceasta s-a produs un accident din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale; nepăstrarea unei distanțe corespunzătoare față de vehiculul care îl precedă, dacă prin aceasta s-a produs un accident din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale; pătrunderea într-o intersecție atunci când circulația în interiorul acesteia este blocată; neacordarea priorității de trecere pietonilor angajați în traversarea regulamentară a drumului public prin locurile special amenajate și semnalizate, aflați pe sensul de deplasare a autovehiculului, tractorului agricol sau forestier ori tramvaiului; nerespectarea regulilor privind depășirea; depășirea cu 31-40 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatată, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate și verificate metrologic; circulația pe sens opus, cu excepția cazurilor în care se efectuează regulamentar manevra de depășire; depășirea cu 41-50 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatată, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate și verificate metrologic; neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roșii și/sau sonore sunt în funcțiune; depășirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv și pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatată, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate și verificate metrologic, atrage automat reținerea permisului de conducere pentru 30 de zile.
Trageți pe dreapta
Trebuie menționat că prin noile reglementări a fost interzisă ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod atât a telefonului mobil, cât și a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, de către conducător, în timpul conducerii vehiculului aflat în mișcare. Spre exemplu, dacă trebuie să setați aparatul GPS, Poliția Rutieră vă recomandă să opriți într-o parcare sau să trageți pe dreapta și doar apoi să mânuiți aparatul, sau, spun polițiștii, dacă nu puteți opri, pasagerul din dreapta ar putea seta aparatul.
Acțiune de informare
Pentru a-i informa pe șoferi despre noile prevederi privind interzicerea folosirii telefonului mobil în timpul condusului, polițiștii rutieri arădeni au organizat joi, 10 octombrie, o acțiune de informare. Însă, spre suprinderea polițiștilor rutieri, majoritatea conducătorilor auto opriți în trafic pentru a fi informați au spus că s-au informat și cunosc noile prevederi ce vor intra în vigoare în 12 octombrie. Urmează ca de sâmbătă să le și respecte.
Trimite articolul
XFoarte buna initiativa, sunt curios cum pot dovedi politistii ca s-a vorbit la telefon in timpul unui accident.
“Smekerii” cu masini bengoase nu sunt vizati de aceasta lege..oriunde vezi pe unu intr-un S sau seria 7 il vezi ca vorbeste la telefon…ca sunt afaceristi…sincer, de cate ori ati vazut pe cineva intr-un Mertan sau Porsche tras pe dreapta? +politistii in timpul liber, nici lor nu li se aplica legea, ca no, sunt colegi.
In mod normal, dacă ai bani de Porsche, Mertan sau Audi ar trebui sa cumperi și opțiunea de bluetooth. Aaa, ca nu ți au mai ajuns banii și de opțiunea bluetooth, asta e alta treaba :)))
Degeaba au dat legea pt. ca nu este cine sa dea amenzi. Nu vezi politie sa se plimbe in trafic. Ei stau ascunsi dupa tufe cu radarur. In loc sa patruleze pe strazi, sa vada cum se circula cu adevarat.
Vise!
Dar politistii care vorbesc la telefon in timp ce conduc masinile politiei cine ii va amenda????
Foarte bine, ieri am vazut cel putin zece vorbind la telefon in intersectii foarte aglomerate si la ora de trafic intens.
Pana una alta, mi se pare o masura buna. Nu trebuie sa ai maserati ca sa ai optiunea de bluetooth… si o amarata de casca cu 150 de ron este suficienta. Sa nu mai zic de castile cu fir…Variante sunt destule, mai tine si de noi sa respectam partenerii de trafic. Sunt persoane care nu au ce cauta la volan nici cu telefon, nici fara. Inca mai vezi in trafic soferi care nu cunosc prioritatea de dreapta. Uitati-va la intrarea in selgros cati o dau in bara desi, este bine semnalizat. Poate nu chiar corect dar indicatoare sunt. hai sa incercam sa fim mai atenti si nu sa tot dam vina pe partid, oricare ar fi el. pentru ca nu prea sunt diferente nici acolo…Zi faina si drumuri bune sa aveti!!!
Adica nu se mai poate folosi hands-free ?
dar politistii, jandarmii….. au voie?
Să fie serioși, nesimțirea unora nu îi sperie nimic,nici dacă fac pușcărie nu le pasă, telefonul nu îl lasă mai bine renunță la mâncare,cafea da la telefon nu,dar dacă sunt prinși să vezi circ…
Serios ba legiuitorule ? Maresti amenzile pe spatele bietilor de romani ? Da pe aia din politie care “tolereaza” traficul de droguri din oras cine-i “tolereaza” ? Nu e nimeni sa-i “amendeze” pe aia ca statul de drept e frate cu rezistu.
Alte legi facute pentru oamenii saraci ca deh, ai bani faci cum vrei.
Excelenta lege…. sa curga amenzile..!!
Prea multi “afaceristi” pe soselele patriei…. Dintr-o data toti soferii au devenit oameni foarte importanti si nu pot amana apelurile.
Te suna cineva…? Lasa-l sa sune..!!
Tragi pe dreapta si vorbesti cu el….
Nu poti sa amani apelul? Ia-ti o casca cu bluetooth…
Zilnic vad 15-20 de “importanti” cu telefonul la ureche si evident niciunul nu este atent la trafic…
Din punctul meu de vedere, ar trebui sa va suspende permisul o luna doar pentru telefon…
Super!!! Conduc foarte multbsi foarte multi vorbesc la telefon.Ar fi super sa pot trimite pe o adresa si filmarile facute de catre camera masinii cu cei care vorbesc la telwfon.E o fovada si asa mai ajut la amendarea celor ce pot face sigur accidente folosind telefonul
Trebuia introdusa aceasta lege de mult timp ….. din pacate!!!!!
Ar trebui angajati vreo doua milioane de militieni ca sa prinda citiva care vorbesc.
Pentru CUCU. Se poate dovedi că ai vorbit la telefon ori că ai scris mesaj pe uațap. Ia mai gândește-te puțin. Cât despre lege, e foarte bine venită. Drumuri bune tuturor și ” Capul sus, telefonul poate să aștepte”.
In 2 saptamani am vazut 3 masini de politie, in care soferul vorbea la telefon. Din moment ce nu pot sa ii amendez, pot sa le cer bani sa ii bag la bugetul meu asa ca pentru egalitate?
Nu comentez “litera legii” si modul de aplicare. Cum imi va dovedi un agent ca m-a vazut cu telefonul in mina ? Va avea o poza,…ca la radar ?, Sau… cuvantul lui este mai presus decit cuvantul meu, …chiar daca politistul mai are un coleg, care ii confirma lucrul asta,, este de necrezut ca ambii pot privi concomitent, in acelasi moment , in acelasi loc. Chestia precizata de @BVB09 ar insemna ca politia are dreptul sa iti confiste telefonul, sa caute in el. Nu este legal,chiar daca exista o convorbire , soferul ar fi putut opri si vorbi, momentul opririi soferului nu este notat niciunde, la secunda. Nici nu mi-e clar daca un aparai “hands free: poate fi folosit ca pe unele tot trebuie apasat cu degetul. Apoi daca folosesti un deget cu care ridici/cobori geamul…e acelasi lucru .Dupa “mintea ” celor care au facut legea, daca bei apa din recipient, in timp ce conduci…ar trebui sa fie…incalcare a legii. Aceasta lege va ramane discutabila cita vreme dovada cu poza este lipsa.
O lege proasta! Sigur, cei care folosesc telefonul trebuie sanctionati. Dar am inteles ca scrie sa nu iei miinile de pe volan.Cum asa?Nu am voie sa schimb viteza? Cei care fumeaza pot fi amendati,daca bei apa poti fi amendat, etc.De ce? Daca scrie ca nu ai voie sa iei miinile de pe volan este un izvor de abuzuri.