Așa cum anunțam în momentul în care a început „isteria” iscată de cererea Inspectoratului Școlar Județean înaintată Palatului Copiilor Arad de a identifica un alt spațiu în care să își desfășoare activitatea, am întrebat Ministerul Educației Naționale cum se lucrează la șantierul noului palat (de pe strada Miron Costin, lângă Inspectoratul Școlar) și când va fi gata. În cazul primei întrebări nu am primit un răspuns clar, iar cea de-a doua a fost ignorată.
Întrebările au fost simple și „țintite”: suma investită până în momentul de față, suma necesară pentru finalizarea construcției, termenul inițial prevăzut pentru finalizare și preconizarea unui nou termen de finalizare. Cu toate astea, ministerul a prezentat în câteva sute de cuvinte povestea construirii noului Palat al Copiilor din Arad, pornind din anul 2008, când s-au aprobat primele documentații. Proiectul a fost modificat opt ani mai târziu, în 2016, termenul de finalizare a lucrărilor fiind de 36 de luni, adică undeva în 2019. Singura problemă a fost că proiectul este finalizat pe jumătate: din cele două clădiri cuprinse în proiect – Palatul Copiilor și sediul Inspectoratului Școlar Județean – s-a finalizat doar cea din urmă.
În ceea ce privește valoarea proiectului noului palat, aceasta se ridică la aproape 18 milioane de lei, fiind până în acest moment alocate 11,5 milioane, adică în jur de 65% din total. Mai sunt necesare, pentru finalizarea lucrărilor, în jur de 6,3 milioane de lei, iar anul acesta Ministerul a alocat 3,3 milioane.
Cei din Minister au precizat că „Sumele se vor cheltui în acord cu graficul de execuție încheiat la începutul anului de către IȘJ Arad și antreprenor. Pe parcursul derulării lucrărilor, în funcție de graficul de execuție, IȘJ Arad poate solicita suplimentarea sumelor alocate astfel încât acestea să fie cheltuite până la încheierea exercițiului financiar, iar aceste suplimentări sunt în acord cu rectificările bugetare”. Conform celor de la Ministerul Educației, tot IȘJ stabilește și termenele anuale de finalizare: „Având în vedere că lucrările de realizare a investiției se execută în baza contractului multianual încheiat între IȘJ Arad și constructor, graficul de execuție se întocmește pentru fiecare an în parte în funcție de alocațiile de la bugetul de stat și de capacitatea antreprenorului de a realiza lucrările de investiții, termenul de finalizare al lucrărilor se poate modifica cu acordul părților contractuale”.
Situația actuală
În momentul de față, Palatul Copiilor Arad funcționează într-o clădire de pe Bulevardul Revoluției, Ministerul Educației Naționale plătind chiria în valoare de peste zece mii de lei lunar. La final de septembrie, aceștia i-au anunțat pe cei de la palat că nu mai alocă niciun leu pentru chirie, având la dispoziție o săptămână să identifice un alt spațiu, în care să-și desfășoare activitatea fără să plătească vreo chirie. În cazul clădirii de pe bulevard, chiria nu a mai fost plătită din prima parte a acestui an. Conducerea instituției a identificat câteva diferite variante, cum ar fi Colegiul Tehnic de Construcții și Protecția Mediului sau fostul mall Galleria. Surse din cadrul instituției ne-au informat că nu s-a căzut, încă, de acord asupra unui nou loc, cei de la Palat sperând în continuare că Ministerul va reveni asupra deciziei și va plăti mai departe chiria. Totodată, părinții au transmis conducerii că nu vor ca instituția să se mute de pe bulevard și că vor susține în continuare Palatul. Până una-alta, cursurile palatului se vor organiza tot în clădirea de lângă Primărie.
Fără termen
Așadar, termenul de finalizare a noii construcții a Palatului Copiilor din Arad este unul neclar. Dacă ritmul în care Ministerul Educației Naționale alocă bani proiectului rămâne același – de 3,3 milioane de lei, elevii se vor muta în noua casă abia undeva la finalul anului 2020 sau începutul lui 2021.
Trimite articolul
X… din NOU Tehnodomus!
UNDE se apuca astia de construit, se duce totul pe apa sambetei!
Parca e un blestem…
… din NOU TEHNODOMUS!
Unde se apuca astia de construit, se duce totul pe apa sambetei!
Parca e un blestem….
daca s-au alocat 65% din bani, atunci cladirea ar trebui sa arate gata in proportie de 65 %.
Poate sunt subiectiv, dar nu arata.
daca anul acesta s-au alocat 3,3 milioane de lei, ar fi trebuit sa se desfasoare ceva lucrari(3,3 milioane de lei reprezinta 15 % din valoarea totala).S-au efectuat ceva lucrari?
daca ISJ este “forul competent ” conform celor de la nminister, atunci urmatoarea interpelare ar trebui sa o faceti lor.
Oricum, nu cred, sincer ca pe agenda celor de la ISJ e o prioritate palatul copiilor.Avand in vedere ca ministrii se schimba, guvernul a cazut, intotdeauna tsunamiul din capitala ajunge si in teritoriu.
de vazut cine pleaca si cine vine in loc.Eventual abia din 2020-2021 poate vom putea vorbi de ceva lucrari.Dupa cum merg lucrurile in spatiul carpato-danubiano-pontic,totusi cred ca intervalul de timp mentionat e unul excesiv de optimist.
Pacat de copii si profesori,care raman cu ochii in soare.
Vin ai nostri, pleaca ai nostri
Noi ramanem tot ca prostii – V.S.
Iata care au fost si sunt prioritatile politicienilor, functionarilor! Taxare si control! Intr-o tara civilizata s-ar fi realizat prioritar Palatul copiilor! Despre copii si educatia lor este vorba! Nu sa-si plimbe in lux influenta inspectorii! Este aceeasi situatie pe care cu ani in urma am considerat-o incalificabila moral, Casa de sanatate, lux, salarii, salarii iar spitalele, Infectioase, Tbc, Oncologie, ce mai…toate, insalubre, paraginite, carpite. Si sunt aradeni cu ifose si pretentii! Rusine sa va fie in primul rand celor de la Inspectorat! Si strutocamilelor care nici macar la nivelul personajelor lui Caragiale nu sunt! Aia aveau clasa fata de…