71% din cei care au trecut şi stat în Arad nu au vizitat nici măcar un obiectiv turistic, în judeţul nostru primând turismul de tranzit. Aceasta este probabil cea mai dură dintre concluziile autorităţilor locale puse ca urmare a unui studiu referitor la potenţialul turistic al Aradului. Lucrurile nu vor rămâne aşa.
Cel puţin aceasta este intenţia Consiliului Judeţean Arad care a decis să evalueze cu adevărat potenţialul turistic şi oportunităţile de dezvoltare turistică ale judeţului în vederea elaborării unei strategii, care, promit specialiştii, va creşte numărul celor care vor vizita oraşul nostru şi implicit veniturile judeţului. Acest studiu va sta la baza formulării politicilor de dezvoltare locală şi la elaborarea Strategiei Turistice a Judeţului Arad.
Analiză pe potenţial
Primul demers a început în primăvară. În perioada martie-septembrie, CJA, prin Centrul Cultural Judeţean, a derulat cercetarea cu tema “Potenţialul turistic şi oportunităţile de dezvoltare turistică ale judeţului Arad”, proiect realizat în parteneriat cu Centrul de Analiză şi Dezvoltare Instituţională – CADI Eleutheria din Bucureşti. Într-o primă etapă au fost realizate patru runde de interviuri de grup cu actori interesaţi în sectorul turistic (operatori turistici, autorităţi locale, administratori de obiective turistice, meşteşugari etc.). Acestea au fost urmate de o anchetă la nivel naţional, în sistem OMNIBUS, pe bază de chestionar aplicat pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional de 1.207 persoane. A urmat a doua anchetă, pe bază de chestionar aplicat faţă în faţă, realizată pe populaţia de turişti ai judeţului, pe un eşantion de 380 de persoane, perioadă în care s-a derulat şi o anchetă pe bază de chestionar aplicat faţă în faţă în populaţia de operatori turistici, pe un eşantion de 80 de unităţi de cazare.
S-a căutat astfel identificarea tendinţelor sectorului turistic arădean, analiza nivelului de dezvoltare a infrastructurii turistice, a resurselor umane, realizarea profilul turiştilor din judeţ (de unde vin ei, cum călătoresc, cât timp petrec în Arad, în ce scop vin etc.), analiza barierelor administrative şi fiscale care inhibă dezvoltarea antreprenoriatului în turism etc.
Un turism de circuit
S-a ajuns la concluzia că pentru Arad cel mai bine s-ar preta turismul sub formă de circuit. S-a mai stabilit că, între anii 2000 şi 2008 (înaintea crizei), sectorul turismului în judeţul Arad a dovedit că are un real potenţial de creştere. Totuşi, oferta turistică din judeţ se concentrează în continuare doar în Arad şi Moneasa şi în unităţi clasificate cu două şi trei stele.
Obiectivele
Potrivit studiului, Aradul are destule obiective turistice cu potenţial ridicat, explotate foarte puţin: Cetatea Aradului, Parcul Natural Lunca Mureşului, Mănăstirea „Sf Maria” din Radna, Podgoria Aradului. Acestea sunt, în plus, dispersate în teritoriu, pretându-se mai degrabă la un tip de turism sub formă de circuit;
Străinii, doar 6%
Conform estimărilor operatorilor de turism, majoritatea turiştilor provin din judeţele vecine (42%) şi din Muntenia (26%), Aradul fiind vizitat de puţini europeni. Turiştii cuprinşi în anchetă îşi au domiciliul mai ales în judeţul Arad (42%), în judeţele vecine (25 %) (Timiş, Bihor şi Hunedoara), doar 6% fiind din străinătate (Italia, Germania, Ungaria şi Austria). 4,5% vin din Bucureşti.
Cea mai mare creştere la nivelul judeţului Arad în ultimii ani a cunoscut-o turismul de tranzit (opţiunea a 45% dintre respondenţi) şi turismul de afaceri (25%), iar cea mai mare scădere a înregistrat-o turismul de recreere şi cel balnear. Cea mai frecventă durată a sejurului este de apoximativ 2 nopţi.
Problemele
Din păcate, studiul a arătat că obiectivele turistice din judeţul Arad nu sunt valorificate, conservate şi promovate adecvat şi nu sunt integrate în circuite turistice de vizitare, că, în pofida ultimelor investiţii, există încă deficienţe în privinţa infrastructurii de transport rutier şi a infrastructurii generale. Mai grav, nu există o imagine a judeţului Arad clară, preponderent pozitivă.
M.M.
Citiți principiile noastre de moderare aici!