Deşi ştiu că tutunul dăunează grav sănătăţii, părinţii predau copiilor lor, zilnic, consecvent, lecţia despre fumat. Conform unui studiu realizat de Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Arad, aproape unul din doi taţi şi una din cinci mame demonstrează că se poate trăi şi chiar avea satisfacţii şi plăceri din fumat. Rezultatul? 4,5% din elevii claselor a VIII-a şi 24,2% din elevii claselor a XII-a sunt fumători (declaraţi). Majoritatea celor de-a VIII-a fumează, zilnic, între 1 şi 3 ţigări, iar cei mai mulţi dintre elevii de-a XII-a fumează între 11 şi 20 de ţigări pe zi.
Poate că astăzi, de Ziua Naţională fără Tutun, vor sta un pic pe gânduri înainte de a-şi aprinde o ţigară. Dacă nu toţi fumătorii, măcar cei de la Grupul Şcolar „Henri Coandă” din Arad. Pentru că aici se află, azi, reprezentanţi ai CPECA şi Direcţiei de Sănătate Publică, cu scopul de a le prezenta elevilor riscurile şi efectele negative ale consumului de tutun. „Această activitate este desfăşurată în completarea activităţilor care au un caracter preventiv, derulate periodic, de echipa Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Arad, în unităţile de învăţământ” – explică Florin Bîşcă, coordonator CPECA Arad.
Protejaţi copiii!
Ştiut fiind faptul că fumatul părinţilor expune membrii familiei (copiii, în special) la o serie de urmări extrem de periculoase, tema propusă de Agenţia Naţională Antidrog pentru 2010 este: „Protejaţi copiii: Nu-i lăsaţi să respire fumul dumneavoastră”. Studiile au demonstrat: copiii care au părinţi fumători suferă mai frecvent de bronşite acute decât cei ai căror părinţi sunt nefumători. În plus, riscurile apariţiei bolilor sunt cu atât mai mari cu cât părinţii, îndeosebi mama, sunt fumători.
JA-D.D.
Citiți principiile noastre de moderare aici!