Nu a fost mai multă violență domestică în Arad, de la începutul acestui an, ci dimpotrivă. Cel puțin aceasta este situația arătată de cifre. Și asta pentru că numărul ordinelor de protecție provizorii a scăzut în acest an, față de aceeași perioadă a anului trecut. S-a vehiculat, la un moment dat, că statul în casă, ca urmare a decretării stării de urgență în contextul pandemiei de COVID-19, va conduce la o creștere a violenței în familie. În unele țări așa a fost, numărul violențelor în familii a crescut, potrivit statisticilor autorităților. Însă în municipiul Arad nu a fost cazul, în timp ce în județ, numărul ordinelor de protecție emise de polițiști a fost același. Trebuie însă menționat că datele primite vorbesc doar despre sesizările făcute către Poliție. Dacă aceste violențe au avut loc, dar nu au fost raportate oamenilor legii, ele nu au intrat în statistica noastră. De multe ori victimele violenței domestice renunță la a-și reclama agresorii la Poliție și asta pentru că odată ce ordinul de protecție provizoriu expiră, ele sunt nevoite să-și reia traiul zilnic, sub același acoperiș, împreună cu cel care a exercitat violențele. Potrivit statisticii pusă la dispoziție de Inspectoratul de Poliție Județean Arad, toate ordinele de protecție provizorie emise în acest an sunt împotriva persoanelor de sex masculin.
Potrivit cifrelor puse la dispoziție de Inspectoratul de Poliție Județean Arad – numărând ordinele de protecție provizorii emise de către polițiști, de la începutul acestui an și până la data de 30 aprilie -, în municipiu, oamenii legii au emis 13 ordine de protecție provizorie, în timp ce în județ au fost emise 31 de astfel de ordine. Patru dintre persoanele pe numele cărora au fost aplicate ordine de protecție s-au ales cu dosare penale după ce au încălcat regulile impuse prin aceste acte. Anul trecut, în aceeași perioadă, 1 ianuarie – 30 aprilie, polițiștii au emis 23 de ordine de protecție provizorie în municipiu – cu 10 mai mult față de aceeași perioadă a acestui an – și 31 pe raza județului, numărul fiind identic cu cel din 2020.
Între 7 și 19 ordine de protecție pe lună
Totuși, de la începutul acestui an, nu a trecut lună fără ca polițiștii să nu emită astfel de ordine de protecție. În total, atât în municipiul Arad, cât și pe raza județului, oamenii legii au aplicat, în luna ianuarie, 7 ordine de protecție provizorie, în luna februarie 19, iar în lunile martie și aprilie câte 9 astfel de ordine. Anul trecut, în luna ianuarie, polițiștii au aplicat 8 ordine de protecție provizorie, în luna februarie au emis 7 astfel de ordine, în timp ce în lunile martie și aprilie au fost date 24, respectiv 15 ordine de protecție provizorie. În ceea ce privește victimele violențelor în familie, acestea sunt, în majoritatea cazurilor, femei. Violențele domestice sunt îndreptate – în mare parte – împotriva soțiilor sau/și a concubinelor, dar în unele cazuri, victime ale acestor violențe cad și copiii sau părinții.
Risc pentru viață, integritate fizică sau libertate
Ordinul de protecţie provizoriu se emite de către poliţiştii care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică. Poliţiştii constată existenţa riscului iminent pe baza evaluării situaţiei de fapt care rezultă din probele obţinute și formularul de evaluare a riscului. Perioada ordinului de protecție provizoriu este de 5 zile și se calculează pe ore, adică 120 de ore de la momentul la care s-a emis ordinul de protecţie provizoriu.
Trimite articolul
Xsigur o gramada nu sunt declarate