A trecut prima zi din Festivalul de film documentar fARAD după ce copiii au avut parte de proiecţia lor, tinerii regizori au primit sfaturi peste sfaturi în laboratorul fARAD, uluitoarea Libelula şi-a mai spus încă o dată povestea, la fel de frumos şi cuceritor ca de fiecare dată, iar lumea s-a supus seara timp de aproape două ore regimului din Coreea de Nord. Totul sub privirile vigilente ale Monei Nicoară, Mihai Chirilov şi ceilalţi organizatori ai festivalului arădean, prezenţi zilele acestea în municipiu.
Maratonul de filme documentare începe cu adevărat doar astăzi. A şi început cu a doua proiecţie din filmul dedicat copiilor – „Life, animated” („Viaţa ca un desen animat”).
La ora 15.30, fARAD găzduieşte un moment cu totul special: un film accesibilizat pentru nevăzători; „Toto şi surorile lui”. La ora 18.00, la fARAD se va proiecta „Cum arată tăcerea” („The look of silence”), în timp ce de la ora 20.00 „Fiecare chip are un nume” („Every face has a name”). Ultimul film al serii de vineri la festivalul de film documentar începe la ora 22.00, „Evenimentul”. Nu înainte ca cinefilii să urmărească „Veghe”, scurt-metrajul arădeanului Titus Muntean despre Arad. Iată mai jos descrierile filmelor documentare proiectate în cea de a doua zi de festival.
„Toto şi surorile lui” este un film deja celebru care va fi proiectat la Arad şi pentru nevăzători. Toto and His Sisters/ Toto şi surorile lui, în regia lui Alexander Nanau, un film din 2014, România, de 94 de minute, a fost prezent la numeroase festivaluri de film: San Sebastian, Tribeca, Jihlava (unde a obţinut Silver Eye Award), Zurich (unde a luat Best Doc). În ghetoul din Ferentari, un puști de 10 ani, Totonel, așteaptă eliberarea mamei lui din închisoare, împreună cu surorile lui mai mari, Andreea și Ana. Un documentar excepțional despre cum creștem și ne creăm identitatea și ce înseamnă familia de fapt.
Organizată în parteneriat cu Fundația Cartea Călătoare și Asociația Nevăzătorilor din România – Filiala Arad, proiecţia acestui film, ce va avea loc vineri, 7 octombrie, ora 15.30, este accesibilă şi nevăzătorilor.
„The Look of Silence” este filmul în regia lui Joshua Oppenheime, din 2015, coproducţie Danemarca/Indonezia/Norvegia/Finlanda/Marea Britanie, are 99 de minute şi a participat la festivaluri precum Veneția (unde a luat Marele Premiu al Juriului), fiind nominalizat la Oscar pentru Cel mai bun documentar.
În 2012, Joshua Oppenheimer a fost nominalizat la Oscar pentru The Act of Killing (Actul de a ucide), un film despre călăii genocidului anticomunist de la mijlocul anilor ‘60 din Indonezia. Al doilea film din această serie, și el nominalizat la Oscar în 2016, urmărește în prezent una dintre victimele genocidului, Adi, un optician de provincie care îi caută pe cei care i-au ucis fratele, în încercarea de a înțelege cum devin posibile și acceptate atrocitățile. Filmul va fi proiectat vineri, 7 octombrie, de la ora 18.00, la Cinema Arta. „Every Face Has a Name”, în regia lui Magnus Gertten, este un film suedez din 2015, de 73 de minute, ce a fost prezentat la festivaluri precum Gotteborg, Hamburg, Cleveland. „Pe data de 28 aprilie 1945, câteva dintre vapoarele care au adus în Suedia supraviețuitori ai lagărelor naziste au ancorat în portul Malmö. Folosind imagini de arhivă și listele de pasageri, regizorul Magnus Gertten a reușit să redea unora dintre cei surprinși pe peliculă la vremea respectivă acel moment extraordinar în care și-au reluat viețile. Poveștile complicate și emoționante ale prizonierilor evrei, norvegieni, americani sau polonezi sunt contrapuse chipurilor contemporane ale unor refugiați aduși de valurile Mării Mediterane pe coasta Italiei în zilele noastre, printr-un artificiu pe cât de explicit și simplu, pe atât de emoționant și relevant politic.
Proiecţia filmului este programată vineri, 7 octombrie, ora 20.00.
„Sobytie/The Event”, regizor/director: Sergei Loznitsa, 2015, Olanda/Belgia, este un film de 73 de minute, participant la festivalul de la Toronto. După Maidan, celebrul regizor ruso-ucrainean revine la fARAD cu un film care încearcă să înțeleagă tensiunile prezentului prin evenimentele trecutului. Cu 25 de ani în urmă, un atentat de puci instrumentat de vechea gardă comunistă din Moscova a pus în mișcare seria de evenimente care a dus la prăbușirea Uniunii Sovietice. Loznitsa folosește materiale de arhivă filmate în timpul manifestărilor pro-Elțin de la Leningrad din acel august pentru a medita asupra a ce înseamnă o revoluție și care sunt efectele ei reale pe termen lung.
Filmul lui Sergei Loznitsa va fi proiectat vineri, 7 octombrie, de la ora 22.00.
„Veghe”. Filmul lui Sergei Loznitsa va fi precedat de un film de scurt metraj semnat de regizorul arădean Titus Muntean. Veghe (Watch) a fost creat în 2015 şi este un film de zece minute care surprinde din unghiuri noi detalii cinematografice ale vechilor monumente arhitecturale din Arad, arată deopotrivă splendoarea unei epoci trecute, melancolia ruinei prezente și potențialul de viitor al orașului. Proiecţia lui a avea loc vineri, 7 octombrie, ora 22.00, la Cinema Arta.
Citiți principiile noastre de moderare aici!