Arad. Nu-i chiar totul pierdut la Arad. Câteva lucruri bune s-au salvat, cu greu, au rezistat, revin. Și printre ele se numără poate unul dintre puținele evenimente care te face să te gândești că trăiești într-un oraș cu iz cultural nu într-unul cu aspect de sat: festivalul de film documentar, fARAD. Vestea că fARAD revine anul acesta am găsit-o, surprinzător pentru noi, pe pagina de Facebook a unuia dintre cei mai importanți grafic-designeri din România, timișoreanul Ovidiu Hrin, care a realizat deja afișul evenimentului. Acesta a prezentat afișul realizat pentru ediția a 8-a a festivalului, având ca temă „Libertatea”(„Here’s a preview of my newest poster that I designed for fARAD – The 8th Arad Documentary Festival; this year with the main festival theme of Liberty”). Ovidiu Hrin a preluat apoi postarea făcută de fARAD, care anunță: ”Anul acesta, încă o dată, filmele documentare ale fARAD iau orașul pe sus și te aduc în fața marelui ecran, indoor și outdoor! Eliberează-ți agenda între 2 și 5 septembrie, fiindcă îți dăm întâlnire la Cinema Arta, partenerul de tradiție care găzduiește proiecțiile noastre. Prezentăm o selecție de filme care explorează una dintre cele mai actuale teme: libertatea. Fii pregătit(ă)! În curând anunțăm programul complet al evenimentelor și invitații care ne vor onora cu prezența la Arad”.
Organizatorii festivalului mai precizează că afișului fARAD 8 a fost ”realizat de inegalabilul Ovidiu Hrin – Calligraphy!”.
Reamintim cititorilor că edițiile din anii trecuți ale festivalului de film documentar de la Arad le-au oferit arădenilor șansa să vadă unele dintre cele mai bune documentare ale lumii, uneori în premieră națională, altfel greu de văzut prin partea aceasta de țară, dar și șansa de a se întâlni și a discuta cu regizorii acestora și nu numai. Poate una dintre cele mai provocatoare ediții a fost cea care a abordat tema „Trup și suflet”, ediție care a avut invitați de marcă prezenți la discuțiile de după proiecții, discuții organizate fie pe scena Cinematografului Arta, fie în cafenelele alese de organizatori drept locații fARAD.
Corina Șureu, Mona Nicoară, Mihai Chirilov, Oana Radu, Eugen Matei Lumezianu, Ramona Crețu sunt doar câteva din numele importante care au stat în spatele edițiilor precedente fARAD, care au schimbat măcar pentru patru zile fața Aradului. Nu ratați șansa de a vedea cele mai importante filme documentare ale anului. Faceți-vă loc în agendă între 2 și 5 septembrie. Merită.
Citiți principiile noastre de moderare aici!